Ce vei citi în DoR #17: Acasă
Pentru acest număr ne-am învârtit până ne-am făcut comozi în jurul ideii de „acasă”. Acel construct, parte fizic, parte emoțional, în care conținutul e la fel de important ca zidăria. E o destinație, la fel de mult cum e o călătorie. Un loc, dar și o stare.
Coperta acestui număr, creația food-artistului Dan Crețu, este dedicată Clujului, oraș care trece printr-o explozie de vitalitate în ultimii ani și care primește din partea multora dintre locuitorii săi cel mai bun compliment la care poate visa un oraș: „ți-i bine să trăiești aici”. Ca să înțelegem de ce, ne-am mutat acolo și am povestit ce-am găsit în cel mai amplu dosar tematic de până acum.
Reporterul Ana Maria Ciobanu a petrecut o săptămână în Casa Jurnalistului, un refugiu-avanpost creat de un grup de tineri care vor să facă jurnalism în afara presei tradiționale. Scriu despre aurolacii din canale, primari corupți sau Dumnezeu. Au casa și redacția în același loc, au transformat jurnalismul în stil de viață și caută răspunsuri despre lume și despre ei înșiși.
„Acasă” e în primul rând despre familie, iar în acest număr publicăm fragmente din două proiecte care o abordează din direcții diferite.
„Toată lumea din familia noastră” e despre violența în familie, un fenomen răspândit în România, care spune poveștile unor femei nevoite să plece de acasă pentru a-și salva viețile și copiii (E avanpremiera unui proiect online mai amplu pe care-l vom lansa în curând).
„Cum îmbătrânim în România?” explorează cât de pregătiți suntem să gestionăm numărul tot mai mare de vârstnici pe care-l anunță pentru România proiecțiile demografice. Am căutat cele câteva soluții locale care, dacă ar fi extinse la nivel național, ne-ar putea pregăti pentru viitor.
„Domnul Nimeni”, un articol semnat de americanul Michael Paterniti, pentru prima dată publicat în limba română, e o poveste aproape polițistă care pornește în Lisabona și ajunge la Timișoara, despre plecarea de acasă, încercarea de a te rupe definitiv de trecut și de a te reinventa.
Sunt doar câteva dintre articolele din DoR #17 în care am explorat ideea de „acasă”, o temă la care nu am ajuns chiar întâmplător. Am finalizat acest număr în altă redacție decât cea în care l-am început. Spațiul e diferit, câteva canapele cu încărcătură emoțională au dispărut, dar odată ce lucrurile s-au așezat, a apărut și acasă-ul.
DoR #17 are un preț de doar 20 de lei, datorită sprijinului primit din partea Administrației Fondului Cultural Național.
Acest articol apare și în:
S-ar putea să-ți mai placă:
Câștigătorii burselor pentru jurnalism despre soluții
Educație, sărăcie energetică, sănătate, democrație participativă, reabilitarea deținuților sunt domeniile pe care le vor aborda echipele câștigătoare.
Sorina Vasilescu
32 de ani, ilustratoare și creatoare de benzi desenate
Diana Filimon
36 de ani, antreprenor, președintă Asociația Forum Apulum, Alba Iulia
Comentariile sunt închise.