Șerban Suciu
17 ani, club de debate Sophia, co-fondator D.A.C. – Decât AntiCorupție, Sibiu.
Șerban Suciu este elev la Colegiul Național „Octavian Goga” din Sibiu și, pentru el, școala începe după ce se termină orele. Și-a clădit propriul club de dezbateri în liceu, Sophia („înțelepciune”, în greaca veche), unde a adunat 20 de elevi cu scopul de a-i încuraja să-și spună opiniile. Clubul de dezbateri a prins contur la inițiativa lui și a devenit o nouă materie opțională în curriculumul școlii.
Spune că va face asta cât timp va fi în liceu, pentru că meciurile demonstrative de dezbateri cu public la care a luat parte și echipa formată de el i-au dat energie. Chiar au luat locul II pe județ la olimpiada de începători. În prezent lucrează la proiectul D.A.C. – Decât AntiCorupție, realizat în parteneriat cu Direcția Generală Anticorupție Sibiu.
Șerban vede corupția ca pe o lipsă de moralitate, ca pe o cale ușoară de a-ți atinge scopurile. De asta își dorește să facă sesiuni de instruire și informare în școli, pentru a-i face pe tineri să conștientizeze fenomenul. Cu banii strânși la Maratonul Internațional din Sibiu, unde a înscris proiectul D.A.C., își dorește să tipărească o serie de ghiduri pe care să le împartă gratuit în licee, care să conțină o parte teoretică și informativă realizat de cei de la DGA prin care să explice formele corupției, cum poate fi combătută și cum se poate acționa pe viitor. Rolul lui Șerban va fi de a prelucra informațiile brute și de a le transmite elevilor într-un mod mai prietenos, sub formă de sesiuni în licee, la orele de dirigenție sau la afterclass-uri. Chiar dacă la început nu a crezut în proiect, spune că profesoara de socio-umane i-a dat încredere. „La început nu voiam să fac pasul ăla, voiam să-l facă altcineva pentru mine”, spune el. „Dar am ajuns să cred în DAC pentru că reprezintă un strigăt, o zguduire. Am luptat cu toate armele, noi ca societate, dar încă există persoane inconștiente și dezinformate. Aș vrea super tare ca generația Y să vadă generația Z ca pe o generație ce va reuși să salveze lumea.”
S-ar putea să-ți mai placă:
Meda Căpîlna
18 ani, membră fondatoare facem, Târgu Mureș.
Ruxandra Albescu
16 ani, director Scriere de Proiecte, UN Youth Romania – Vaslui Club, Vaslui.
Gabi Gherman
17 ani, comunitatea TRANSform, Tulcea.