[Colectiv] Aripile
Trei trupe prietene, peste 100 de oameni într-un club și un clip dedicat celor care au fost în Colectiv și nu mai sunt.
La aproape șase luni de la incendiul din Colectiv, trei trupe prietene au strâns peste 100 de oameni într-un club din București pentru muzică și lansarea unui clip dedicat prietenilor care mai sunt și celor care nu mai sunt.
E duminică, 17 aprilie, și în B52 reflectoarele de deasupra scenei luminează cu albastru spre mesele rotunde, butoaiele din centru și tricourile zecilor de oameni din public: „Goodbye to Gravity”, „Days of Confusion”, „Aeon Blank”, „Împreună rezistăm”.
Unii dintre ei au fost în Colectiv pe 30 octombrie; se știu, se salută între ei, s-au mai văzut de atâtea ori la concerte de rock sau metal alternativ. E Miluță, fotograful care se așază mereu în buza scenei și care în acea noapte a fotografiat până când a prins scânteia care a declanșat incendiul; sunt Mircea, chitarist în trupa Aeon Blank care se urcă în seara asta pe scenă, și Emma, iubita lui, care și-a adăugat a șasea brățară celor strânse pe încheietură în ultima săptămână; e Dragoș, puștiul de 19 ani care stârnește toate mosh piturile la orice cântare; e Alex, vocal în propria trupă de alternative, Jack of All Trades, acum la 10 examene distanță de absolvirea Politehnicii, și sunt Andrei, basistul care poartă același tricou pe care l-a avut în Colectiv, Cosmin și Cezar, toți trei din Days of Confusion, headlinerii serii.
Unii au venit de la șapte, când s-au deschis oficial ușile, alții mai devreme, la probele de sunet. Au plătit 35 de lei (sau mai mult, în semn de susținere pentru rockul underground) și au trecut pe la standul de vânzare cu tricourile pregătite special pentru seara asta, care au scris pe partea din față – fie negru pe alb, fie alb pe negru – „The Wings to Release my Heart”. Pe spate e o pereche de aripi lipite c-un set de cercuri concentrice deasupra căruia scrie „#COLECTIV”.
Sinscape, Aeon Blank și Days of Confusion concertează în seara asta la lansarea unui videoclip al celor de la Days, care ar fi trebuit să iasă în noiembrie. Cezar Popescu și Cosmin Lupu, fondatorii trupei, voiau să le mulțumească celor care au ajutat-o de-a lungul a aproape șase ani și s-au gândit să monteze videoclipul celui mai nou single, Eternal Summer, din secvențe filmate de fani și prieteni, alături de alte momente pe care le filmaseră la concerte sau la bere.
Ideea se potrivea cu melodia, compusă cu gândul la cineva care evadează din realitate și trăiește în lumea lui, „unde lucrurile sunt așa cum ar trebui să fie”. Înregistrările ajungeau la Ionuț Popescu, de 32 de ani din Focșani, care lucra la agenția de media și publicitate The Cell și era prieten bun cu Cosmin și cu Mircea Becherescu de la Aeon Blank.
Days of Confusion și Goodbye to Gravity au fost primele trupe care au cântat, în 2013, la Live in The Cell, sesiunea de giguri live pornită tot de Ionuț, iar apoi el și colegii din agenție i-au ajutat pe cei de la Days, printre altele, cu producția a două videoclipuri: Bloodstream și Dharkata. Monica Tănăsoiu, 35 de ani, iubita lui și om de creație în publicitate, îl ajuta la filmări.
Până în seara concertului Goodbye to Gravity, Ionuț apucase să monteze o parte din clipul pentru Eternal Summer și îi arătase lui Cosmin mai multe variante în lucru. Cosmin, 31 de ani, înregistrase backing vocals pentru albumul GtG și mergea și el la lansare. Cânta la chitară de aproape 10 ani în diferite trupe și proiecte când el și Cezar, prieten bun, au hotărât, în 2008, să-și facă propria formație. Doi ani mai târziu a apărut Days of Confusion, desemnată cel mai bun newcomer metal în 2012 (Metalhead) și aflată în prezent printre cele mai bune trupe de alternative metal de la noi. În Days, Cosmin a făcut trecerea de la chitară la voce.
