16 motive să vii la The Power of Storytelling
Câștigători de premii Pulitzer, Peabody și National Magazine Award vin pe 18-19 octombrie 2019 la a noua ediție The Power of Storytelling.
The Power of Storytelling, una dintre cele mai importante conferințe de storytelling și jurnalism narativ din lume – n-o spunem noi, ci foști speakeri și participanți –, aduce din nou la București jurnaliști și autori de cărți premiate, inovatori în domeniile lor, activiști și artiști care folosesc povestea ca unealtă de comunicare, apropiere și schimbare pozitivă în comunitățile lor și în lume.
Tema celei de-a noua ediții (18-19 octombrie) e Heal, iar vorbitorii ne vor învăța despre puterea transformațională a poveștilor bine spuse, care uneori funcționează ca un plasture colectiv – vindecă, oferă alinare și sprijin ca să trecem peste obstacole.
Iată 16 motive să nu lipsești toamna asta de la #Story19!
Pentru șansa de a o asculta pe Lulu Miller împărtășind secrete din audio, cum e acest truc despre cum să-ți creezi propriul studio acasă cu ajutorul unei pături, și vorbind despre puterea poveștilor audio de a aduce oamenii mai aproape unii de alții. Lulu e o jurnalistă de știință câștigătoare a premiului Peabody și co-fondatoare Invisibilia, un podcast despre forțele invizibile care determină comportamentul uman care are peste un milion de descărcări săptămânale.
Pentru că se întoarce Jacqui Banaszynski, unul dintre cei mai importanți prieteni și mentori ai DoR, alături de noi încă de la prima ediție. Jacqui e o legendă a jurnalismului, care a câștigat premiul Pulitzer și a cărei carieră s-a întins de-a lungul a cinci decenii și șapte continente. De un an, e editorul Nieman Storyboard, un site al Fundației Nieman pentru Jurnalism, care publică analize ale unor exemple de storytelling valoros și interviuri cu jurnaliști.
Pentru că Evan Ratliff, jurnalist dublu câștigător de National Magazine Award, a documentat timp de cinci ani povestea lui Paul Le Roux, un programator pasionat de criptare care s-a transformat în liderul unei rețele de trafic de droguri, și a scris-o într-un mod care te ține cu sufletul la gură. The Mastermind: Drugs, Empire, Murder, Betrayal va fi tradusă și în română. Evan este co-fondatorul The Atavist, o publicație digitală și printre fondatorii Pop-Up Magazine, o serie de evenimente live de jurnalism.
Pentru cum folosește Jonathan Gottschall știința în încercarea de a înțelege puterea poveștilor în viața noastră. Jonathan, scriitor și specialist în literatură și evoluție, întoarce pe toate părțile relația noastră cu poveștile în cartea sa Animalul povestitor, folosind exemple din biologie, psihologie și neuroștiință ca să înțeleagă cum ne modelează poveștile valorile, credințele și comportamentele. Tot el a luptat într-o cușcă pentru a explora violența masculină și și-a descris experiența din MMA în cartea Professor in the Cage.
Pentru modul în care vede Jennifer Brandel relația dintre jurnalism și public și inovația pe care compania pe care o aduce compania ei, Hearken, în modul în care instituțiile media percep și implică publicul în jurnalismul pe care îl fac. Jennifer ar vrea ca mai mulți jurnaliști și redacții să implice cititorii în decizii editoriale, pentru a produce conținut mai relevant, mai transparent și mai ancorat în realitatea și nevoile acestora.
Pentru că Ann Marie Lipinski este un pionier al industriei și o deschizătoare de drumuri pentru femeile din jurnalism. A fost prima femeie editor din istoria The Chicago Tribune, într-o perioadă în care cele mai multe funcții de conducere din redacții erau deținute de bărbați, iar înainte de asta a făcut parte din echipa de reporteri a ziarului care a câștigat premiul Pulitzer pentru o investigație asupra corupției din Consiliul municipal al orașului. În 2011, a devenit prima femeie director al Fundației Nieman pentru Jurnalism din cadrul Universității Harvard, unde coordonează un program de burse internaționale și o serie de publicații despre jurnalism.
Pentru ocazia de a o cunoaște pe scriitoarea Tatiana Țîbuleac, care dă viață pe hârtie unor personaje și universuri memorabile. Autoare de romane din Chișinău, Țîbuleac a început să scrie după ce s-a mutat la Paris și a lăsat în urmă meseria de jurnalistă TV. Vara în care mama a avut ochii verzi, romanul de debut, i-a adus premiul pentru proză la Observatorul Cultural, iar Grădina de sticlă, a câștigat în 2018 premiul Uniunii Europene pentru Literatură.
Pentru inventivitatea cu care Aaron Lammer își pune ideile în aplicare pentru că e important să pornească lucruri și pentru experiența lui ca gazdă de podcasturi diferite. Unul dintre creatorii podcastului Longform, Lammer a produs și un podcast despre iarbă și creativitate și găzduiește în prezent CoinTalk, un podcast despre criptomonede.
