Când o să fiu mare, vreau să mă fac booktuberiță
Citesc cărți în print și vorbesc entuziaști despre ele în online. Cine sunt copiii care și-au adus biblioteca pe YouTube?
Stau toată ziua pe internet. Își strică ochii. Dau swipe la tablouri prin casă. Nu ies la joacă. Internetul îi învață numai prostii. Acestea sunt cele mai des întâlnite prejudecăți cu privire la copii și relația lor cu internetul, care pare să-i țină foarte departe de viața offline. Există totuși cel puțin o dimensiune a gigantului online care demonstrează contrariul încă din titlu: booktubing făcut de copii. Adică video-uri în care copii – cu vârste de cele mai multe ori între 10 și 14 ani – vorbesc despre cărțile preferate, dau lepșe tematice către alți booktuberi din comunitate și impresionează cu biblioteci imense. Canalele lor de Youtube au nume sugestive precum „Daria Prietenă cu Cărțile”, „Biblioteca Ștefaniei”, „Tea scrie și citește” sau „Scufundat în cărți”, iar numărul lor de subscriberi e de ordinul miilor, până la peste 13.000.
De la ei am învățat că perioada în care nu mă clintesc să citesc vreo pagină de literatură se numește reading slump sau că trendurile de unboxing sau haul sunt omniprezente și în booktubing. O practică des întâlnită e book tag-ul, un fel de leapșa care se dă mai departe – o carte populară, o carte care nu ți-a plăcut, o carte plină de acțiune, o carte cu conversații lungi. Un tag poate avea mai multe cerințe, în funcție de subiect, cum ar fi „The Emoji Book Tag”, care se plimbă prin comunitate și le cere să vorbească despre cărțile pe care le atribuie anumitor emoji-uri. Spre exemplu, o carte care te-a făcut să râzi mult (emoji cu lacrimi de râs). Discuțiile despre cărți se mută uneori la discuții despre școală și rechizite, dar și despre școală și lecturi obligatorii sau sistemul de învățământ în sine.
Așa că i-am luat la întrebări pe cei care îmbină online-ul cu offline-ul într-un mod care aduce beneficii tuturor.
Biblioteca Ștefaniei (13 ani): „Este foarte important să fii sincer cu abonații tăi.”
8.827 abonați
Cum te-ai apucat de booktube? Cum ți-a venit ideea?
M-am apucat de booktube deoarece îmi place foarte mult să citesc și am vrut să îmi împărtășesc părerile și cu alți cititori. Experiența am dobândit-o pe parcurs, m-am uitat la tot felul de videoclipuri și am încercat foarte multe programe de editat. Nu pot să spun că mă pricep foarte bine la editat, majoritatea videoclipurilor pe care le filmez apar pe Youtube needitate.
Ai putea să faci o listă cu lecturi obligatorii pe care ție ți-ar plăcea să le ai la școală?
Mândrie și prejudecată, de Jane Austen, seria Sally Lockhart, de Philip Pullman, seria Harry Potter, de J.K. Rowling și Pulbere de stele, de Neil Gaiman.
Care este cartea care ți-a redeschis apetitul de lectură după un book slump?
Pulbere de stele, de Neil Gaiman. Are o poveste foarte simplă și ușor de urmărit, captivantă și cu destul de multă acțiune. E ca o poveste pentru copii mari.
Care sunt ingredientele succesului unui book vlog pe care tu l-ai urmări?
Cred că ingredientele succesului sunt sinceritatea și calitatea. Este foarte important să fii sincer cu abonații tăi. Dacă le recomanzi o carte care nu ți-a plăcut doar pentru că ai primit-o spre recenzie, le demonstrezi că faci booktube pentru sponsorizări și nu dorești să îl ajuți pe urmăritor cu ceva. Trebuie să vorbești cursiv, să ai o calitate video și audio decentă și să încerci să exprimi cât mai multe prin videoclipul tău.
Ce s-a schimbat în viața/rutina ta după ce ai început canalul pe YouTube?
