Ce ne-a plăcut din DoR în 2015
În 2015 DoR a trecut prin schimbări care au influențat felul în care alegem subiectele despre care scriem. La…
Cu un nou format fizic și cu numere tematice, DoR a trecut în 2015 prin schimbări care au influențat felul în care alegem subiectele despre care scriem. DoR #19 a fost despre noi începuturi cu aceeași identitate, în DoR #20 am explorat tema moștenirilor și miturilor dominante, DoR #21 a fost despre empatie, iar în DoR #22, cu tema adevăr/provocare, am documentat realități complicate și guvernate de incertitudine.
La final de an, am rugat editorii și redactorii DoR să aleagă articolele preferate din ultimul an. Lista de mai jos e rezultatul propunerilor și voturilor a 11 dintre ei:
1. Colectiv (DoR #22)
Documentat și scris de Ana Maria Ciobanu, Andreea Giuclea, Cristian Lupșa, Oana Sandu și Irina Tacu
Cu scopul de a nu uita ce (ni) s-a întâmplat în noaptea de 30 octombrie, am încercat să facem ordine în haosul de informații în care ne-am trezit după incendiul din clubul Colectiv din București. O reconstituire pentru care am vorbit cu aproape 30 de supraviețuitori, am citit mărturiile altor zeci, am văzut clipuri și sute de fotografii, am vorbit cu autorități, am consultat documente, rapoarte și știri.
2. Un sat pentru Mădălina (DoR #20)
Text de Ana Maria Ciobanu /
Ana Maria Ciobanu a petrecut cinci luni documentând povestea Mădălinei, o tânără mamă a doi copii nevoită să cerșească, și a donatorilor care încearcă să o ajute, pentru un articol care scoate la iveală dilemele ridicate de întrebarea: Poate o mână de oameni să scoată o mamă din sărăcie?
3. Orașul întrerupt (DoR #19)
Text de Philip Ó Ceallaigh / Traducere de Ioana Pelehatăi / Fotografie de Andrei Pandele
Eseul irlandezului Philip Ó Ceallaigh descrie călătoria pe care o întreprinde pentru a căuta sufletul evreiesc al cartierului său bucureștean și prin care descoperă cât de puțin știm despre locurile în care trăim.
4. Scurta și curioasa viață a puiului de Crăiești (DoR #22)
Text de Lavinia Gliga / Fotografie de Cristina Gânj
O poveste adevărată despre ce mâncăm azi și despre cum ajunge un pui din găoace în farfuria noastră, via ferma soților Oprea din Crăiești.
5. Doamnele din Ferentari (DoR #21)
Text de Oana Sandu / Fotografii de Andrei Pungovschi și Alexandra Dincă
Într-o școală din Ferentari, un ONG pregătește viitoarele voci ale comunității. Oana Sandu spune povestea a trei femei care ajută copiii din ghetou să învețe să scrie și să citească – Rodica, Elena și Maria.
6. Mergem înainte (DoR #19)
Text de Ioana Burtea / Ilustrație de Ioana Șopov
Un eseu personal publicat sub umbrela „Noi începuturi”. Ioana Burtea a scris despre cum în ultimii 10 ani și‑a pierdut familia, echilibrul și motivația și cum construiește de atunci un puzzle cu piese noi.
7. Jocuri serioase (DoR #20)
Text de Andreea Giuclea / Fotografii de Tudor Vintiloiu
Pentru acest articol Andreea a încercat să înțeleagă lumea jocurilor video practicate profesionist urmărind o echipă de League of Legends antrenându-se pentru un turneu, într-o vreme în care jocurile video atrag milioane de dolari și cer să fie privite ca orice alt sport.
8. Frăție, nu dușmănie (DoR #19)
Text de Ana Maria Ciobanu /
Timp de 40 de ani, Constantin Zamfir, patronul ASF Frăția, i‑a dat tot fotbalului și fotbalul i‑a luat înzecit. Cu toate astea, nu poate să se oprească.
9. Poziția ministrului Petrescu (DoR #19)
Text de Ani Sandu / Fotografii de Tudor Vintiloiu
Pentru portretul Ioanei Petrescu, Ani Sandu a făcut o incursiune în universul celei care, la 33 de ani, a ajuns prima femeie ministru de Finanțe a țării.
10. Apropiere (DoR #22)
Text de Ani Sandu / Fotografii și video de Octavian Coman / Ilustrație de Tuan Nini
Într-un adăpost pentru victimele traficului de persoane, Ani Sandu a găsit o poveste despre iubire, dincolo de abuzuri și bani. •
Abonează-te la DoR și nu vei rata niciuna din poveștile pe care le publicăm. Citește aici ce au primit cei care au fost abonați în 2015 și apoi alătură-te și tu (sau abonează un prieten): www.bit.ly/ComunitateDoR
S-ar putea să-ți mai placă:
English DoR
DoR este ediția în limba engleză a Decât o Revistă. English DoR, cum a fost botezat prin redacție, o compilație din cele mai reușite texte publicate.
[Corespondenţă One World Romania] Misiune posibilă
Andreea Kuhn are 41 de ani, e directorul Nuremberg Human Rights Film Festival și e la prima vizită în România.…
[One World Romania] „Unele lucruri sunt prea prețioase pentru a fi pierdute”
Din poveștile bunicului său, Bogdan Ștefan a transpus, prin film și sculpturi de lut, deportarea unei familii…