Când clădirile se repară, oamenii ajung în stradă
Zeci de persoane vulnerabile riscă să rămână fără adăpostul centrului social în care locuiesc în Târgu Mureș.
János Vass locuiește de nouă ani în Centrul social – Adăpost de noapte din Târgu Mureș și lucrează cu ziua la sera de flori. Câștigă 67 de lei pe zi și-i aduce acasă, la Centru, unde stă cu părinții și cu logodnica. De când a aflat că toată clădirea trebuie evacuată pentru reparații până la finalul lunii iulie, nu știe pe ce ton să mai întrebe ce se va întâmpla cu ei.
„Eu mă descurc pe stradă, dar tata are pareză la picior, mama lucrează femeie de serviciu la Auchan. De pe stradă să meargă la lucru?”
Cei peste 100 de locatari sunt speriați și furioși încă din 14 iulie, când au aflat că trebuie să evacueze clădirea până pe 31. Când apare cineva din afara Centrului și vrea să afle ce se va întâmpla cu ei, ceilalți se apropie și formează un cerc, transmit live pe Facebook cu telefonul și strigă de pe margine. Sunt săraci, bolnavi, cu diabet și boli cronice. Unii au părinți paralizați și copii cu handicap, alții au intrat în greva foamei. Nu știu unde și dacă vor fi relocați temporar și au aflat din ziarul Cuvântul Liber că doar 52 dintre ei vor fi primiți înapoi, fără să știe încă pe ce criterii.
Alături de ei e Smaranda Enache, co-președintă la Liga Pro Europa, una dintre cele mai vechi organizații de drepturile omului din România, care încearcă să înțeleagă cum s-a ajuns în situația asta și cere explicații de la municipalitate. De cealaltă parte e Primăria, care spune că oamenii au refuzat locuințele temporare oferite.
Totul a început duminică dimineața, pe 14 iulie, când locatarii centrului social s-au trezit cu o înștiințare de la Consiliul Local al Primăriei care anunța evacuarea clădirii până la finalul lunii. Orfani din centre de plasament, oameni cu dizabilități, familii cu trei, cinci sau șapte copii, vârstnici pensionați pe caz de boală, toți aveau puțin peste două săptămâni ca să-și găsească un loc unde să stea în chirie, deși cei mai mulți dintre ei lucrează cu ziua, pe 50 de lei, sau câștigă salariul minim pe economie, din care nu pot să plătească și chirie și garanție pentru un apartament.
Ziua următoare, Bogdan Oltean, unul dintre locatari și reprezentant al tinerilor din Centru, a cerut ajutor în scris Ligii Pro Europa, printr-o scrisoare cu 74 de semnături. Co-președinta organizației, Smaranda Enache, a cerut apoi Primăriei să găsească urgent soluții de relocare temporară. A scris despre asta și pe Facebook, unde a strâns aproape 100 de comentarii în care s-au ciocnit toate perspectivele – ale celor care îi trimit pe oameni la lucru cu vehemență, fără să întrebe dacă sunt sau nu angajați; ale celor din Centru, care spun că unii dintre ei sunt respinși din rasism („că suntem prea de culoare, alții că suntem prea urâți sau prea bolnavi”); ale celor dezamăgiți de administrația locală, care oferă posibile soluții: „Liceul de chimie e gol, îl folosesc numai pentru alegeri și cred că are și internat gol, nu se poate folosi?”.
Consilierul local de la Partidul Oamenilor Liberi (POL) Radu Bălaș a întrebat ce se va întâmpla cu oamenii de la Centru după evacuare într-o ședință din 17 iulie, dar răspunsul din partea Primăriei a fost vag: că se vor ocupa. În toate aceste zile, Oltean a mers în audieri la Primărie ca să le prezinte soluții: ar fi putut să-i mute în internatele din oraș sau măcar să aibă o întâlnire la care să cheme și reprezentanți ai locatarilor.
Pe 24 iulie, Enache a mers și ea la Primărie să verifice dacă s-a mai făcut ceva, dar nici primarul, nici viceprimarul, nici directoarea Direcției de Asistență Socială nu erau la birou. În aceeași zi a mers la Centru, unde locatarii își spuneau supărările în fața clădirii.
Oamenii spun că cele mai multe soluții oferite de autorități presupun mutarea în alt oraș – adică pierderea locurilor de muncă din Târgu Mureș – sau închirierea unor spații în care nu sunt acceptați, pentru că au prea mulți copii sau pielea închisă la culoare. Mai mult, relocarea nu înseamnă că toți se vor și întoarce la centrul care le-a fost casă ani de zile. Dimpotrivă.