Viața mea s-a schimbat total. În momentul în care m-am apucat de booktube eram foarte timidă și îmi era frică să îmi exprim părerea sau să mă expun pe internet. Nu pot să spun că starea mea emoțională s-a îmbunătățit considerabil din momentul în care m-am apucat de booktube până acum, însă pot observa o diferență în modul meu de a mă exprima.
Ce spun profesorii și colegii tăi despre canalul tău?
Colegii mei nu mă susțin în totalitate. Unora li se pare că cititul este plictisitor și nu mă susțin sau nu mă urmăresc. Mai am și câțiva colegi care mă urmăresc și care mă motivează să continui. Părerea lor nu mă afectează atât de mult, am învățat să nu îmi mai pese de ce spun persoanele din jur. Profesorii mei nu știu că am canal de booktube. Singura care știe este doamna dirigintă. Nu cred că mă urmărește, dar mă bucur că am pe cineva cu care să îmi împărtășesc opiniile.
Ai primit și reacții negative? Cum reacționezi la ele?
Am primit foarte multe reacții negative în tot acest timp. Am învățat că nu trebuie să pun la suflet tot ce spun cei din jurul meu și că nu trebuie să mă afecteze părerea unor necunoscuți. Dacă primesc un comentariu în care apar și cuvinte urâte îl șterg. Mă urmăresc și copii mai mici și nu vreau să vadă acele jigniri. Dacă este un simplu comentariu de hate, unde mi se explică dacă am greșit și ce trebuie să fac să îmi îndrept greșelile, aduc argumente sau trec peste. Cei care mă urmăresc o fac pentru că le place caracterul meu, ce fac și ce zic. Dacă nu vor să mă accepte așa cum sunt… treaba lor.
Scufundat în cărți (11 ani): „Mulți colegi mă încurajează să continui, doar că sunt și câțiva care sunt invidioși și spun că jocurile pe calculator sunt mai interesante.”
649 abonați
Cum te-ai apucat de booktube? Cum ți-a venit ideea?
M-am apucat de booktube în urmă cu aproximativ 6 luni. Trebuia să îi cumpăr unui coleg un cadou și am ales să mă îndrept spre o librărie. I-am cumpărat o carte, iar apoi am observat o alta despre graffiti. Îmi plăcea să stau și să admir desenele celor care colorau pereții, chiar dacă acest lucru este ilegal. Am început să o citesc și mă captivase. Am citit-o în două zile, iar apoi am căutat pe YouTube păreri despre ea. Găsisem mai mulți copii care vorbeau despre cartea aceea.
Am spus că pot și eu să vorbesc despre cărți, chiar dacă la început nu eram priceput. Cât despre editarea vlogurilor, nu este o poveste foarte lungă. Când eram mai micuț îmi plăcea să filmez orice și apoi să îl editez pe telefon. Acum câteva luni am început să editez pe calculator fiindcă mi se pare mult mai simplu și puțin mai rapid. Am învățat să editez singur. La început, doar puneam muzică pe fundal, acum pot face diferite efecte.
Ai putea să faci o listă cu lecturi obligatorii pe care ție ți-ar plăcea să le ai la școală?
Există foarte multe lecturi simpatice și interesante, doar că sunt câteva pe care le-aș alege ca lecturi obligatorii. Seria Harry Potter este preferata mea. O recomand cu drag tuturor iubitorilor de cărți fantastice. Cărțile Cea mai trăsnită excursie cu clasa, și Cea mai trăsnită noapte ever sunt niște cărți excepționale. Autorul cărților, Dave Barry, a împletit lumea reală cu cea imaginară încât nu îți dai seama care sunt părțile realiste și care sunt părțile imaginare. De asemenea, toate cărțile scrise de David Walliams sunt excepționale.
Care este cartea care ți-a redeschis apetitul de lectură după un book slump?
Fiind un iubitor al cărților și filmelor fantasy, după un book slam, cartea care mi-a redeschis apetitul pentru lectură a fost primul volum din seria Harry Potter, numit Harry Potter și piatra filozofală. Am citit-o foarte rapid chiar dacă ea însumează 400 de pagini.
Care sunt ingredientele succesului unui book vlog pe care tu l-ai urmări?
