[#dordealba] Deschis pentru freelancing

Un inginer constructor deschide primul spațiu de co-working din Alba Iulia.

Cu îndemnul „work your magic” scris pe un roll-up lângă fereastră, primul și singurul spațiu de co-working din Alba Iulia e păstorit de cifra 7. Se află pe Bulevardul Încoronării 7 și a fost inaugurat pe 7 martie la ora 17:00.

Dragoș Medrea a auzit de conceptul de hub acum aproape 10 ani. Atunci i s-a părut straniu ca oameni din domenii diferite să împartă un spațiu de lucru. „Având de lucru cu constructori, unde fiecare firmă își are câte o clădire a ei… văzând hubul, unde fiecare are un scaun, mi s-a părut o trecere cam mare.”

A vizitat ulterior Impact Hub în București și Cluj Hub și a înțeles cum funcționează, însă declicul a venit odată cu „Fă o cerere”, proiectul lui Marius Rusu, promotor al Cartier Creativ Carolina și membru fondator al Forum Apulum. Prin „Fă o cerere”, Rusu strângea plângerile și neplăcerile oamenilor – am o groapă în fața porții, nu mi-e astupat canalul, bordura e distrusă de trei ani – și le redacta conform standardelor administrației locale. În vraful lui de cereri au apărut și câteva care cereau un spațiu de co-work. Medrea urmărea cererile postate online de Rusu, iar cea de hub l-a făcut curios. A validat ideea discutând-o cu prieteni și cunoștințe și a primit un feedback așa de bun, că-n câteva luni era deja gata.

Medrea e un tip înalt cu ochi albaștri, care pare să treacă cu lejeritate de la sacou la bluzon și invers. A făcut facultatea la Cluj și s-a întors în Alba să preia afacerea familiei, Vimed, o companie de proiectare și consultanță pentru instalații sanitare, electrice sau termice. De când a deschis Hub7, acum mai puțin de-o lună, are partea a doua a zilei din ce în ce mai ocupată, însă poziționarea îl salvează de drumuri și timpi morți.

Hub7 funcționează pe același etaj cu Vimed. Medrea a reorganizat spațiul, angajații companiei s-au restrâns într-o singură încăpere, iar investiția pentru reamenajare l-a costat aproximativ 50.000 de lei. Hub7 e o sală mare de lucru, colorată-n alb și verde cald, cu un citat din Einstein pe perete: „Creativity is intelligence having fun”. Vizavi e sala de conferințe, unde îți fură privirea câteva cărămizi din legiunea a XIII-a Gemina, o legiune de elită a armatelor romane, cu un leu drept simbol. Medrea spune că e elementul de legătură cu principalul lui job, inginer constructor.

„Modelul de business al hubului este personalizat orașului”, spune el, „de-aia a și pornit cu doar o încăpere”. Se întâlnesc acolo traducători, mediatori, contabili, IT-iști, atât din Alba, cât și din Sebeș sau Cugir.

Cristian Miron este contabil în Alba Iulia și a dat sufrageria de acasă pe hubul de pe Încoronării. A aflat dintr-un share pe Facebook, la câteva zile de la deschidere, iar acum are abonament lunar și petrece în medie între 4 și 6 ore pe zi acolo. Cel mai mare avantaj e că se poate întâlni cu clienții într-un mediu profesional, ceea ce i-a lipsit până acum. Îi place și schimbul de idei cu oameni din alte domenii, dar tot el răspunde cel mai des la întrebări, de obicei despre fiscalitate.

Momentan, sunt șase oameni care vin aproximativ două ore pe zi (spațiul ar permite cam 15). „E un moment de tatonare și de experiment”, spune Medrea, care vrea să-l țină așa timp de un an. În prezent, își dorește să strângă o comunitate. Mulți l-au întrebat ce e ăla un hub și l-au privit suspicios. Alții l-au sunat de la trecerea de pietoni din apropiere, pentru că au văzut cuvântul Hub pe-o siglă și au semnat în aceeași oră.

Un abonament lunar costă 47 de euro pe lună, iar unul de o zi, 17 euro. Membrii au acces 24/7, wi-fi, un server local de stocare de 10GB sub user/parolă, sală de ședințe și acces la evenimentele din hub. Unul foarte așteptat e despre consultanță juridică pe probleme de IT, open data și drepturi de autori. Pentru că avocații specializați în domeniu sunt puțini, majoritatea în Capitală, dar și foarte scumpi, e o șansă pentru comunitatea locală de IT-iști să-și pună problemele pe tavă și să ceară ajutor.

Planul lui Medrea e ca hubul să se extindă pe tot etajul. Pe termen lung, speră să-i treacă pragul cât mai mulți digital nomads, fie că vin pentru lucru, turism sau Centenar. Pe termen scurt, se gândește la îmbunătățiri concrete, pro socializare, cum ar fi ca toate evenimentele „să se găteze la un pahar de vin”.

 

Comentariile sunt închise.