Povești pentru mai bine (Concurs de jurnalism)
„Povești pentru mai bine” se adresează tuturor jurnaliștilor interesați să dezvolte proiecte editoriale – reportaje,…
În perioada septembrie 2012 – iunie 2013, Decât o Revistă/Asociația Media DoR, împreună cu Fundația ERSTE spun „Povești pentru mai bine”.
„Povești pentru mai bine” este un concurs de proiecte jurnalistice care vizează integrarea socială a minorităților – etnice, religioase, sexuale, sociale etc. Scopul concursului este să le ofere jurnaliștilor resurse financiare să documenteze, să scrie și apoi să publice materiale de impact despre România de azi.
Credem că jurnalismul de profunzime poate genera empatie, care la rându-i poate închega comunități, care pot produce schimbare. Impactul e posibil când jurnalismul e făcut cum trebuie, când aduce sub ochii cititorilor poveștile unor oameni simpli, care ilustrează fenomene sociale complexe.
> Cui i se adresează
„Povești pentru mai bine” se adresează tuturor jurnaliștilor interesați să dezvolte proiecte editoriale – reportaje, anchete, portrete – pe teme sociale. Jurnaliștii pot fi angajați la o instituție media, colaboratori sau liber profesioniști. Sunt acceptate și înscrieri colective, ale unor echipe de jurnaliști – eventual reporter și fotoreporter.
> Ce înseamnă un proiect
În cadrul acestui concurs vom alege pentru finanțare propuneri de materiale jurnalistice pe subiecte care au în vedere integrarea socială a unuia sau a mai multor grupuri de persoane dezavantajate, cum ar fi: minorități etnice, persoane cu dizabilități, comunitatea LGBT, copii, bătrâni, persoane fără adăpost, emigranți, persoane încarcerate, refugiați etc.
Pe parcursul acestui proiect, jurnaliștii selectați vor trebui să documenteze un reportaj, un portret, o narațiune, o anchetă sau altă formă de jurnalism de profunzime care ilustrează și explică subiectul ales.
> Câte propuneri de proiecte vor fi selectate
Juriul va selecta pentru finanțare între 5 și 7 propuneri. Suma maximă care poate fi alocată realizării unui proiect e de circa 1.500 euro.
> Deadline și ce trebuie să conțină aplicația
Aplicațiile vor fi trimise pe adresa povestipentrumaibine@decatorevista.ro. Deadline: 15 octombrie 2012.
Proiectele câștigătoare vor fi anunțate până pe 25 octombrie 2012.
Trimiteți:
– formularul de aplicație completat (http://tinyurl.com/FormularDoR-ERSTE);
– materiale din portofoliu (dacă n-ați avut linkuri de introdus în formular);
– CV.
> Alte informații esențiale
– Completați cu atenție formularul de aplicare, pe care îl puteți descarcă de AICI.
– Poate fi înscris un singur proiect de jurnalist/echipă.
– Jurnaliștii pot publica proiectele realizate în orice publicație doresc. Drepturile asupra materialelor vor reveni organizatorilor concursului, respectiv Asociația Media DoR/Decât o Revistă și Fundația ERSTE.
– Publicarea trebuie să fie însoțită de mențiunea că documentarea materialului a fost posibilă datorită unei finanțări din partea Fundației ERSTE și Decât o Revistă.
– Jurnaliștii selectați vor lucra pe tot parcursul documentării și scrierii acestor materiale cu editori de la Decât o Revistă, care vor fi resurse, dar și garanți ai calității muncii de documentare și execuție. Relația va fi una de parteneriat, scopul fiind producerea unei povești complexe și angajante.
