Andrei Năpruiu
17 ani, lider echipa de robotică Homosapiens, Buzău.
Viața la 17 ani pentru Andrei înseamnă școală și robotică.
Pasiunea sa pentru tot ce ține de electronică a început din clasa a V-a, când s-a înscris la un cerc de electrotehnică la Palatul Copiilor din Buzău. Când a intrat la liceu, începuse deja să întrebe toți profesorii dacă nu există un club de robotică la ei sau dacă își poate face propriul club. În luna mai 2018, organizația pentru tineret Nație prin Educație a venit în liceu și a prezentat proiectul BRD First Tech Challenge, cea mai mare competiție de robotică din țară. Andrei era pe atunci în clasa a X-a și a hotărât să se înscrie împreună cu alți 19 elevi, fără să știe că și colegii lui, de clasa a XI-a, își creaseră deja o altă echipă. Când au aflat că pot primi un grant de susținere, o imprimantă 3D și piese de creare pentru robot, doar dacă există o singură echipă pe liceu, au decis să se unească. Astfel, din 20 de elevi de clasa a X-a și 40 de elevi de clasa a XI-a, au rămas doar 16 din ambele – pentru că mulți dintre cei înscriși nu se mai regăseau în activitate și au ieșit pe parcurs. Au pus numele clubului Homosapiens, pentru a arăta că evoluăm dintr-o specie inferioară la una superioară, iar Andrei a devenit liderul.
Prima competiție la care au participat a fost una demonstrativă la Bacău. Au plecat la 1 noaptea, pentru că nu aveau un tren mai devreme care să-i ajute să ajungă la timp la competiție. Ajunși la 4 dimineața în oraș, s-au hotărât să meargă pe jos până la un fast-food, unde să mănânce. „Mergeam cu robotul, pe care îl pusesem într-o cutie fixă, de 50×50 cm, îi pusesem și roți și împingeam cutia, prin zăpadă, la 4 dimineața. Când am ajuns să mâncăm, era închis fast-food-ul, am început să ne batem cu bulgări și am așteptat până s-a deschis.” A fost prima competiție la care au participat și pe care au și câștigat-o.
Imediat după, s-au înscris la BRD First Tech Challenge, unde au câștigat premiul Inspire, cel mai mare premiu la faza regională de la Iași, iar la cea națională au ieșit pe locul 6 și au primit premiul pentru cel mai bun design al robotului. Andrei își dorește ca în viitor să continue pe partea de robotică și vrea să-și îmbunătățească abilitățile de programare.
„Mă pasionează să stau închis în clasa aia în care lucrăm, în cadrul ăla dezordonat, unde parcă ne vin ideile mai repede și parcă piesele se pun singure unele lângă altele, unde programez motoarele să meargă, să se miște”, spune el. „Simt nevoia de a face ceva al meu și de a-l da mai departe.”
S-ar putea să-ți mai placă:
Ioana-Elena Tărăbășanu
18 ani, studentă la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, București.
Meda Căpîlna
18 ani, membră fondatoare facem, Târgu Mureș.
Ruxandra Albescu
16 ani, director Scriere de Proiecte, UN Youth Romania – Vaslui Club, Vaslui.