Ce măsuri a luat Europa împotriva COVID-19 și unde e România
Un grafic comparativ al evoluției cazurilor de coronavirus și al restricțiilor impuse, raportat la momentul debutului bolii.
Cea mai recentă actualizare a graficului: 25 martie 2020
Pe măsură ce numărul cazurilor de coronavirus crește, fiecare țară impune noi reguli menite să-i încetinească răspândirea, astfel încât sistemul sanitar să nu intre în colaps. În seara zilei de 17 martie, la 217 persoane infectate, zeci de mii în izolare și sute de mașini îndreptându-se spre țară pe un coridor umanitar, România a impus noi restricții. Cele care ne afectează pe cei mai mulți dintre noi sunt:
- Se închid restaurantele, hotelurile, cafenele și alte localuri publice. Rămân deschise cele în regim drive-in sau livrare la domiciliu.
- Se interzic toate evenimentele culturale, artistice, sportive și religioase, jocurile de noroc, activitățile de tratament balnear sau îngrijire personală în spații închise.
- Evenimentele cu peste 100 de persoane în spațiu deschis sunt permise numai dacă organizatorii pot asigura minimum un metru între participanți.
- Se suspendă toate zborurile Spania – Românie pe o perioadă de 14 zile, începând cu 18 martie, ora 18.
- Crește numărul polițiștilor, jandarmilor și polițiștilor de frontieră din teren.
În același timp, Raed Arafat a anunțat că rezidenții pe medicină de familie și interne își vor întrerupe stagiile curente și vor fi repartizați de Direcțiile de Sănătate Publică la serviciile de urgență și la spitalele unde e nevoie. Rezidenții pe infecțioase, medicină de urgență și terapie intensivă își vor întrerupe și ei stagiile și vor intra în turele secțiilor a căror specialitate o urmează.
Mai mult, și studenții la medicină începând cu anul IV se vor putea alătura, voluntar, camerelor de gardă, dacă va fi nevoie.
Mai toate țările din Europa au luat măsuri similare, mai repede sau mai târziu față de momentul primului caz de coronavirus semnalat, dar nicio măsură nu este în sine o soluție, dacă nu e dublată de izolare și respectarea distanței sociale.
Urmărește în acest grafic interactiv (pune cursorul peste fiecare linie, pentru a vedea extra- informații):
- evoluția cazurilor din țările europe și măsurile impuse de fiecare, raportat la primul caz semnalat;
- raportul numărului de îmbolnăviri la un milion de locuitori (în 16 martie, ziua 19 de la debut, România avea deja 8 cazuri / 1 milion de locuitori, pe când Italia a ajuns la 8 cazuri / 1 milion de abia în ziua a 27-a);
- momentul apariției primului caz, raportat la momentul apariției epidemiei în Europa.
Notă: Îți recomandăm să vizualizezi graficul de mai jos în varianta desktop. Dacă vrei să-l vezi pe telefon, rotește telefonul. Dacă merge încet, te rugăm să ai puțină răbdare, pentru că softul e suprasolicitat în această perioadă.
2 comentarii la Ce măsuri a luat Europa împotriva COVID-19 și unde e România
Comentariile sunt închise.
S-ar putea să-ți mai placă:
(Aproape) tot ce vrei să știi despre noul coronavirus
Oamenii au întrebări tot mai complexe legate de pandemia de coronavirus, așa că m-am documentat și am încercat să răspund câtorva dintre ele.
Oameni fără adăpost în fața coronavirusului
Suntem cu toții prinși în panica legată de pandemie, dar mai avem de răspuns la o întrebare: ce facem cu cei care nu au unde să se izoleze?
Cum am ajuns la 100 de cazuri de COVID-19 în România
Evoluția numărului de îmbolnăviri de COVID-19 și relațiile dintre cei infectați.
Salut! Ar fi foarte util ca graficul de mai sus sa fie actualizat zilnic. Multumim pentru jurnal!
Unde se poate vizualiza graficul actualizat?