> JURIUL
Mona Nicoară este regizor de film documentar si activist de drepturile omului originar din România. Mona a început să lucreze în drepturile omului după Revoluția din 1989, cu organizații ca APADOR-CH (Comitetul Helsinki), Centrul European pentru Drepturile Omului, Open Society Institute și Human Rights Watch. În film a debutat ca Producător Asociat al documentarului Children Underground (Copiii Subteranelor), premiat la festivalul Sundance din 2001 cu Premiul Special al Juriului și nominalizat la Oscar pentru cel mai bun documentar. Our School (Şcoala Noastră), cel mai recent film al Monei, documentează complexitatea unui proces de integrare a elevilor romi în Maramureș pe parcursul a patru ani; filmul a fost prezentat în peste 50 de festivaluri din lumea întreagă, inclusiv Tribeca, TIFF, DokLepzig și CPH:DOX, și a fost răsplătit cu Marele Premiu al Juriului pentru cea mai bună producție americană la SilverDocs în 2011, Marele Premiu al Juriului la Human Rights Arts and Film Festival în Australia în 2012, și nominalizări la Premiile Gopo pentru cel mai bun documentar românesc și la Silver Eye Awards pentru cel mai bun documentar de lung metraj din Europa de Est. Mona locuiește în New York.
Andreea Gurău este manager de comunicare la Fundația ERSTE, unde coordonează activitățile de relații publice și comunicare ale Fundației, în special în Cehia, Republica Moldova, România, Slovacia și Ungaria. Andreea este absolventă a Facultății de Comunicare și Relații Publice, Universitatea din București, și are o experiență de peste 10 ani în domenii precum comunicarea corporate și de brand, CSR, comunicarea de criză, organizarea de evenimente – atât pentru entități comerciale, cât și pentru organizații non-profit.
Mircea Vasilescu este redactor-șef al revistei săptămânale Dilema Veche și conferențiar dr. la Facultatea de Litere, Universitatea din București, unde predă cursuri de jurnalism cultural și literatură română. În 2003, a înființat și coordonat programul de master „Teoria și practica editării”. A publicat, între altele, volumele Mass-comedia. Situații și moravuri ale presei de tranziție (Editura Curtea Veche, 2004) „Iubite cetitoriule…”. Lectură, public și comunicare în cultura română veche (Polirom, 2004), Europa dumitale. Dus-întors între „noi” și „ei” (Editura Polirom, 2007), Eurotextes. Le continent qui nous sépare, MetisPresses, Genève, 2010. A tradus din François Furet, Michel Foucault, Sergio Romano.
Andrei Postelnicu are o experiență de peste 10 ani în media internațională și românească. A lucrat pentru pentru Financial Times și Bloomberg și a colaborat cu CNN, BBC, Newsweek, Dilema Veche, Evenimentul Zilei, Realitatea TV și multe altele. Andrei a mai lucrat în cadrul Senatului României în calitate de consilier independent. În prezent încearcă să-și reîncarce bateriile revenind la primele lui iubiri, aviația și pisicile.
Cristian Lupșa, editor Decât o Revistă, a absolvit Facultatea de Jurnalism și Ştiințele Comunicării în 2003 și în 2005 a terminat un master la Missouri School of Journalism. A lucrat în Washington, D.C., unde a coordonat un program de training pentru Committee of Concerned Journalists. În acest timp a contribuit la ediția a doua a cărții The Elements of Journalism. A predat de câteva ori – deocamdată face o pauză – un curs de jurnalism narativ și scriitură de revistă la Centrul pentru Jurnalism Independent și Fundația Calea Victoriei. Ocazional ține workshopuri și vorbește despre puterea de transformare a non-ficțiunii.
Calendar
– Septembrie 2012 – Octombrie 2012: Aplicații și selecția proiectelor
– Octombrie 2012 – Martie 2013: Documentarea și realizarea proiectelor
– Aprilie 2013 – Iulie 2013: Publicarea proiectelor.
Pentru informații suplimentare, scrieți-ne la povestipentrumaibine@decatorevista.ro.
(Vizual de Mircea Drăgoi)
1 comentarii la Povești pentru mai bine (Concurs de jurnalism)
Comentariile sunt închise.
S-ar putea să-ți mai placă:
Călător
Peter Rațiu are 55 de ani, respiră greu când vorbește, este cercetător în anatomie computerizată, medic pe ambulanță…
Povestea ta în DoR
DoR te provoacă la cel mai important concurs pe care l-am organizat până acum - spune o poveste personală care convinge, emoționează, iluminează și câștigă șansa de a fi editat și publicat.
Mici victorii civice: Definiţii şi legi pe www
Un programator român aduce cuvintele și legile mai aproape de oameni prin internet.
Povesti pentru mai bine. Toti speram in mai bine …