[Școala9] Despre ce vorbim când spunem că rata de promovare la Bac crește
În ciuda unei rate de promovare în creștere, cifrele participării la examenul de Bacalaureat arată starea reală a educației.
Dincolo de rata de promovare, care e în creștere, cifrele participării la examenul de Bacalaureat, defalcate pe județe, arată o prăpastie imensă între starea educației din diferite zone ale țării.
În 2011, când examenul de Bacalaureat s-a desfășurat pentru prima oară sub supravegherea camerelor video, rata de promovare a scăzut drastic, de la 69,3% cu un an înainte, la 45,73%. În 2012, procentul elevilor care au promovat Bacul a fost de 44,41. Însă, din 2013, cifrele au fost tot mai bune, iar anul trecut 72,87%* dintre cei care au susținut „examenul maturității” l-au și promovat. Bacău, Sibiu și Iași au fost județele cu cel mai mare procent al elevilor reușiți, de peste 84, iar în București găsim cei mai mulți elevi care au promovat Bacalaureatul cu media 10, în contextul în care capitala este și lider la numărul elevilor înscriși să susțină examenul. Pentru a înțelege însă mai bine unde se află fiecare județ în parte este necesară o privire de ansamblu asupra statisticilor: câți elevi au încercat să fraudeze examenul? Câți dintre absolvenți nu s-au prezentat? De unde provin cei mai mulți elevi care au picat examenul?
Nu în ultimul rând, trebuie spus că rata de promovare se calculează raportând numărul promovaților la cel al elevilor prezentați la examen – nici măcar la numărul celor înscriși. Ministerul nu spune cum se raportează aceste cifre (93.585 de promovați în 2017, de exemplu) la numărul celor care au intrat la liceu cu patru ani înainte (145.896 în 2013) și la cel de copii născuți cu 18 ani înainte (237.000). Când te uiți așa, 72% promovare nu mai e o cifră așa de credibilă, pentru că nu îți arată de fapt ce s-a întâmplat cu o generație.
*Datele au fost colectate din rapoartele județene privind starea învățământului pentru anul școlar 2016-2017, respectiv de pe portalul examenului de Bac, realizat de Ministerul Educației, pentru județele unde rapoartele nu au fost făcute publice. Între procentele de promovare comunicate de minister și cele calculate de noi există diferențe de ordin zecimal, probabil din cauza actualizării unor date pe site-urile locale.
Școala9 este o platformă de idei și dezbateri despre educație creată de BRD Groupe Société Générale și DoR.
1 comentarii la [Școala9] Despre ce vorbim când spunem că rata de promovare la Bac crește
Comentariile sunt închise.
S-ar putea să-ți mai placă:
Bucureşteanul: Paul de la debarcader
Cum debarcaderul din Cișmigiu ține pe linia de plutire un fost consumator de droguri.
Bucureşteanul: Studenţi printre maşini
Trei prieteni fac teste auto la sfârșit de săptămână.
Vasile Mih
Profesorul din Sighetu Marmației care își dorea ca toți elevii să vină cu drag la școală a murit la 52 de ani de COVID-19.
Sa mai amintim de elevii care nu sunt lasati sa intre in bac.
Se practica in licee…daca au elevi mai slabi si profesorii sunt siguri ca nu vor lua,nu le incheie media.Astfel in bac intra numai cei pregatiti si asa, liceele dau 100% promovabilitate.Ceilalti intra in toamna in examen.