Pentru ocazia de a înțelege lumea podcastingului din perspectiva unui antreprenor. După ce a pornit podcastul Longform împreună cu Aaron Lammer și Evan Ratliff, Max Linsky a produs un podcast cu nouă episoade pentru și despre o echipă de baschet din NFL și a co-lansat compania de podcasting Pineapple Street Media, cu scopul de a produce seriale audio pentru clienți ca The New York Times, Lena Dunham și echipa de campanie a lui Hilary Clinton la prezidențialele din 2016.
Pentru curajul și determinarea lui Luke Dittrich de a descoperi adevărul unei povești fascinante din medicină chiar dacă asta a însemnat să distrugă un mit pentru comunitatea neuroștiinței și pentru propria familie. Primul lui roman, bestsellerul NY Times Patient H.M.: A Story of Memory, Madness, and Family Secrets, spune povestea unui pacient celebru care a început să aibă crize de epilepsie după un accident și care, după ce a fost tratat de bunicul lui Luke, neurochirurg, și-a pierdut capacitatea de a crea amintiri noi și timp de 55 de ani a trăit în secvențe de câte 36 de secunde.
Pentru candoarea și umorul cu care ilustratoarea premiată Kate Samworth așază pe hârtie universul păsărilor și mediul înconjurător și aduce copiii mai aproape de natură și de interacțiunea omului cu ea. În cartea sa Aviary Wonders Inc., Samworth creează o versiune de viitor în care populația de păsări a lumii e în pericol de dispariție: „Sunt interesată de natură și de ceea ce istoria artei dezvăluie de înțelegerea noastră în continuă schimbare a lumii naturale. Desenele și cărțile mele explorează ca teme curiozitatea, venerația și teama față de mediul în continuă schimbare.”
Pentru pasiunea pe care Lipi Roy o pune în munca de medic expert în adicție, în implicarea cu care își tratează fiecare pacient, oricât de vulnerabil ar fi, și pentru vocea ei din social media și spațiul public, pe care o folosește pentru a educa și impulsiona oamenii să ia decizii sănătoase. Roy este profesor asistent la facultatea NYU Langone Health și fostul șef al departamentului de prevenire și evaluare a dependenței de substanțe din principalul complex de închisori din New York, Rikers Island.
Pentru iscusința documentaristului Aaron Wickenden de a obține autenticitate și intimitate în documentarele sale. Aaron are peste 15 filme în portofoliu, inclusiv Finding Vivian Maier, nominalizat la premiile Oscar și BAFTA, și Won’t You Be My Neighbor?, unul dintre filmele preferate ale președintelui Obama, aflat pe lista scurtă de nominalizări la Oscar în 2019.
Pentru a explora puterea vindecătoare a muzicii pentru oamenii din categorii discriminate alături de Ioanida Costache, așa cum a făcut-o în documentarul Light Upon, o incursiune intimă în povestea familiei ei, în care muzica joacă un rol important. Ioanida e violinistă, etnomuzicologă, realizatoare de film documentar, activistă de etnie romă și cercetează rasa și etnia prin muzică și memorie socială.
Pentru una dintre cele mai importante voci ale comunității trans din România, co-președinte al asociației Accept și autor al scurtmetrajului autobiografic (Pieptiș). Patrick Brăila a devenit cunoscut ca bărbat transgender în 2014 și de atunci îi ajută pe tineri și pe părinții lor să treacă prin procesul de schimbare, atât din punct de vedere medical, cât și emoțional.
Pentru șansa de a învăța să spui povești prin noi forme de storytelling de la Robin Kwong, jurnalist premiat și Head of Digital Delivery la The Financial Times, unde coordonează o echipă de producători creativi care încearcă să dezvolte curiozitatea publicului față de jurnalism. Unul dintre proiectele lui este The Uber Game, un joc care te pune în poziția unui șofer de Uber ca să vadă cât reziști cu un astfel de job și, în același timp, testează abilitatea jocurilor de a aborda subiecte complexe.
S-ar putea să-ți mai placă:
Despre proiectul Obiceiul pământului
Obiceiul pământului este un proiect jurnalistic multimedia despre sclavia romilor și amprenta acelor 500 de ani asupra prezentului.
Burse pentru jurnalism despre soluții
DoR și Ashoka România derulează un program de burse pentru jurnaliști care vor să producă jurnalism despre soluții.
Ce vei găsi în DoR #16
Tema DoR-ului de vară este „Altă imagine”, așa că multe dintre textele pe care le-am publicat sunt despre încercarea de a vedea lucrurile altfel, de a înțelege lumea așa cum o văd cei de lângă noi, de a explora unele colțuri despre care nu avem o imagine clară sau chiar de a reconsidera lucruri pe care credem că le știm bine.