Editorial DoR #14: #TerenComun
#Hashtagul ne semnalează idei care ne pot aduce împreună, undeva la intersecția dintre #particular și #general, #privat și #public, #individual și #împărtășit.
În după-amiaza de 1 septembrie, după ce numărul trecut al revistei a plecat din redacție la tipografie, m-am dus în Piața Universității. Guvernul tocmai înaintase către Parlament o lege care permitea exploatarea minieră de la Roșia Montană și se convocase protest. Pe la cinci-șase, erau câteva sute de oameni adunați la fântână, fețe cunoscute de la protestele din iarna lui 2012, suspecții de serviciu. Dar în câteva ore, în câteva zile, în câteva săptămâni, ce-a început în acea după-amiază însorită de toamnă a devenit cea mai amplă mobilizare cetățenească din România ultimilor ani. Mii de oameni au ieșit în stradă, într-un exercițiu care a devenit mai mult decât un protest împotriva unui proiect minier: oameni cu istorii, idei, abordări și intenții diferite au căutat, mărșăluind, strigând și bătând sincron din PET-uri, un teren comun.
# poate fi un simbol pentru această căutare.
Semnul, hash în engleză, similar cu diezul din muzică, a început să fie folosit în limbajul IT, marcând elemente cu procesare prioritară. Poate să indice și un număr (DoR #14). Sensul lui s-a îmbogățit la finalul anilor 2000, când a început să fie folosit pe Twitter ca etichetă pentru postările care se referă la un anumit subiect. #IranElection a unificat comunicarea despre protestele din 2009-2010 împotriva realegerii lui Mahmoud Ahmadinejad ca președinte al Iranului, lipind revoluțiile de social media și cimentând în pop-cultură simbolul #hashtag.
#Hashtagul ne semnalează idei care ne pot aduce împreună, undeva la intersecția dintre #particular și #general, #privat și #public, #individual și #împărtășit.
Coperta, desenată de Carmen Gociu, celebrează acest #TerenComun. Dosarul care surprinde câteva dintre elementele relevante acum pentru #PopCultura româneascaă și multe dintre poveștile pe care le vei citi în acest număr explorează acest teren.
Lupta echipei de handbal feminin care a moștenit locul fostei campioane Oltchim Râmnicu Vâlcea ne aruncă în fața unui început #DeLaZero, într-un oraș care trebuie să învețe din nou să strige #LuptăVâlcea. Frământările unui veterinar care trebuie să eutanasieze un câine deschid o nouă perspectivă asupra problemei câinilor #maidanezi, un subiect care de ani de zile ne antrenează în polemici. Povestea unei păsări și a oamenilor care vor să o salveze vorbește despre relația noastră cu lumea înconjurătoare și nevoia de a ne găsi un rol echilibrat în #ecosistem. Iar #UnițiSalvăm, hashtagul sub care s-au mobilizat mii de români în ultimele luni, deschide o poveste complicată, despre căutări sociale și personale care implică #ToatăRomânia.
Acest articol apare și în:
S-ar putea să-ți mai placă:
Răzvan Exarhu: Suntem foarte alintați ca specie și ne place să ne refugiem în aparențe
Răzvan Exarhu ne-a povestit despre împărtășirea fericirii, îndoieli, despre țară versus oraș, tâmpiți versus deștepți…
Bucureșteanul: Obor Sonor
Când piața își face loc în social media ca punct de întâlnire, fotografiile nu mai sunt de ajuns.
[24/7] Upside Down, ce înveți dintr-o afacere încheiată
Obstacolele de care te lovești când vrei să transformi prelate de camion în portofele.