Ioana-Elena Tărăbășanu
18 ani, studentă la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, București.
Când intră într-un laborator, Ioana simte că vrea să-și pună cât mai repede haina în cui și geanta lângă și să se apuce de treabă. Din grădiniță și școala primară, de când dădea peste o enciclopedie sau făcea științele naturii la clasă, până într-a VI-a, când și-a dat seama că este drumul pe care vrea să-l urmeze, Ioana a fost pasionată de științe și voia să învețe cât mai mult.
În clasa a VIII-a, la Evaluarea Națională, primul ei examen cu miză, s-a panicat și nu a obținut o notă care să-i asigure intrarea la profilul de științe la care ar fi vrut, ci la o clasă cu profil de mate-info. Un an mai târziu, după ce a mers la Olimpiada Națională de Chimie și la cea de Științe pentru Juniori, s-a transferat la un profil de științele naturii. La finalul clasei a XI-a, în vară, a participat la un proiect de cercetare la Institutul de Biofizică din Măgurele, unde a tratat celule normale și celule canceroase. Atunci și-a dat seama cât de mult îi place să facă cercetare. „Îmi place foarte mult să învăț, iar prin cercetare pot aplica ceea ce învăț și pot să văd un rezultat.” În 2017, în cadrul programului Junior Academy, organizat de Academia de Științe din New York, a participat la un proiect despre clădiri ecologice. A aplicat după ce a văzut un anunț pe internet, și a făcut parte dintr-o echipă internațională, alături de care a gândit un proiect despre o clădire a viitorului, cât mai ecologică și sustenabilă. Și au câștigat locul I.
Deși inițial voia să plece din țară, Ioana nu regretă că a ales să rămână în București și să studieze medicina. „Nu eram conștientă de toate oportunitățile pe care le poate oferi facultatea. Mă gândeam pur și simplu că de la Medicină ieși doctor, te duci, lucrezi în spital, rămâi asistent sau profesor prin facultate și atât. Dar mi-am dat seama că pot face și cercetare.” A aplicat la două facultăți – Biochimie și Medicină – și le-a început pe amândouă, dar după aproape o lună a decis să rămână doar la Medicină. În paralel, a devenit și membră în Societatea Studenților la Medicină din București, și e trainer la workshop-uri în cadrul Medical Research Education, un program din cadrul societății care ține ateliere pe teme medicale.
Își dorește ca în viitor să-și dea doctoratul și să facă cercetare. Și să descopere ceva. Poate un tratament pentru cancer, poate ceva pe genetică, o anumită genă sau mutație. Și vrea ca prin ce face să convingă oamenii, în special cei din mediul gimnazial și liceal, că pot fi și elevi buni și implicați și să iasă cu prietenii la pizza după ore sau la petreceri. „Dacă înveți și te dedici unei activități academice, nu înseamnă că duci o viață plictisitoare.”
S-ar putea să-ți mai placă:
Gabi Gherman
17 ani, comunitatea TRANSform, Tulcea.
Cum o simplă frică ajunge să te paralizeze
Alex o numește „infecție”. L-a făcut să nu mai iasă din casă și să nu mai privească oamenii în ochi. Apoi și-a dat seama că există ajutor.
Florin Râșteiu
18 ani, membru Forum Apulum, Alba Iulia.