Pe Bune #33: Ovidiu Vanghele
Ce înseamnă să faci jurnalism de investigație în România.
Ovidiu Vanghele are peste 15 ani de experiență ca jurnalist. După 10 ani de muncă în presa de trust, mai întâi pentru Mediafax și apoi pentru Pro TV, Ovidiu a ales să pornească propriul proiect jurnalistic, Centrul de Investigații Media, unde a publicat investigații despre centre pentru persoane cu dizabilități prin care se scurg bani publici, despre grupări organizate cu legături în lumea politică și despre generalul Gabriel Oprea, un om care până nu demult părea de neatins. Pentru Ovidiu să fii jurnalist înseamnă să încerci într-o oarecare măsură să faci dreptate și spune că nu îi este frică să scrie despre unii dintre cei mai puternici oameni din România, în ciuda mesajelor și telefoanelor de amenințare, pentru că trăim într-o țară în care jurnaliștii încă pot să-și facă meseria în siguranță. Crede că nu poți face jurnalism de investigație dacă nu cunoști mai întâi locul în care trăiești, care sunt regulile și mecanismele după care funcționează. Din acest motiv nu se vede plecând din țară, în ciuda nervilor provocați de autorități, pentru că ar însemna să renunțe la munca lui.
Ce vei învăța ascultând episodul:
- Rolul autenticității într-o industrie caracterizată de superficialitate
- Dedesubturile unei ascensiuni
Reportajele lui Ovidiu pot fi citite și pe Să fie lumină, o publicație online care investighează cultele religioase din România.
Ascultă Pe Bune pe Stitcher, Apple Podcasts sau în orice aplicație de podcasting.
Podcastul Pe Bune este prezentat de UniCredit Bank și susținut de BestJobs, două companii care cred în puterea minților creative.
S-ar putea să-ți mai placă:
Pe Bune #54: Adrian Hădean
Despre începuturi în bucătărie, lecții învățate pe parcurs și realizarea că în viață munca nu e totul.
Cum ascultăm copiii în pandemie?
Copiii care au între 3 și 6 ani sunt cei mai afectați de izolarea socială pe care pandemia COVID-19 a adus-o. Cum facem să le fim aproape?
Viitorul DoR: din 2023 nu vom mai publica povești noi
Trecem printr-o criză, de departe cea mai complexă de până acum. Vara asta ne restrângem ca echipă și ca activitate, ca să putem spune poveștile pe care le avem de spus până la final de an.