Identitate

Ce așteptări avem de la un loc de muncă? Pe lângă program, salariu și colegi cu care ne înțelegem, din ce în ce mai mulți dintre noi caută un loc de muncă unde putem crește și învăța. Cum schimbă asta atmosfera la birou și rolul angajatorilor?

O dată la două săptămâni curatoriez conținut care să ne facă mai pregătiți pentru jurnalismul și munca pe care le facem la DoR.

BETTER JOURNALISM:

[1] Scrie cu Chip. Chip Scanlan a fost coach de scriitură la institutul Poynter. Am învățat multe despre răbdare și curajul de a experimenta citindu-l. De la el am împrumutat și ideea de jurnalism scris cu „claritate civică și grație literară”. De două luni trimite un newsletter săptămânal, în care reîmpachetează acele sfaturi și vine cu exemple noi. Înscrieți-vă aici.

[2] Cum îmblânzești un cinicUn eseu care îți zdrobește inima: e despre bunătate, determinarea de a o afișa și dificultatea de a trăi alături de ceilalți cu înțelegere și vulnerabilitate. Și despre cât de sceptici sunt jurnaliștii când se întâlnesc cu cineva care trăiește așa. Scrie Tom Junod despre cinicul care era acum aproape 25 de ani: „I was 40 when I first met him, unsure that the work for which I was celebrated had not come at the cost of my humanity.” (Text. 30 min).

BETTER WORK:

[1] Jurnalismul colaborativ. Ce înseamnă și cum funcționează o redacție modernă, cu adevărat multi-disciplinară – adică cum incluzi și folosești ce știu să facă developeri, community manageri, comunicatori, project manageri, designeri etc. (Text, 15 min.)

[2] How’s Work? Podcastul nou al lui Esther Perel explică în prolog cum azi vrem totul de la un loc de muncă: să fie același lucru cu cine suntem, să ne protejeze și să ne păzească de tensiuni și disconfort și să ne facă oameni mai buni. Vrem toate astea chiar dacă uneori nu reușim să articulăm această nevoie (nouă față de a generaților anterioare), de unde tensiune, anxietate, nemulțumire constantă, depresie etc. (Audio, 20 min.)

BETTER YOU: 

[1] Când relațiile și munca ne dezvoltă identitatea. 
Esther Perel despre cum avem așteptări imense de la relațiile în care suntem și munca pe care o facem. Mai precis: să ne ajute să ne desăvâșim ca ființe umane. (Audio, 25 min).

[2] Excese de lucru și plase de siguranță. Lipsa de certitudini în profesiile moderne creează culturi – și angajați – care muncesc în exces, fără să se uite la costurile pe termen lung. Cei care facem asta, spune un studiu: „do not talk honestly to their colleagues about their problems, thus perpetuating the myth of the invincible professional, which encourages their colleagues to feel inadequate in turn”. Motivul important pentru care ne spunem când e greu e ca să nu le facem rău și altora; nu cred că vreunul dintre noi vrea asta. (Texte, 20 min.).


Better Journalism ::: Better Work ::: Better You este un newsletter bilunar despre muncă trimis de Cristian Lupșa către echipa DoR, acum și pentru susținători.