Ce vei găsi în DoR #16
Tema DoR-ului de vară este „Altă imagine”, așa că multe dintre textele pe care le-am publicat sunt despre încercarea de a vedea lucrurile altfel, de a înțelege lumea așa cum o văd cei de lângă noi, de a explora unele colțuri despre care nu avem o imagine clară sau chiar de a reconsidera lucruri pe care credem că le știm bine.
Regizorul Corneliu Porumboiu este personajul principal al acestui număr. În „Ancheta Domnului Porumboiu”, Lavinia Gliga l-a urmărit câteva zile într-o călătorie prin SUA, timp în care a aflat că-i plac călătoriile, pastrama și că e imposibil să iasă pe stradă într-un loc necunoscut fără să-și facă o gașcă de ieșit la bere. Rezultatul e o reconstituire (cu acțiune și umor) a filmului devenirii sale ca regizor și nu numai.
Cine ne califică la următorul Campionat Mondial?, e o întrebare greu de ocolit în perioada asta. Am găsit un posibil răspuns în povestea Academiei de Fotbal „Gheorge Hagi” și a Generației ’98, cea din care face parte inclusiv Ianis, fiul lui Hagi. Un grup de adolescenți, născuți în anul ultimei participări românești la un Campionat Mondial, în care multă lume își pune mari speranțe. Mai multe despre ei, aici.
România are cei mai mulți bolnavi de tuberculoză rezistentă din Europa. Stăm chiar mai prost decât înainte de 1989. În „Boala tăcerii”, prin povestea uneia dintre miile de victime, am căutat să aflăm motivele.
Sudanul de Sud, cea mai tânără țară din lume, trece printr-un război civil. Am profitat de prezența acolo pentru mai multe luni a unuia dintre fotoreporterii noștri preferați, Andrei Pungovschi, pentru a vedea cum arată viața în acea parte de lume. „Încercarea Sudanului de Sud” este un reportaj în cheie personală despre viață, război, hip-hop și fotografie.
Tot despre a vedea lumea prin ochii altuia este și proiectul multimedia „Răsună Valea”, realizat de George Popescu și Silviu Mihai. Este un proiect despre viața în mai multe orașe din Valea Jiului, pe care-l găzduim ca fotoreportaj în acest număr și pe care-l poți vedea integral pe rasunavalea.ro.
Cum spuneam, multe dintre subiectele din acest număr sunt despre încercarea de a înțelege cum văd alții – mai apropiați sau mai depărtați, mai tăcuți sau mai vocali – lumea. Pentru că suntem convinși că într-o astfel de căutare, avem șanse mari să ne găsim în primul rând pe noi înșine.
Acest articol apare și în:
S-ar putea să-ți mai placă:
Poveștile vindecă: cum funcționează mecanismul campaniei
Tot ce trebuie să știi dacă vrei să fii ambasador DoR în campania noastră de toamnă, Poveștile vindecă.
Ghid de citit în stele
Fiecare strop de lumină de pe cer își are sensul său. Trebuie doar să deprinzi alfabetul. Tu știi ce sunt stelele?
Tuberculoza, boala tăcerii
România are cei mai mulți bolnavi de TBC rezistent din Europa. O poveste despre oameni și statistici.
Comentariile sunt închise.