Ionuț și Monica au mers la Goodbye to Gravity și ca să-i vadă cântând, și ca să se întâlnească cu prieteni. În club s-au așezat în spate, în partea opusă stâlpului care s-a aprins. Monica apare și într-o filmare făcută cu telefonul în timp ce focul se extinde și ea se îndreaptă spre ieșire, unde mai mulți oameni se îngrămădesc și se blochează în dreptul ușii. Ea a murit în dimineața următoare. Pe 7 noiembrie, data la care fusese programată lansarea Eternal Summer, Ionuț a murit în timpul unei operații, după ce a intrat în stop cardio-respirator. Era deja de o săptămână în comă indusă, cu arsuri de gradul doi și trei pe 70% din corp.
Cosmin și Cezar au hotărât nu doar să amâne data lansării, ci și să schimbe sensul piesei și au transformat-o într-un tribut pentru toți prietenii Days of Confusion, cei care au murit după incendiu și cei care sunt în viață. Au scos imaginile comice și pe cele de la concerte și s-au filmat cântând în studio: Cezar și Cosmin la chitară și voce, Dan Ionescu la chitară, Andrei Ilie la tobe (înainte să iasă din trupă și să fie înlocuit de Cristi Dumitrescu), și Andrei Zamfir, la bas. Clipul e acum alb-negru în întregime. Versul cu care Ionuț ar fi trebuit să se filmeze a rămas același, adăugat în postproducție: „The Wings to Release My Heart”.
***
„Mulțumim, B52! Noi suntem Aeon Blank, înainte a fost Sinscape, urmează Days of Confusion, care vor lansa un videoclip foarte frumos și plin de emoții”, anunță Mircea la microfon înainte să-și acordeze chitara și să bage primele acorduri din Jupiter’s Moons, una dintre piesele lui preferate. Stă pe loc, mai îndoaie un genunchi și-și proptește chitara pe el în timp ce își plimbă privirea de la colegii de scenă la public. Unii dansează, alții mișcă din picioare și țin ritmul în bătaia de tobe. Cureaua chitarei îi taie pe diagonală tricoul cu “The Wings to Release My Heart”. Are și acasă versul inscripționat pe-o cană pe care Emma, 25 de ani, manager în relația cu clienții la Oracle, i-a făcut-o cadou zicând: „Uite, ca să-ți bei cafeaua dimineața cu Monica și Ionuț.”
Mircea, 27 de ani, care lucrează în departamentul de relații cu clienți al Microsoft, i-a cunoscut când a cântat cu Aeon Blank la Live in The Cell, la sfârșitul lui 2013. Lui Ionuț i-a plăcut cum a ieșit concertul și i-a spus lui Mircea că au fost foarte disciplinați ca trupă. Monica i-a rămas atunci în minte prin cât de multe știa despre chitare și despre muzică în general. S-au împrietenit și au urmat doi ani de ieșit în gașcă la bere și la concerte: Mircea, Ionuț, Monica, Cosmin, Cezar și prietena lui, mai târziu și Emma. Ultimul lor concert mare împreună, înainte de Colectiv, a fost Slash, în iunie anul trecut.
Aeon Blank a fost a doua trupă care a cântat duminică în B52 (de la stânga la dreapta: Mircea Becherescu, Emil Luca, Adrian Popescu)
După Aeon Blank și o pauză, în liniște și întuneric, videclipul Eternal Summer pornește pe un ecran improvizat care acoperă scena cu totul. În spatele lui, membrii trupei Days of Confusion și-au ocupat locurile. Cosmin se concentrează. Vrea să iasă totul bine, după multe pregătiri și stresul schimbării omului de la tobe pentru seara asta. Andrei Zamfir, care se ocupase de acordarea unei părți a instrumentelor Goodbye to Gravity în Colectiv, știe că în câteva minute, la fel ca de fiecare dată când cântă, își va lăsa corpul în voia lui și că nu va mai fi nevoie să se gândească la nimic; tot ce va simți va fi o energie maximă.
De cealaltă parte, cei din public încep să-i vadă pe prietenii Days of Confusion, colegi sau oameni din industrie care i-au ajutat la un moment dat cu promovarea, cu producția clipurilor, cu susținere. Printre ei, unul după altul, cu versuri scrise pe ecranul unui telefon, apar și băieții de la Goodbye to Gravity: Andrei Găluț, Alex Pascu, care a cântat de mai multe ori cu ei când n-aveau basist, Mihai Alexandru (Mișu), Vlad Țelea și Bogdan Enache.
