Mina
Violența împotriva femeilor este o cauză de deces la fel de răspândită ca și cancerul.
Era a doua zi de Crăciun, cu zece minute înainte de ora 11, când Mina a ajuns la Centrul Social pentru Ocrotirea Femeilor Victime ale Violenţei Domestice din Iaşi. Cu ea mai erau cele două fiice de 2 și 13 aniși un agent de la secția de poliție unde depusese o plângere împotriva soțului care o lovise cu o seară în urmă. Dormiseră la niște vecini și nu apucaseră să-și ia haine de schimb sau jucării. Fiul de 18 ani plecase de acasă din cauza certurilor încă din noiembrie.
Centrul era decorat cu ghirlande și globuri și pregătise mâncăruri tradiționale pentru cele șase cupluri mamă-copii care se adăpostesteau acolo de familiile violente. Mina avea o migrenă puternică, nasul spart și, spun coordonatorii centrului, „prezenta o stare generală alterată, psiho-emoțional și fizic”. I s-au pus întrebări despre relația cu soțul, s-a notat că bărbatul amenințase că o omoară de mai multe ori și i s-a recomandat să nu se ducă la serviciu măcar câteva zile până când furia agresorului se va mai estompa. Apoi, o ambulanță a transportat-o la un spital din apropiere, unde a rămas internată până la ora 19:00.
A doua zi, la șapte fără un sfert, fără să mănânce, Mina a plecat la coaforul unde lucra. Avea cliente programate și nevoie de bani pentru a-și începe viața departe de bărbatul alcoolic de 41 de ani cu care era căsătorită. A anunțat că se întoarce la două și jumătate. Angajații centrului i-au explicat că nu e prudent să fie pe stradă sau la serviciu la atât de puțin timp de la despărțire, dar n-au putut să o împiedice (deciziile aparțin exclusiv victimei care se află în adăpost, indiferent că ține sau nu cont de recomandările primite). Mina le-a spus că salonul de coafură e dotat cu buton de panică și a plecat. S-a întors la patru fără un sfert și și-a petrecut restul zilei cu fiicele care până atunci se uitaseră la televizor și se jucaseră cu alți copii din centru.
Căsnicia Minei a durat 20 de ani și a fost violentă încă de la început. De câțiva ani de când nu mai avea serviciu (lucrase în construcții în Grecia), soțul ei bea în fiecare zi, iar când Mina se întorcea de la muncă, începea scandalul. O amenințase de multe ori că o omoară dacă divorțează. În noiembrie 2013 femeia a depus o plângere pentru lovire și alte violențe pe care a retras-o după câteva zile. În aceeași lună bărbatul a fost internat trei zile la Spitalul de Psihiatrie Socola și diagnosticat cu intoxicaţie acută cu alcool, agitaţie psihomotorie şi heteroagresivitate (agresivitate asupra celor din jur).
Pe 28 decembrie Mina a plecat din nou la serviciu și a spus că se întoarce la 17:00. După amiaza a sunat la centru și a anunțat că o să mai întârzie până la 19:00 pentru că mai are cliente. Era o perioadă cu multe programări, se apropiau petrecerile de revelion.
În jur de 18:30, soțul ei a luat un cuțit de acasă și s-a îndreptat spre coafor. Când a ajuns, Mina era ocupată cu o clientă. I-a cerut să discute singuri și când soția i-a spus să aștepte, a insistat și a tras-o spre vestiar. Acolo a lovit-o cu cuțitul în gât, abdomen și torace, apoi a încercat să se sinucidă. Cele două cliente care mai erau în salon au ieșit în stradă și au sunat la 112.
Un echipaj SMURD a încercat în zadar să o resusciteze pe Mina. Bărbatul se afla în șoc hemoragic și a fost dus la spital. În acea noapte a făcut stop cardiac, a fost resuscitat și a intrat în comă. S-a trezit după două săptămâni și a fost arestat.
În iunie, Tribunalul Iași l-a condamnat la 16 ani și șase luni închisoare pentru omor calificat și port fără drept de cuțit. Bărbatul a făcut apel și Curtea de Apel Iași urmează să pronunțe o soluție definitivă.
Acest text face parte din Toată lumea din familia noastră, un proiect editorial al DoR din 2014, care încearcă să explice nuanțele violenței în familie în România.
S-ar putea să-ți mai placă:
Editorial DoR #29: Lupta cu tine, lupta cu Celălalt
Când poveștile despre noi vs. ei devin poveștile despre lupta tuturor ca să ne găsim sensul.
[EduDoR] Profesorii care schimbă jocul
„Voiam ca elevul să gândească, dar nu mă întrebam ce l-ar motiva să caute răspunsul la întrebarea mea”, își amintește…
[Colectiv] 11 lucruri pe care le știm despre incendiu
Concluzii care nu apar explicit în articolul despre reconstituirea nopții din Colectiv, dar care sunt esențiale pentru înțelegerea anumitor momente.