10 redacții
pe care
să le urmărești
Povestea DoR a ajuns la final, însă pentru alte redacții românești, provocările continuă. Anul 2023 vine cu căutări de dezvoltare, nevoi de colegi noi, întrebări despre relația cu publicul. Uite 10 publicații pe care să le urmărești și să le susții în continuare.
Recorder face investigații video. Își propune să chestioneze puterea și să prezinte subiectele de interes public într-o formă cât mai clară și mai bine documentată, adică misiunea pe care spun că ar trebui s-o îndeplinească jurnalismul în orice țară democratică. Provocarea lor actuală e să-și găsească colegi noi, ca să poată face și mai mult. Ce-i alimentează cu energie, pe lângă ciocolată în toate formele, tarte făcute în casă și cafea, e numărul tot mai mare de oameni care au încredere să vină către ei cu ponturi și cu informații despre diverse nereguli, pe care îi roagă să le investigheze. Urmărește-i pe recorder.ro.
VICE vrea să arate România compusă din noi toți, cu tot ce ne caracterizează și la ce mai avem de lucrat. Fac asta, de exemplu, prin newsletterul Vicii și delicii, în care tratează, prin explicații și umor, realitățile complicate ale vieții sexuale și consumului de droguri; sau seria video ȘTII CE ZIC, în care vor să arate că despre politică se poate vorbi și altfel, uman. Scopul lor e informarea, relaxarea și chiar generarea unor dezbateri sau introspecții, dar o provocare rămâne echilibrul între ce ar trebui publicat și ce ar da bine să fie publicat. Citește-i pe vice.com/ro.
Gen, știri e o redacție cu tineri, pentru tineri. Urcă 3-4 știri pe zi pe Instagram (recordul e de 50 de stories într-o zi, la începutul războiului din Ucraina), fac live-uri de la proteste, reportaje și interviuri cu tineri. Coleg de bancă cu Gen, revistă, proiectul vrea să vorbească direct cu cât mai mulți dintre tinerii care se informează mai degrabă accidental în timp ce scrollează pe Instagram sau TikTok. Vor să-i asculte, să-i înțeleagă și să-i ajute să fie mai puțin vulnerabili în fața extremismului sau a apatiei civice și politice. Din ședințele lor hibrid din fiecare joi nu lipsesc tachinările între membrii echipei sau farfuriile de paste.
Urmărește-i pe Instagram la @genstiri.
Libertatea e un ziar popular, cu subiecte documentate serios și prezentate într-un limbaj accesibil, care-și propune să aducă pe agendă subiecte inconfortabile. Sunt știri în stilul pomenit de profesorii de jurnalism: scrise să le înțeleagă și bunica. Încearcă să facă un jurnalism inclusiv, neelitist. Ce găsești publicat: un mix divers de subiecte, cu accent pe investigații și reportaje. Ce găsești în inbox-ul redacției: mii de cititori care le scriu, dau ponturi sau semnalează erori. Ce găsești prin redacție: cafea, ciocolată, fructe de sezon – anul ăsta a fost unul bun pentru strugurii albi tămâioși. Citește-i pe libertatea.ro.
ISCOADA popularizează cercetări din științele socio-umane (mai ales din antropologie). Materialele lor rezumă cercetările pe structura unei povești clasice și le ilustrează cu fotografii din teren sau colaje. Mai găsești la ei și materiale foto-video, unde focusul este pe studiul vizual, și uneori podcasturi. Echipa își numește munca research-as-storytelling. Au lucrat intens în ultimele luni să pună bazele unui hub de cercetare independent, ca să facă un pas dincolo de precaritatea domeniului cultural, de unde își iau acum fondurile, care nu le permit încă o redacție sau să renunțe la joburile full-time din alte părți. Sunt pe iscoada.com.
PressOne publică și subiecte la zi, și povești documentate pe parcursul mai multor luni, iar seriile recente la care țin cel mai mult explorează impactul păcănelelor, dezinformarea sau migrația. Caută să publice corespondențe din Europa pe subiecte care reverberează și în România și lucrează într-o echipă distribuită în mai multe orașe din regiune. Publică și o revistă online, cu eseuri personale ale jurnaliștilor, acum ajunsă la ediția a doua. Se autosusțin financiar, sunt mândri că sunt în continuare prezenți, după șapte ani, și caută alți jurnaliști pasionați alături de care să-și ducă proiectele la capăt. Urmărește-i pe pressone.ro.