Cauza e însă mai complicată și se leagă de statutul centrului.
Centrul a fost înfiinţat în 1998 ca azil social de noapte și este singurul de acest gen din oraș. Mulți ani a avut un statut hibrid, adică a funcționat ca adăpost de noapte și cămin social: locatarii mai vechi spun că plăcuțele de pe clădire s-au schimbat de vreo patru ori.
István Székely, administratorul Centrului, s-a convins în timp că lucrurile nu pot funcționa dacă oferă un amalgam de servicii în aceeași clădire, astfel că, începând cu 2016, s-a transformat oficial în adăpost de noapte, un soi de culcuș de 12 ore pentru oamenii străzii, singuri, fără copii în întreținere. Adică s-au schimbat plăcuța, titulatura, descrierea statutului. Familiile cu trei, cinci sau șapte copii au rămas acolo. Și ziua, și noaptea.
„Sunt niște recomandări obligatorii și au termen de implementare până-n 2019”, spune Székely despre faptul că oricum s-ar fi ajuns aici. „Noi tot încercăm de ani de zile să separăm și de fiecare dată sigur că e foarte dificil.” Pare că începerea reparațiilor capitale ar putea fi un imbold pentru implementarea statutului de adăpost de noapte – îi relochează pe toți actualii beneficiari și îi primește înapoi doar pe cei singuri, fără copii în întreținere.
Nu e prima dată când grupuri vulnerabile din Târgu Mureș sunt marginalizate de administrația publică. Primarul ALDE Dorin Florea (fost-PNCȚD, fost-PD și independent până la alegerile europarlamentare de anul ăsta) a fost amendat în 2013 de CNCD pentru discriminarea romilor, după ce a spus că „țiganii trebuie disciplinați acasă prin politici clare” și că „romii sunt adevărata problemă a României”. În 2011, peste 50 de persoane au fost în pericolul de a fi evacuate de pe niște terenuri dintr-un cartier unde urma să se construiască locuințe ANL. Și atunci, în timp ce primăria spunea că persoanele au refuzat locuințele oferite, oamenii spuneau că nu au bani de utilități.
Bălaș, consilierul local POL, spune că „toată problema e la Primărie”, că interesul față de grupurile vulnerabile e doar simulat și că Florea respinge propuneri care le-ar face viața mai bună, cum ar fi construirea unui lift pentru persoane cu dizabilități la Complexul de Agrement „Weekend”.
„Dacă e vorba de romi, simularea e mai mare”, spune Bălaș, care de trei ani de când e în Consiliul Local, a propus la bugetul anual sume pentru canalizarea și asfaltarea tuturor drumurilor din Valea Rece, un cartier de romi aflat lângă centura orașului. De fiecare dată au fost respinse. „Pârghiile noastre rămân să strigăm și, poate de teamă să nu piardă voturi, [aleșii] să facă.”
Enache crede că cea mai mare problemă e faptul că autoritățile locale nu s-au gândit deloc la soarta oamenilor, deși cel mai probabil au pregătit proiectul de reparații din timp. „Dacă știau dinainte cu un an că trebuie să se facă reparații capitale, astăzi ar fi părăsit centrul cu băgăjelul aranjat și dădeau mâna cu administratorul, iar toată lumea era senină.” Lidera Ligii Pro Europa spune că se face strictul necesar, conform legii, dar oamenii care lucrează la Direcția de Asistență Socială nu sunt pregătiți să se apropie de psihologia persoanelor aruncate la marginea societății. „Sunt foarte dese comentariile privind apartenența lor etnică, handicapul mintal, lipsa de civilizație, de igienă”, spune Enache. „Nu-i aud pe acești oameni vorbind de faptul că ar desfășura în paralel cu cazarea acestor oameni programe prin care să fie ajutați să dobândească stimă de sine, să-și găsească un loc în societate.”
Mulți dintre locatari au depuse cereri pentru locuințe sociale pe o listă de așteptare de aproape 800 de persoane, iar Centrul e un spațiu în care pot aștepta până primesc una. Nu e vina lor însă, spune Enache, că au fost lăsați să locuiască aici mai mult timp. În plus, adaugă ea, administratorul Centrului confundă protecția socială cu forțele de muncă. „El nu trebuie să dea sfaturi unde să meargă să muncească, ci să le dea consultanță, să le ofere mai multe oportunități, training, să susțină un interviu.”
