Câștigătorii „Viitor la purtător” 2016
Am ales cele opt proiecte câștigătoare ale ediției a treia de burse „Viitor la purtător”, organizate de DoR și…
În această toamnă am deschis a treia ediție a concursului „Viitor la purtător”, un proiect editorial derulat de DoR împreună cu NN România. „Viitor la purtător” este un program de jurnalism pe teme sociale în cadrul căruia dezvoltăm proiecte editoriale de profunzime care să exploreze relația românilor cu viitorul personal: Suntem fataliști? Pasivi? Dependenți de alții? Dimpotrivă?
Scopul acestui program este să contribuie la generarea de materiale jurnalistice care să ducă la o mai bună conștientizare a problemelor de care un individ ar trebui să țină cont în planificarea viitorului personal.
Am primit 30 de proiecte, competente, argumentate, scrise de oameni pasionați de subiectele propuse. Am avut propuneri variate – și ca temă și ca media propuse și ca formă de execuție. Două idei majore au dominat înscrierile. Prima e despre relația dintre elevi și profesori (sau alți mentori în perioada școlară) și cum se transformă, respectiv ce învață unii de la alții într-o societate în transformare și cu un viitor neclar. A doua este despre cum locuim, relația noastră cu spațiul pe care îl ocupăm, cu proprietatea sau cu lipsa ei, cum ne afectează viitorul o casă/un apartament sau politicile de locuire ale statului etc.
Am selectat opt proiecte care primesc o sumă totală de 10.000 euro pentru a documenta pe termen lung subiecte de actualitate și de interes pentru publicul românesc.
* Dana Gonț și Cătălin Lăzăroiu vor explora, într-o serie de reportaje video care vor urmări timp de trei sezoane mai multe familii, cum se schimbă viața oamenilor care fac downshifting – adică renunță la cariere și viața de la oraș pentru o locuință și o viață la țară.
* Andrada Fiscutean și Sorina Vasile vor documenta impactul obsesiei pentru proprietate asupra calității vieții românilor. Ce efecte are asupra vieții românului o casă pe care nu și-o poate permite?
* Lavinia Gliga va spune poveștile românilor care trăiesc din agricultură și trecerii torței la generația următoare. Mai e cineva aici să o preia?
* Ioana Cîrlig, Marin Raica, Vlad Odobescu urmăresc tinerii din regiunile izolate din Delta Dunării pentru a vedea ce dorințe și oportunități au.
* Andrada Lăutaru, Delia Marinescu, Oana Moisil vor urmări mai mulți foști deținuți pentru a vedea cum se reintegrează în viața din afara închisorii, atât în cea de familie cât și în cea socială și profesională.
* Diana Meseșan documentează ce înseamnă să obții o locuință socială și în ce măsură sistemul e făcut să ajute cu adevărat oamenii fără casă.
* Ana Maria Luca vrea să arate cum interacționează cele două tipuri de noi generații din clasa politică: tinerii cu studii în străinătate și cei care au ajuns în politică pe baza relațiilor personale.
* Anca Iosif va scrie o serie de articole prin care să ne uităm la felul în care își cresc părinții din diferitele categorii sociale copiii în România de azi, către ce îi îndreaptă și cum își iau deciziile, dacă le analizează, dacă iau sfatul cuiva în considerare, dacă citesc ceva cu sfințenie sau pur și simplu fac ce simt.
Programul editorial „Viitor la purtător”, derulat de DoR împreună cu NN România, este la a treia ediție. Materialele rezultate vor fi publicate începând cu iarna acestui an. Iată câteva materiale publicate în anii trecuți:
Mame mici, de Lina Vdovîi, în DoR;
Ultimul căldărar, documentar de Elena Stancu și Cosmin Bumbuț, premiat la DocuArt pentru cea mai bună imagine;
Prizonier, de Ana Sîrghi, în DoR.
S-ar putea să-ți mai placă:
Bucureșteanul: Prima librărie italiană
Două cărți și multe colțuri de poveste din recent deschisa librărie Pavesiana.
Cum am construit spațiul online pentru comunitatea DoR
În decembrie 2019 am înlocuit vechile abonamente DoR cu noi moduri de susținere online și am început să construim un spațiu pe site exclusiv pentru susținători. Iată povestea aceastei schimbări.
Bucureşteanul: Mărţişoreasa
Fluturi, flori și monstruleți de 1 martie.