Aș putea vorbi foarte mult despre ingredientele succesului unui book vlog, doar că eu voi vorbi despre preferințele mele. Îmi place foarte mult să văd copii care își spun părerea despre cărți, doar că unii nu vorbesc despre carte în sine, vorbesc despre copertă, lucru care mi se pare neimportant. Aș dori să văd mai mulți copii care vorbesc despre ce le-a plăcut la o carte și ceea ce nu le-a plăcut. Ar trebui să filmezi cu un telefon decent pentru a se auzi și pentru a se vedea bine. Poate tu spui foarte multe lucruri interesante, dar lumea nu înțelege ce dorești să transmiți din cauza calității audio.
Ce s-a schimbat în viața/rutina ta după ce ai început canalul pe YouTube?
Înainte de a avea canalul meu de booktube aveam un canal pe care mă filmam jucând jocuri. Acum citesc destul de mult și nu mă mai joc aproape deloc pe calculator. În rutina mea zilnică s-au schimbat două lucruri: înainte de a mă apuca de booktube nu îmi plăcea să fiu filmat, acum stau foarte mult în fața camerei cu care filmez vlogurile. Chiar dacă mă filmam jucându-mă pe calculator, nu petreceam timp editând videoclipurile. Acum, fiindcă știu să editez destul de bine, îmi editez toate videoclipurile, chiar dacă sunt doar anunțuri.
Ce spun profesorii și colegii tăi despre canalul tău?
Doamna învățătoare a aflat că citesc și că îmi împărtășesc pasiunea pe diferite rețele de socializare. Mulți colegi mă încurajază să continui, doar că sunt și câțiva care sunt invidioși și spun că jocurile pe calculator sunt mai interesante.
Ai primit și reacții negative? Cum reacționezi la ele?
Primesc foarte multe comentarii negative deoarece, cu cât ai mai mulți urmăritori, cu atât o să ai și mai mulți oameni care nu îți apreciază munca. Dacă îmi scriu comentarii legate de aspectul meu fizic răspund cu nepăsare mulțumindu-le, iar dacă îmi scriu comentarii adresându-se cu diferite cuvinte neadecvate, le șterg fiindcă la vlogurile mele se pot uita și copii puțin mai mici.
Daria Prietenă cu Cărțile (12 ani): „Îmi place să apar în fața camerei cu toate defectele alături de mine.”
13.069 abonați
Cum te-ai apucat de booktube? Cum ți-a venit ideea?
Pur și simplu, cu ușurință. Urmărindu-i pe alții, mi-a plăcut, am vrut și eu. Eu nu îmi editez videoclipurile, îmi place să apar în fața camerei cu toate defectele alături de mine.
Ai putea să faci o listă cu lecturi obligatorii pe care ție ți-ar plăcea să le ai la școală?
Da, lista ar fi cu siguranță pe clase, începând cu primara până la gimnaziu. Clasa I cred că e potrivită pentru acomodare, atunci copiii nu au chef de citit și unii atunci învață să citească. Clasa a II-a: Pippi Șosețică, de Astrid Lindgren, Matilda, de Roald Dahl, James și Piersica Uriașă, de Roald Dahl, și Charlie și Fabrica de Ciocolată, tot de Roald Dahl. Clasa a III-a: Minunea, de R.J. Palacio, Crăciunozaurul, de Tom Fletcher, Un băiat numit Crăciun, de Matt Haig, Cea mai trăsnită excursie cu clasa, Dave Barry și Noroc cu Laptele, Neil Gaiman. Clasa a IV-a: Shiloh, de Phyllis Reynolds Naylor, Războiul Limonadei, de Jacqueline Davies, Amuleta, de Kazu Kibuishi și O buclă în timp, de Madeleine L’Engle, Grădina de la Miezul Nopții, de Philippa Pearce.