Una dintre soluțiile găsite de administrația locală e să-i îndrume pe oameni către un angajator din Râmnicu Vâlcea, care caută forță de muncă pentru o firmă de reciclare a deșeurilor. „Dacă îmi las serviciul [din Târgu Mureș] și mă duc la Râmnicu Vâlcea, o să vină și o să-mi spună păi vezi, tot voi nu vă țineți de locul de muncă pe care-l aveți”, spune Oltean, iar János îl aprobă. Știu amândoi că dacă ar încerca apoi să se întoarcă la același patron, după două luni ar spune că sunt neserioși și leneși.
Miercuri la prânz, agitația din fața clădirii de pe Rozmarinului 36 încă se simte din capătul străzii, colț cu strada Acarului. Oamenii vociferează în jurul lui Oltean, care vorbește la telefon. Unii stau pe margine și privesc prin mulțime, alții au la subraț documente în țiplă, care demonstrează că sunt bolnavi.
Cineva arată spre clădirea de lângă Centru – ponosită, cu geamuri sparte și pânză de păianjen, apoi spre clădirea lor îngrijită. „De ce e nevoie de reparații?” Spun că fotografiile publicate care arată azilul „într-o stare deplorabilă” sunt făcute în puținele camere în care oamenii nu au grijă să le transforme într-un cămin, dar nu sunt norma. [Am apucat să vedem o cameră cu două paturi de la etajul 1 înainte să ne dea paznicul afară. Îngrămădită, cu multe bucăți de puzzle – de la cereale în casolete la pături în genți cu fermoar și un urs de pluș peste pilota împăturită – ne-a amintit de o cameră de cămin.]
Oamenii au citit ce a declarat Cosmin Blaga, purtătorul de cuvânt al primăriei („Acestora li s-a propus mutarea lor în diverse locuințe, unele aflate sub egida parohiilor din oraș sau în centre de îngrijire ale DGASPC, dar cei mai mulți au refuzat cu îndârjire mutarea lor”) și acum întreabă mereu „unde sunt locuințele alea temporare?”.
János nu înțelege de unde au scos autoritățile ideea că ei ar fi refuzat „cu îndârjire” locuințele temporare, când el nu știe care ar fi alea, pentru că nu a venit nimeni să le spună. În semn de protest, patru oameni au intrat în greva foamei săptămâna asta și țin la piept foaia cu parafa medicului de ambulanță, pe care scrie „24.07.2019, prima zi de greva foamei”.
Timpul pe care l-au avut la dispoziție ca să-și găsească un adăpost a fost însă prea scurt. Mai ales că proprietarii cer o lună de chirie garanție sau nu îi acceptă pur și simplu când îi văd cu mulți copii de mână. Oltean a propus Direcției de Asistență Socială soluții – să încheie un contract de închiriere cu ei și să rămână centru social sau să îi lase să vorbească în Primărie cu tot alaiul, administrator, reprezentant Direcție, reprezentant beneficiari, câte unul din fiecare categorie, cu ușile larg deschise, dar nu s-a întâmplat nimic. Nici noi nu am reușit să vorbim cu vreun reprezentant al Primăriei.
Cum criza nu a fost creată de locuitorii din centru, spune Enache, co-președinta Ligii Pro Europa, „nu e uman să le cerem lor să o rezolve și să-i trimitem pe stradă să-și caute locuințe… Unde?”. Enache i-a propus Mihaelei Maier, directoarea Direcției de Asistență Socială Târgu Mureș, să amâne lucrările de reparații pentru primăvara anului viitor sau să le amâne măcar cu două luni, până se găsesc alte variante. Nu a văzut deschidere, ci o și mai mare îndârjire de a-i da înainte cu reparațiile.
În paralel, disperarea și neputința cresc în forfota de pe Rozmarinului 36. Locatarii Centrului nu vor să plece și nici să renunțe la greva foamei; cineva a încercat să urce pe acoperiș, iar o femeie a amenințat că-și toarnă benzină în cap dacă ajunge pe drumuri. „Suntem doar judecați, criticați și în ultimul hal forțați să ieșim pe stradă, cu copiii. Ce viitor le dă domnul Florea la acești copii?”, spune János, mai mult pentru sine. „Că va spune peste câțiva ani că sunt de etnie romă și că nu sunt capabili să meargă la lucru? Pentru că ei ne fac să ieșim pe stradă, să n-avem un viitor, să n-avem o educație, să n-avem nimic.”
