Îmbunătățiri

Dacă ți-ai făcut rezoluții pentru 2020, această listă de recomandări de citit și de ascultat te va ajuta să-ți înțelegi mai bine obiceiurile înainte să le schimbi.

La început de an ne facem planuri, stabilim borne, hotărâm să fim altfel și să trăim altfel. Știm ce nu merge – stăm prea mult pe social media, nu petrecem suficient timp cu prietenii, nu facem sport, nu călătorim, nu citim – și ne spunem: „gata, de anul ăsta lucrurile vor fi altfel”. Însă schimbările de obiceiuri sunt o chestie deopotrivă mai simplă și mai complicată. Să elimini un obicei prost, respectiv să introduci un obicei bun e o muncă de a reprograma scripturi deja bine întipărite în creier. Despre obiceiuri și despre importanța de a ne înțelege mai bine înainte să vrem să le schimbăm sunt majoritatea sugestiilor din ediția asta a newsletterului. Sper să vă fie de ajutor cu planurile și îmbunătățirile.

BETTER JOURNALISM:

[1] Jurnalismul de mâine. NiemanLab a publicat previziunile mai multor oameni despre ce se va întâmpla în 2020. Uite o selecție de materiale care mi s-au părut relevante: despre cum unele redacții nu merită salvate, despre cum jurnalismul trebuie să devină mai creativ în împachetare, despre de ce 2020 e momentul de maturitate al ideii de engagement, despre cât de esențial e să colaborăm și mai mult și mai des, despre importanța să ai în echipă Gen Z, despre cum jurnalismul de azi e gândit și făcut în primul rând pentru telefonul mobil. (Texte, 5 min fiecare)

[2] Ia notițeUn pont simplu într-o listă de sugestii de la Lydia Davis despre cum ideile și scriitura ta pot deveni mai bune. „Take notes regularly. This will sharpen both your powers of observation and your expressive ability. A productive feedback loop is established: Through the habit of taking notes, you will inevitably come to observe more; observing more, you will have more to note down.” (Text, 15 min)

BETTER WORK:

[1] Fii un mentor-de-moment. O echipă pentru care succesul colectiv e mai valoros decât succesul unui individ e formată din oameni care, proactiv, fac gesturi mici pentru colegi, devenind mentori informali: „These momentary exchanges are not heavy lifts, yet they create fertile soil for collegiality, sponsorship, and mentoring.” (Text, 10 min)

[2] Creează întâlniri cu sensPriya Parker e mediator de conflicte, facilitator și designer de experiențe și cartea ei The Art of Gathering e o superbă pledoarie pentru a ne întâlni mai des și mai cu sens – fie că e într-o ședință la muncă, la o zi de naștere sau la o cină. În interviul ăsta vorbește de ce e important să fim împreună, cu sens. (Audio, 60 min)

BETTER YOU: 

[1] Mind Architect
Prietenul nostru Paul Olteanu a lansat în noiembrie un podcast minunat despre cum ne funcționează creierul (și cum ne sabotează). Merită ascultate toate episoadele de până acum, dar dacă vreți doar un binge pe repede înainte vă recomand episoadele despre călăreț/elefant, despre butoanele pe care ni le apăsăm și despre filtrele prin care vedem/interpretăm lumea. (Audio, 25 min/episod)

[2] Ține-te de obiceiuri. După ce ți-ai reamintit cât suntem de iraționali, vezi cum poți folosi asta ca să ajuți creierul să te susțină în a te ține de obiceiurile bune pe care le-ai inițiat. Uite câteva unelte ajutătoare:


Better Journalism ::: Better Work ::: Better You este un newsletter bilunar despre muncă trimis de Cristian Lupșa către echipa DoR, acum și pentru susținători.