HotNews e o redacție de știri non-stop. Efortul lor zilnic e să caute adevărul și să îl dezvăluie cititorilor, astfel încât aceștia să afle nu doar ce se întâmplă, ci și de ce se întâmplă. Se mândresc că au reușit să impună în dezbaterea publică teme importante, cum ar fi vaccinarea HPV, anchete despre achizițiile din pandemie, care au dus la deschiderea unor dosare penale. Sunt mândri că s-au extins și în lumea podcasturilor și că au fost una dintre principalele surse de informare pentru români când a izbucnit războiul din Ucraina. Îi găsești pe hotnews.ro.
RISE Project investighează crima organizată, corupția, traficul, evaziunea, abuzul și dezinformarea. Adică activitățile ilegale, ascunse de ochiul public, care ne afectează viețile tuturor. Echipa a crescut anul ăsta și o parte dintre jurnaliștii noi lucrează acum la un proiect mamut despre independența magistraților. Alții urmăresc legătura dintre propagandă și banii pompați în media alternativă sau mainstream, sau investighează abuzurile din școli, probleme de mediu sau de securitate alimentară. Peste toate se adaugă și nevoia de a comunica mai bine cu cei care îi susțin, ca să înțeleagă munca lor chiar și atunci când rezultatul îi deranjează. Urmărește-i pe riseproject.ro.
Scena9 face jurnalism despre cultură. Vrea să-i scoată la lumină pe oamenii din jurul nostru care fac chestii mișto: proiecte culturale, spectacole, filme, podcasturi, educație, arhitectură prietenoasă cu omul sau mediul. Pentru redacție, cultură înseamnă și seriale, și studii istorice care ne arată cine suntem și de unde venim – publică despre toate astea ca să explice, să recomande sau, când e cazul, să critice. Acum lucrează la o nouă ediție a versiunii tipărite, pentru care se reunesc cu toți colaboratorii în ședințe de sumar susținute de mulți carbohidrați: pateuri, covrigi, biscuiți. Citește-i pe scena9.ro.
Panorama e slow journalism. Publică un articol pe zi – analize, interviuri și multe materiale vizuale și interactive care explică încotro se îndreaptă lumea, nu arată doar un crâmpei din unde suntem. Toamna asta au publicat și primul lor documentar video: De ce trăim de azi pe mâine. Complicata istorie a relației românilor cu banii. Într-o lună, a strâns peste 500.000 de vizualizări pe YouTube. Se tem totuși de capcana de a ajunge blocați într-un jurnalism „de bulă”, așa că unul dintre gândurile care țin redacția ocupată e cum să convingă cititorii să le dea din timpul lor pentru articolele lungi și nu tocmai ușoare. Îi găsești pe panorama.ro.
Acest articol apare și în:
2 comentarii la 10 redacții din România pe care să le urmărești
Comentariile sunt închise.
S-ar putea să-ți mai placă:
„Unitatea de măsură în jurnalism ar trebui să fie încrederea, nu simpatia”
Presiunea de a plăcea publicului, îndrăzneala tot mai crescută a autorităților de a îngreuna munca jurnaliștilor și alte îngrijorări ale presei românești de azi.
Cât de greu e să fii editură independentă în pandemie
Editura Black Button Books luptă să supraviețuiască dinainte de pandemie. Cum rezistă?
Pe Bune #55: Cristi Delcea
Despre cum faci trecerea de la rolul de reporter la cel de manager al unui proiect jurnalistic.
O selecție bună, cu o excepție: LIBERTATEA! Indiferent de aportul lui Tolontan adus ziarului, rămâne un tabloid care colcăie de știri mondene. Reportajele sunt doar un paravan pentru restul mizeriilor. În plus, ziarul abundă de greșeli gramaticale. https://www.libertatea.ro/monden
Mă aștetam ca DOR care face jurnalism de calitate să fie ceva mai atent într-o astfel de selecție.
Între cele 10 nu a încăput 22. OK.