No more of this,
The day is done,
There never was temptation.
Your words are gone
And so are mine.
***
După minutul trei, apare Ionuț. În imagine stă la birou, cu privirea în monitorul unui calculator, se uită brusc spre cameră și începe să râdă. Nu ține o foaie în mână, dar lângă el apare scris același vers cu care au fost imprimate tricourile, cu fontul ilustrat de el: „The Wings to Release my Heart”. Când îl vede din public, Mircea își duce mâna la față, își rotește capul și privește o clipă în tavan. Emma îl strânge de mână. La final, pe un fundal negru, curg numele tuturor celor care au murit în Colectiv. Amândoi văzuseră clipul înainte, dar acum senzația e diferită. Emma simte că puteau fi ei pe ecran acum. Când Days of Confusion începe să cânte, Emma iese din club, urmată la scurt timp de Mircea. Vrea să stea la concert, dar simte că nu mai poate. „Mă uit în jur și-mi amintesc cum stătea fiecare atunci în Colectiv. Puteam fi noi în locul Monicăi și al lui Ionuț. Erau aici, fix aici” și arată cu mâna un stâlp imaginar.
Când stâlpul s-a aprins în Colectiv, Mircea a luat-o pe Emma de mână și i-a zis „Hai!”. Ajunși afară, amândoi au început să-i ajute pe cei care ieșeau din club și își căutau prietenii. Mircea îi suna pe Monica și Ionuț, dar nu dădea de ei. Se gândea că sigur și-au pierdut telefoanele pe acolo, mai ales că Monica nu prea-l ținea cu ea. În fața clubului, în stânga ușii de la intrare, văzuse o fată care semăna cu ea, întinsă pe jos. Când au ajuns acasă, și el și Emma au început să dea telefoane și să vorbească cu toți prietenii despre ce se întâmplase. După 4 dimineața, după ce se anunțaseră 27 de morți, o prietenă i-a scris lui Mircea că Monica murise și ea, la Spitalul de Arși. Părinții au identificat-o după cerceii din urechi.
Înăuntru, Days of Confusion continuă să cânte. Se formează și un mosh-pit la buza scenei. După 11 piese, dintre care ultima e Eternal Summer, băieții pleacă spre backstage, dar lumea cere bis. „Ce piesă vreți? Una nouă sau una veche?”, întreabă Cosmin. „Și una nouă și una veche”, vine răspunsul din public. Se aud din nou tobele, chitara și vocea grungy a lui Cosmin. Cântă, din nou, War și Meta, cum s-a cerut din mulțime.
Days of Confusion la finalul concertului (de la stânga la dreapta: Dan Ionescu, Cosmin Lupu, Alex Hălmăgean, Cezar Popescu, Andrei Zamfir)
Cei cinci se apropie de public, zâmbesc și întind mâinile în sus, spre reflectoare. Lumea aplaudă și aplaudă și ei, pe scenă. Li se văd și mai bine tricourile negre imprimate cu alb, ca cele de la merch. Se bucură că oameni au venit să-i vadă cântând și să vadă videoclipul tribut. Că, prin el, Pascu, Țelea, Mișu, Enache, Monica și Ionuț vor rămâne cu ei, îngeri păzitori ai formației.
***
Mai multe fotografii de la concertele pentru lansarea clipului Eternal Summer puteți găsi pe pagina de Facebook a lui Miluță Flueraș. În DoR #22 am scris o reconstituire a incendiului din Colectiv, ca să nu uităm ce s-a întâmplat în seara de 30 octombrie anul trecut.
S-ar putea să-ți mai placă:
Mici Victorii Civice: Un centru pentru Raluca
O mamă încearcă să creeze un loc mai bun pentru fiica ei și alți 11 tineri cu sindrom Down.
„E absolut în regulă cine sunt”
Cum mi-am acceptat identitatea homosexuală ca tânăr creștin practicant în România.
Spre ruine
Un jurnalist plecat la drum cu prea puține șosete încearcă să explice ce se întâmplă în vara lui 2011 cu Grecia.
Comentariile sunt închise.