Ghid de citit în stele
Fiecare strop de lumină de pe cer își are sensul său. Trebuie doar să deprinzi alfabetul. Tu știi ce sunt stelele?
Cele mai multe puncte strălucitoare pe care le vezi pe cer sunt stele grupate în constelații – zone de pe cer care au asociată o anumită suprafață, denumire și mitologie. Acestea rămân la fel de la noapte la noapte, părând a se deplasa toate în aceeași direcție pe măsură ce Pământul se rotește în jurul propriei axe. Cea mai cunoscută dintre ele este Carul Mare, dar ți‑aș propune să privești și după Cassiopeia, o constelație ușor de identificat după forma de W, care te poate ghida pe cerul de vară pentru a găsi Carul Mare și Steaua Nordului.
O altă configurație ușor de văzut este Triunghiul de Vară, format din cele mai strălucitoare stele din trei constelații: Lyra, Cygnus și Acvila. Dacă reușești să‑l identifici pe cer, vei ști deja trei constelații plus un bonus: pe înălțimea acestui triunghi, chiar la mijlocul segmentului, vei putea descoperi printr‑un telescop de amatori o stea dublă – un punct luminos cu ochiul liber, dar care de fapt este o combinație dintre o stea galbenă și una albastră.
Pe lângă aceste configurații fixe există unele puncte care se deplasează de la o noapte la alta: planetele. (Astronomii greci din Antichitate le numeau asteres planetai, adică stele rătăcitoare). Sunt cinci planete pe care le poți vedea cu ochiul liber: Mercur, Venus, Marte, Saturn și Jupiter. Ca să le găsești, trebuie să înveți constelațiile și apoi să le cauți poziția actuală pe o hartă astronomică precum cea alăturată.
Planetele și stelele nu sunt nici pe departe singurele pe care le poți observa cu ochiul liber. Dacă te afli undeva în afara orașelor, într‑un loc ferit de poluarea luminoasă provocată de toată acea lumină risipită spre cer, vei descoperi infinit mai multe lucruri. Pe lângă Calea Lactee – galaxia noastră văzută din interior – poți vedea cu ochiul liber o galaxie vecină, Andromeda. O poți găsi foarte ușor pornind de la Cassiopeia. Chiar la sud de W, începând din dreptul stelei care marchează primul colț al literei, se află trei stele aproape în linie dreaptă, parte din constelația Andromeda. Dacă trasezi o linie imaginară de la cea de‑a doua stea către steaua care marchează al doilea colț al W‑ului, la o treime din lungimea acestei linii, puțin spre dreapta, vei descoperi o pată difuză: galaxia din Andromeda.
Un fenomen interesant pe care îl poți vedea în august este o ploaie de meteori, sau ploaie de stele. Meteoriții sunt particule de praf provenite dintr‑o cometă. Aceste particule intră în atmosfera Pământului și se aprind, dând naștere la meteori – steaua căzătoare pe care o vedem. De cele mai multe ori, meteoritul arde complet în atmosferă. În unele cazuri, el ajunge până pe Pământ sub forma unei mici bucăți de rocă arsă, meteorid. Curentul de meteori care se observă în august poartă numele de Perseide și oferă un spectacol de câteva sute de stele căzătoare pe oră. Pentru a le putea vedea, trebuie să ieși din oraș într‑un loc întunecat – vei avea ocazia să‑ți pui sute de dorințe.
* Autoarea textului, Oana Sandu, lucrează la European Southern Observatory (ESO) din München, departamentul Education and Public Outreach.
Acest articol apare și în:
S-ar putea să-ți mai placă:
Cristi Puiu despre ficțiune, documentare, redactare
La două zile după ce „Sieranevada” s-a văzut în avanpremieră românească la TIFF, am stat de vorbă cu Cristi Puiu…
Elise Wilk
37 de ani, dramaturg și jurnalist
Cum îți construiești munca, așa îți construiești viața
M-am apucat de muncit la 16 ani și 10 ani mai târziu nu mai știam cine sunt. Așa că am început să-mi las timp să mă descopăr și pe mine.