Clasa a V-a: Harry Potter (mie nu mi-a plăcut dar multor copii le place), Jurnalul secret al lui Adrian Mole, de Sue Townsend, Coraline, de Neil Gaiman, Războiul care mi-a salvat viața, de Kimberly Brubaker Bradley, Dă mai departe, de Catherine Ryan Hyde, Gregor Pământeanul, de Suzanne Collins, Olguța și un bunic de milioane, de Alex Moldovan și Dragonul cu inima de ciocolată, Stephanie Burgis. Clasa a VI-a: Înneguratul Început, de Lemony Snicket, 7 Zile, de Eve Ainsworth, Unghere și Cotloane, de Jessica Lawson, Graffiti Moon, de Cath Crowley, Percy Jackson și olimpienii, de Rick Riordan, Poeziile lui Mihai Eminescu, Cum să trăiești veșnic, de Sally Nicholls, Din Capul Meu, de Sharon Draper, și Oscar și Tanti Roz, de Eric Emmanuel Schmitt. Pentru clasele a VII-a și a VIII-a, am doar pentru copii care chiar înțeleg subiectele: Întreab-o pe Alice, de Beatrice Sparks, Pasăre Cântătoare, de Kathryn Erskinem, Mara Dyer, de Michelle Hodkin, Tuturor băieților pe care i-am iubit, de Jenny Han și Playlist pentru Nick și Norah, de David Levithan, Rachel Cohn.
Care este cartea care ți-a redeschis apetitul de lectură după un book slump?
În legătură cu readingslump-ul, am avut unul de vreo doi ani, din clasa a treia până în a cincea, atunci nu citeam ca acum. Peste el am trecut cu ajutorul booktubing-ului. Dar evident că încă trec prin perioade nasoale de acest gen, peste cel mai recent am trecut cu cartea Tututor băieților pe care i-am iubit, de Jenny Han.
Care sunt ingredientele succesului unui book vlog pe care tu l-ai urmări?
Nu pot să spun că e chiar o rețetă a succesului, fiecare are gusturi personale. Eu urmăresc pe cineva care mi se pare diferit sau pe cineva care citește aceleași cărți ca mine, dar nu este ceva obligatoriu.
Ce s-a schimbat în viața/rutina ta după ce ai început canalul pe youtube?
S-a schimbat totul, cum gândesc, cum mă comport, gusturile mele personale, booktubingul a fost și încă este cea mai bună chestie care mi s-a întâmplat vreodată.
Ce spun profesorii/colegii tăi despre canalul tău?
Colegii mei sunt cam neimportanți pentru mine, având în vedere că nu mă bucură compania lor tot timpul (aproape niciodată) așa că, chiar dacă sunt conștientă că ei știu ce fac în timpul liber, nu i-am întrebat niciodată ce părere au pentru că simt că pot să stau liniștită și fără să știu. Iar profesorii, cei care știu, știu, pur și simplu, iar cei care nu, nu.
Ai primit și reacții negative? Cum reacționezi la ele?
Daaa, primesc o tonă de reacții negative de asemenea. Nu reacționez la ele în nici un fel.
Tea scrie și citește (12 ani): „Cea mai ușoară modalitate de a redeveni cititorul înrăit este să citesc cărți tip jurnal.”
4.535 abonați
Cum te-ai apucat de booktube? Cum ți-a venit ideea?
M-am apucat de booktube în noiembrie 2017. Să îți povestesc o întâmplare amuzantă. Într-o seară m-am dus la mama și i-am zis:
– Mami, eu când o să fiu mare vreau să mă fac booktuberiță.
Mama s-a uitat mirată la mine și mi-a zis:
– Pe vremea mea oamenii voiau să se facă doctori, ingineri, medici, tu ce ai zis că vrei să te faci?
– BOOKTUBERIȚĂ!!!
Și am început să îi explic. Booktube este o parte a YouTube–ului care se ocupă cu recenzii de cărți. Mama a fost de acord și m-a ajutat să îmi deschid canalul. Ideea mi-a venit urmărind o vlogăriță ff cunoscută, este vorba despre Anca de pe canalul ItsAnca, care a făcut o colaborare cu o booktuberiță adultă și anume Adela de pe canalul Vanilla Moon Books. Atunci am aflat pentru prima dată de booktube. La început am încercat să editez pe telefon. Dar nu eram mulțumită de rezultat. Așa că mi-am rugat părinții să îmi cumpere un program de editare. Am învățat să editez singură urmărind clipuri cu și despre acest program pe YouTube.