ACTUALIZARE 29.07. Primăria Târgu Mureș ne-a comunicat, în scris, că planificarea proiectului de reparație a început în 2018, iar contractul s-a aprobat la data de 22.07.2019 (adică după 14 iulie, data la care au fost înștiințați locatarii de evacuare). A adăugat că DGASPC Mureș a aprobat internarea în centre de îngrijire/cămine pentru 13 persoane conform dosarelor depuse, că locurile de cazare propuse și refuzate de ceilalți locatari au fost în Călugăreni, Sighișoara și alte patru sate din județul Mureș, alături de Parohia din Cartierul Unirii (Biserica Adventistă), asociația Philantropia Ortodoxă și Biserica reformată Târgu Mureș, și că locuri de muncă cu cazare au fost oferite la firme din Târgu Mureș și Râmnicu Vâlcea. A mai spus că pentru familii cu copii se vor acorda pentru o perioadă de cinci luni sume de până la 1.000 de lei pe lună – „prestații financiare excepționale” care, conform hotărârii de Consiliu Local nr.137 /30.05.2018, se acordă pentru plata unei chirii la nivelul pieței și nu le permite familiilor respective să se mai cazeze apoi în centru.
La adăpost, locatarii rămân fără soluții de la autorități. Oltean, reprezentantul tinerilor din instituție, n-a primit vreun răspuns la soluțiile propuse de el (să-i relocheze în internate sau să stea măcar de vorbă față în față), iar la Direcția de Asistență Socială i s-a spus că directoarea e în concediu. „Cel mai tare mă miră comoditatea asta”, spune Oltean. „Ca și cum nu le-ar păsa de nimic”. Dacă pe 1 august, spune el, vor veni să-i evacueze, Oltean și ceilalți locatari o să fie pregătiți să protesteze.
13 comentarii la Când clădirile se repară, oamenii ajung în stradă
Comentariile sunt închise.
S-ar putea să-ți mai placă:
Târgu Mureș în trei tururi
În prima zi în Târgu Mureș, ne-am împărțit în trei echipe care au descoperit orașul cu ajutorul a trei ghizi locali.
Cum a devenit lupta cu pandemia un război pentru drepturile muncitorilor
Sindicaliștii români încearcă să împiedice reducerea masivă a veniturilor muncitorilor din cauza pandemiei. Doar că asta nu se întâmplă la noi, ci în Marea Britanie.
PRIDE și curaj în Timișoara
Cum e să faci echipă cu părinții ca să organizezi prima săptămână PRIDE pe care a văzut-o Timișoara.
Cazare la firme in tg mures nu sa oferit de unde atitea minciuni ,as vrea sami spuna in fata treaba asta cu martori
La sighisoara nu sa refuzat din contra au vrut sa mearga virstnici ca de ei era vorba insa s-a vehiculat ca parohia a cerut 5000 ron pentru cazarea lor iar primaria a refuzat
Daca primaria mures spune ca s-a gasit soluti de ce refuza un dialog cu reprezentantu beneficiarilor?
La sighisoara nu sa refuzat din contra au vrut sa mearga virstnici ca de ei era vorba insa s-a vehiculat ca parohia a cerut 5000 ron pentru cazarea lor iar primaria a refuzat.La tg mures sint curios unde s-a propus aceste cazari cu loc de munca ? As dorii sami spuna in fata acest lucru deoarece eu am fost cu trei baieti la diferite firme din oras care ar avea cazari si aici vorbim de 4 respectiv 6 persoane .iar celelalte soluti date de primarie ,ma rog Directia sociala nicidecum D G A S P C Mures sint la centre cu dizabilitati .problema e alta refuzul cu orice pret de a da raspuns la solicitarile si propunerile mele pe gazduirea temporara a celorlalte persoane .Totodata refuzul dialogului respectiv primarul tg Muresului ,Directia Sociala ,eu ca reprezentant al beneficiarilor si de ce nu un reprezentant al drepturilor omului sa vedem cine minte pina la urma.Mi se pare corect acest lucru .Si sper sa nu mai fuga de dialog daca este asa convins domnu primar de cea ce spune. .am un dosar intreg cu cereri ,petiti ,propuneri dar raspunsu intirzie sa apara si totusi se apropie data evacuari locatarilor.Sai fie rusine Domnului primar pentru acest lucru comentari pe net toti ne pricepem dar cind e vorba de raspuns si soluti fugim nui asa domnule primar Dorin Florea,doamna director D.AS , Mihaela in loc de rezolvarea problemelorvati luat concediu .Domnu Sekely Istvan careda din umeri astazi 29 07 2019 cind l-am intrebat ce se intimpla cu noi
Din scaunele bine captusite in piele ,adormiti in fata monitoarelor ,este usor sa scriem dar sa rezolve probleme ca aceasta nu au timp .
