6 articole din 2019 despre satul românesc din 2020
O selecție a celor mai relevante materiale La noi, despre viața în afara orașului.
La începutul anului trecut am demarat proiectul editorial La noi, ca să ne uităm la acea jumătate de Românie pe care de obicei o ignorăm: mediul rural. Ne-am propus să documentăm modul în care se transformă satele românești, între presiunea de a se moderniza și de a conserva un „tradițional” pe care fiecare îl înțelege în felul său.
Înainte de primele materiale din 2020, îți propunem să (re)citești câteva articole din 2019 care, sperăm, te vor face să înțelegi de ce ar trebui să-ți pese de ce se întâmplă în România rurală și, în principal, de agricultura de familie.
Familia de la fermă
de Oana Filip, iunie 2019
Un tânăr mecanic auto a ales să se întoarcă în cătunul copilăriei ca să continue afacerea cu brânzeturi a familiei și a luat-o cu el și pe soția lui. O poveste despre cum împaci tradiția cu inovația și nevoia de eficiență, în timp ce cauți răspunsuri la întrebări mai complicate despre viața de familie: va avea fetița acces la toate oportunitățile educaționale de la oraș? Cum se împart rolurile și responsabilitățile când locuiești la socri? Cum îți construiești timp și intimitate în cuplu, când ritmul îți e dictat de munca agricolă?
O săptămână din viața unui downshiter
de Iulian Ifrim, iulie 2019
Iulian și Sorina și-au construit o casă, și-au cumpărat o livadă și s-au mutat la sat ca să rămână. Au început să observe cu semerenie cum se fac lucrurile acolo și le-au câștigat încrederea vecinilor, încât au ajuns să le fie prima opțiune de ajutor, de la făcut fân, la făcut brânză. L-am rugat pe Iulian să țină, timp de o săptămână, un jurnal al noii lor vieți.
Agricultura ecologică îi drumul
de Ionuț Dulămiță, iulie 2019
Ce înseamnă să faci agricultură ecologică în România? Dan și Tincuța Cismaș fac asta singuri, pe 35 de hectare, în județul Mureș. Despre miturile și realitățile unei afaceri de familie care, probabil, în alte țări europene, s-ar dezvolta de la sine.
De unde-i varza asta?
de Anca Vancu, septembrie 2019
„Degeaba ai varză, dacă nu ai multă varză. Și degeaba ai varză, dacă nu ai și alte legume.” În cuvinte simple, acesta e crezul de business al Cooperativei Agricole Lunca Someșului Mic, din Cluj, care de șase ani propune un model de afacere socială din care toată lumea are de câștigat. Un articol despre cum construiești, în primul rând, încredere și apoi o cooperativă.
Câte albine moarte înseamnă o tragedie?
de Oana Filip, decembrie 2019
Într-o zi obișnuită de primăvară, milioane de albine din Teleorman au murit. Deși catastrofa nu a apărut la știri, ea a schimbat viața lui Gili, unul dintre cei opt apicultori a căror afacere a fost aproape distrusă dintr-o greșeală. Gili era convins că albinele nu muriseră din vreo cauză naturală. Știa că rapița, o plantă meliferă care produce nectarul necesar albinelor, era în floare. Mai știa și că era sezonul în care planta se stropește cu insecticid. A hotărât să lupte pentru albinele lui.
Cu cine ții? Cu omul sau cu ursul?
de Anca Iosif, decembrie 2019
Într-un an în care urșii au fost mult mai mult în centrul atenției, decât în alți ani, am scris povestea unuia dintre puținii urși împușcați pentru a-i ocroti pe oamenii din satul în care obișnuia să atace, în penultima zi în care asta ar mai fost legal. Un material – argument pentru a muta discuția pe prevenirea atacurilor, și nu pe soluții radicale.
Un proiect editorial despre transformarea satului românesc.
S-ar putea să-ți mai placă:
Evenimente care au marcat satul românesc în 2019
Unele cu un potențial impact pozitiv, altele venite târziu, ca un serios semnal de alarmă.
Ce ai vrut să știi despre miere și albine
Am întrebat comunitatea ce curiozități are despre miere și albine. Iată răspunsurile.
Zece întrebări despre food huburi
Cum funcționează afacerile care conectează producătorii locali și consumatorii.