Ai putea să faci o listă cu lecturi obligatorii pe care ție ți-ar plăcea să le ai la școală?
Lista ar fi foaaarte lungă. Dar dacă ar fi să fac o listă scurtă aș recomanda: Eu sunt Malala, de Malala Yousafzai și Christina Lamb – o poveste adevarată despre viața unei fetițe de 13 ani care se luptă pentru educație. Războiul limonadei, de Jacqueline Davies – o carte în care afli despre cerere, ofertă, marketing, concurență. Găinușa care voia să zboare, de Sun-mi Hwang – o carte care m-a impresionat extrem de mult, care vorbește despre dorința de a vrea mai multe de la viață. De asemenea, o serie foarte interesantă și pe care o recomand tuturor (au citit-o și părinții mei) este Cine a fost …? – aflăm informații foarte interesante despre viața multor pesonalități, inventatori, scriitori, regi, scriitori, medici, sau ce sunt marile piramide, jocurile olimpice etc. Și pentru sutele de fani Harry Potter, nu aș putea să uit această serie.
Care este cartea care ți-a redeschis apetitul de lectură după un book slump?
Atunci când intru într-un reading slump, cea mai ușoară modalitate de a redeveni cititorul înrăit este să citesc cărți tip jurnal. Ultima serie pe care am citit-o este Tom Gates, de Liz Pichon. Am citit toate volumele traduse în limba română și pentru că mi-a plăcut foarte mult am continuat cu volumele în engleză, care încă nu au fost traduse la noi.
Care sunt ingredientele succesului unui book vlog pe care tu l-ai urmări?
Pentru a avea success ca booktuber contează foarte mult atât calitatea bună a videoclipului, editarea lui, cât și o varietate cât mai mare și mai originală a clipurilor.
Ce s-a schimbat în viața/rutina ta după ce ai început canalul pe YouTube?
Cu siguranță că am început să citesc mult mai mult decât o făceam înainte. De exemplu, în vacanța de vară am citit aproximativ 50 de cărți. Sunt tot timpul la curent cu ultimele apariții de la toate editurile. Urmăresc atât paginile lor, cât și postările altor booktuberi. Am devenit mult mai organizată, am un jurnal în care trec ce cărți am citit în luna respectivă, ce idei de videoclipuri îmi vin, ce cărți doresc să îmi cumpăr în perioada următoare.
Ce spun profesorii și colegii tăi despre canalul tău?
Profesorii, doamna dirigintă și domnul director știu ceea ce fac și mă susțin. La fel și colegii mei, mă întreabă de anumite cărți, iar unii chiar îmi cer cărți de împrumut pentru că au văzut recomandarea postată și sunt și ei interesați să citească.
Ai primit și reacții negative? Cum reacționezi la ele?
Cu siguranță că toți cei care au postat vreodată pe YouTube cunosc termenul de hater. Cu siguranță că și eu am primit astfel de mesaje negative. La început m-au luat prin surprindere și m-au afectat destul de tare pentru că nu înțelegeam de ce primesc cuvinte urâte și răutăți de la persoane care nu mă cunoșteau. Acum m-am obișnuit cu ideea că nu pot să plac tuturor. Dacă mesajele sunt păreri diferite de ale mele sau sfaturi, le accept și încerc să țin cont de ele. Dacă sunt jigniri și înjurături, le blochez.
Acest articol a fost publicat în cadrul proiectului Școala9, creat de DoR și BRD – Groupe Société Générale.
S-ar putea să-ți mai placă:
La catedră de 22 de ani
Viorica Mihăescu știe când să le vorbească elevilor la ora de română despre Ion, când să le corecteze greșelile gramaticale și cum să-i asculte.
Ce fac restaurantele cât noi #stămacasă
Din cauza coronavirusului, restaurantele sunt închise sau se restrâng. Cât vor rezista în criză și care vor fi pierderile?
Test grilă la sport
Cât de bine înțelegi exercițiile din manualul de sport?