Vineri 26 .07 .2019 ora 12 am fost la Directia Sociala si am intrebat ce soluti a gasit pentru mine si citeva persoane care erau de fata ,impreuna cu COPRESEDINTA LIGI PRO EUROPA ,raspunsul a fost „VOM GASII CEVA dar TREBUIE SA AVETI RABDARE CA VOM GASII SOLUTII” Interesant de stiut este ca azi este data de 29.07.2019 si mai avem 2 zile pina la evacuare.Intrebarea e ca nau gasit in doua saptamini si gasesc indoua zile? Am uitat ca directoareaD A S Mures a spus ca se gasesc solutii culmea a si gasit una SIA LUAT CONCEDIU .ASTA DA SOLUTIE pentru noi.din scaunelele bine captusite in piele e usor sa dai raspuns jurnalistilor pe urma fugim in concediu cind se apropie ziua raspunsului final in care styu ei ca nau raspuns si solutii.
deci intervin si eu in acest subiect domnul primar ma numesc vass jozsef janos va rog personal sa veniti si sa ne aratati unde sunt noile locuinte temporare care purtatorul dumneavoastra de cuvat a mintit in ziar ZI DE ZI cum puteti astfel de aberati sa scrieti in ziare cand noi nam vazut nam auzit de asa ceva zisele ( NOILE LOCUINTE TEMPORALE) NU MISE PARE NORMAL CA DESI SUNT NASCUT CRESCUT IN TG MURES SI SA MA TRIMITETI IN PARTEA OLTENIEI LA RAMNICUL VALCEA CINE CREDETI CA PUNE BOTUL CA SI PINOCCHIO RADE DE ASTFEL DE BALIVERNE CA ZICE CA SI LA DIRECTOAREA SI LA Asistentele lea crescut mai mare nasul de cat a lui pinocchio ca cineva iti da si cazare si un salar minim pe economie si un avans la prima vedere
de la azilul de noapte si directorea are obligatia impreuna cu asistentii si administratorul sa caute solutii locuri unde sa adaposteasca oameni si copii famili orfani etc.. nu de le a trimite fortat la locuri de munca in diferite parti al tarii ca nu au functie de la fortele de munca SI VA ROG NU MAI JIGNITI TIGANII CA SUNT CEA MAI MARE PROBLEMA A ROMANIEI CA ,CONDUCEREA ESTE CEA MAI MARE DE VINA HAI SA NU MAI FIM RASISTI CA TIGANI V-AU VOTAT PE DUMNEAVOASTRA DOMNUL PRIMAR ATUNCI NU A FOST PROBLEMA ROMANIEI ??? CAND ATI CASTIGAT VOTURILE LOR
NU PUTETI LUA DREPTUL LA COPII SA NU MAI MEARGA LA SCOALA CA SUNT PE STRAZILE DIN TG MURES PESTE 10-17 ANI O SA II CRITICATI CA SUNT DE ETNIE ROMA ANALFABETI SI NU SUNT DEMNI DE ASE INTRETINE PENTRU CA VOI LE DISTRUGETI VIITORUL LA ACESTI TINERI SI COPII ARUNCADU-I PE STRADE FORTAT SI CONDAMNAT. PENTRU A PREVENI ASTFEL DE CHESTII MAI BINE INTINDETI-LE UN AJUTOR SA NU AJUNGA DIN NOU PESTE 30 DE ANI PRIN AZILE
Si totusi azi e data de 31 .07.2019 inca nu se stie nimic despre solutiile alternative .laintrebarile noastre se da din umeri de parca am vorbii doua limbi diferite
Astept totusi raspunsul in scris la petitiile catre c.j.Mures ,D.A.S.Mures,PREFECTURA Mures Avocatul Poporului si multe altele pe care le-am depus pe aceastatema si la care totodata am propus si soluti desi ei ar trebui sa aibe in vedere acest lucru
Cer o dezbatere in public intre reprezentant si directoare cu actele pe masa adica dovezi nr de inregistrare etc.alaturi de mas media ,rog sa distribuiti acest mesaj urgent presei care inca mai apara drepturile cetatinilor romini si europeni si dealtfel care nu sunt corupti
In sedinta de consilul local din 29 .07 am obtinut o aminare insa nu se stya cit azi mam dus la lucru si ce sa aud .aminarea a durat 6 zile siii,Sintem amenintati ca miercuri 7 .08l taie apa gaz lumina si joi evacuarea in masa a tuturor