
#24 Vișinel Bălan
Cum e să fii tată după ce ai petrecut 26 de ani în instituții de protecție a copilului.
”Eu nu știu ce înseamnă familie. Eu nu știu nimic. Iar asta cred că e un mare avantaj”.
Vișinel Bălan are 31 de ani, e tatăl lui Thomas și activist pentru drepturile copiilor și tinerilor instituționalizați. A fondat organizația Vocea Copiilor Abandonați și Consiliul Tinerilor instituționalizați, a studiat teatru, drept și sociologie, e consilierul unui senator USR și de cele mai multe ori e ghimpele incomod de la conferințe, comitete și comiții care vorbește tare, contrazice și trage semnale de alarmă. Pentru că știe ce înseamnă abuzul, pentru că e în contact cu sute de tineri din România și pentru că nu mai are răbdare.
Vișinel s-a născut într-o familie săracă din județul Bacău, ultimul din cei 13 copii pe care părinții i-au lăsat pe rând în grija orfelinatelor din zonă. Și-a petrecut 26 de ani în instituții de protecție a copilului.
În acest interviu, Vișinel vorbește despre cum e să crești un copil cu blândețe și atenție când trecutul tău e modelul opus. Povestește despre cum e să fie separat de mama lui Thomas și cât prețuiește calendarul de vizite, chiar dacă și-ar dori să-și vadă zilnic fiul. Crede că rolul mamei este cel mai important pentru că în copilărie el nu a tânjit niciodată după un tată. Se declară ”un tată netradițional” pentru că astăzi formează un cuplu cu o persoană de același sex și povestește cu entuziasm despre jocurile pe care i le construiește lui Thomas în familia lor.
mame, podcastul despre echilibrul dintre muncă și maternitate, este prezentat de IKEA România.
Episodul este pe Transistor, Spotify, Stitcher, iTunes, Google Podcasts și alte aplicații de podcast, unde puteți asculta și alte interviuri din primul sezon.
Foto: Maria Negrota
1 comentarii la #24 Vișinel Bălan
Comentariile sunt închise.
S-ar putea să-ți mai placă:
Înapoi la școală, pentru copii
Mădălina Solomon are alături de cinci ani un sat virtual de donatori care vor s-o scoată din sărăcie și s-o re-îndrepte către educație. Vor reuși?
Federeii – viața după instituționalizare
Adulții care au copilărit în instituții cer recunoașterea oficială a abuzurilor pe care le-au trăit.
Cine luptă pentru echitate socială în pandemie?
Am întrebat 14 lideri din sectorul ONG care lucrează cu cei mai vulnerabili dintre cetățeni ce bariere le-a ridicat pandemia, ce soluții i-a provocat să găsească și ce își spun ca să reziste într-un an în care echitatea socială are de suferit.
Foarte faininterviul.