Interviuri
Încredere: O conversație între Raluca Mărgescu și Nikita Dembinski
Raluca Mărgescu are 30 de ani și este fotograf. De curând a câștigat premiul pentru cel mai bun fotograf al anului la Elle Style Awards. Poate i-ai văzut munca în revistele Elle, Glamour sau pe coperta DoR #44. Nikita Dembinski sau Kadjavsi are 25 de ani, este artist, face fotografie și muzică, iar anul trecut a decis să producă primul lui album de muzică, Second Sun, pe care l-a lansat la final de noiembrie. Raluca l-a fotografiat acum câteva luni pentru promovarea albumului. S-au revăzut să vorbească despre fotografie, faimă și încredere.
De ce? O conversație vizuală între Dan Perjovschi și George Roșu
Dan Perjovschi desenează suișurile și coborâșurile României din anii 1990. George Roșu i s-a alăturat în ultimul deceniu. Am apelat adesea la capacitatea lor de sinteză ca să înțelegem ce ni se întâmplă. Pentru DoR #50 i-am rugat să-și adreseze niște întrebări și să răspundă în felul caracteristic.
Recunoscători: O conversație între Marius și Rareș Mariș
Marius Mariș are 25 de ani și este director de creație și managing partner al agenției KOMITI. Face fotografii din adolescență și, mai nou, regizează videoclipurile fratelui lui. Rareș Mariș (rareș) are 22 de ani și e printre cei mai fresh artiști pop ai momentului. (Sigur ai auzit Nașpa.) În noiembrie au călătorit împreună în Tokyo pentru clipul cu același nume (unde au făcut și fotografia). Câteva zile mai târziu, s-au revăzut la Brașov pentru o conversație despre școală, familie, creativitate, munca cu fratele tău și fericire.
Toate trec: O conversație între Ada Galeș și Alexandra Badea
Ada Galeș este actriță. Alexandra Badea este dramaturgă și regizoare. În 2022 au lucrat împreună la spectacolul Exil, care se joacă la Teatrul Național din București. În noiembrie s-au revăzut la Paris, unde le-am rugat să poarte o conversație despre mituri fondatoare, libertate și cum putem vedea și vindeca traume.
De la croitoreasă la porcăreasă și de la badantă la funcționar public
Mărturiile Mariei Toma ilustrează cât de dificilă și de complexă e astăzi viața unei femei de la țară în România.
Mihai Radu: „Sfârșitul e acum, a început, va continua.”
Scriitorul Mihai Radu despre singurul proiect literar care mai stă azi în picioare, despre îmbătrânire și CS Universitatea Craiova.
A fi în lume, așa cum este ea
Trăim parcă într-o criză continuă. Doar dacă ne uităm la pandemie, la războiul de la graniță și la perpetua amenințare a schimbărilor climatice, devine tentant să ne gândim la cum am putea evada. Însă doar găsind moduri de a trăi în lume așa cum e putem s-o și îmbunătățim. Așa că am întrebat opt artiști, activiști, antreprenori, sociologi, jurnaliști cum rămân prezenți și cum își definesc misiunile personale.
Bogdan-Alexandru Stănescu: „Un scriitor nu poate face altceva decât să scrie”
Scriitorul Bogdan-Alexandru Stănescu, despre frică, despre îmbătrânire și despre dragostea de fiu și dragostea de tată.
Două activiste rome povestesc ce le motivează să continue lupta
Loredana Mihaly și Nicoleta Bițu, despre importanța educației, cum trăiești decenii întregi cu discriminare și cum găsești energie să continui.
Connect-R: „În momentul ăla a fost o descătușare și am fost asumat sută la sută – sunt ț*gan”
Ștefan Mihalache (Connect-R) despre cum a copilărit, cum a ajuns să facă muzică, ce înseamnă pentru el apartenența la etnia romă, și ce învață de la fiica lui, Maya.
„Unitatea de măsură în jurnalism ar trebui să fie încrederea, nu simpatia”
Presiunea de a plăcea publicului, îndrăzneala tot mai crescută a autorităților de a îngreuna munca jurnaliștilor și alte îngrijorări ale presei românești de azi.
În acest război, nimic nu poate fi exclus. Dar să nu ne panicăm.
De la ce-și dorește Rusia ca să înceteze invazia, la cât de afectați vom fi în România.
Bogdan Coșa: „Nu trebuie să fii un om bun, ci un om întreg”
Scriitorul Bogdan Coșa, despre singurătatea resimțită în copilărie, nevoia de apartenență din tinerețe și ce înseamnă pentru el rolul de tată.
Mihai Duțescu: „România e unul dintre cele mai bune locuri în care poți trăi acum ca român”
Scriitorul Mihai Duțescu, despre diferențele dintre literatură și arhitectură, ce-a fost bun în comunism, când devii bărbat cu adevărat și ce înseamnă iubirea pentru el.
Lavinia Braniște: „Să te ferească Sfântul să fii timidă, singură și să ai de renovat o baie”
Scriitoarea Lavinia Braniște, despre muncă, cât de greu e să fii femeie, păcatele tinereții și relația ei cu BOR.
Andrei Dósa: „Eu sunt cel pe care trebuie să-l înfrunt până la urmă”
Scriitorul Andrei Dósa, despre ce înseamnă să fii bărbat, tată, maghiar și scriitor de limbă română în 2021.
Într-o familie n-ar trebui vreodată să existe pereți
O mamă și fiica ei vorbesc despre istoriile abuzive care le-au ținut la distanță și, într-un final, readus împreună.
Putem începe să facem teatru acum
Două actrițe schimbă gânduri despre ce le-a învățat pandemia despre sine și cum lucrează, despre ce înseamnă teatrul pentru autorități și despre cum e loc pe scenă și de TikTok.