Cele mai bune povești din 2020

La final de an, am ales poveștile din afara redacției care ne-au plăcut cel mai mult, care ne-au marcat și ne-au ajutat să înțelegem mai bine lumea într-un an pandemic. Iată topurile noastre pentru 2020.

Nicoleta Rădăcină, reporter și editor Concentrat

  1. How the Pandemic Will End
    Ed Yong, The Atlantic
    Cred că Ed Yong ar trebui să câștige ceva premiu pentru jurnalistul anului, pentru că cele mai întortocheate chichițe despre coronavirus de la el le-am înțeles anul ăsta. Din tot ce a scris (mult), rămân cu povestea asta sub formă de predicții documentate spre care sper că ne îndreptăm repejor: cum o să se încheie pandemia și ce o să lase în urmă. (Spoiler: se încheie cu SARS-CoV-3.)

  2. We Take the Dead From Morning Till Night
    Jason Horowitz și Fabio Bucciarelli, The New York Times
    Povestea asta din Bergamo, vârful mortal al pandemiei de coronavirus din Europa în primăvară, m-a făcut să conștientizez cu adevărat ce ni se întâmplă și că virusul nu o să ne ocolească. Împachetarea digitală a contat mult în cum am simțit impactul documentării, poate și pentru că a fost printre primele imagini dintr-o pandemie pe care abia începuserăm să o cuprindem cu mintea, fiecare la el în cartier.

  3. Sweatpants Forever
    Irina Aleksander, The New York Times
    Practic, o poveste despre cum am început toți să purtăm pijamale și ce a însemnat asta pentru industria de fashion (oportunități!). M-au prins stilul jucăuș de scriitură și accentele de design. 

Cristian Lupșa, editor

  1. De ce peștii nu există
    Lulu Miller, Editura Publica
    E o biografie? O carte de memorii? Nu contează, căci ești pe mâinile unui povestitor care te va duce într-o aventură științifică și personală, care recompune atât portretul unui taxonomist legendar, cât și viața autoarei. Împreună, creionează o poveste minunată despre iubire, pierdere și haosul care ne guvernează viața.

  2. How the Pandemic Will End
    Ed Yong, The Atlantic
    Ed era într-un soi de an sabatic când a început pandemia; lucra la o carte despre animale. S-a întors la post să scrie despre COVID-19 și în primăvară a produs câteva articole-fenomen, care stau în picioare și după atâta vreme. Ăsta e unul dintre ele.

  3. The Biggest Bluff
    Maria Konikova, Penguin Press
    Maria are un doctorat în psihologia luării deciziilor și e în căutarea poveștii perfecte despre dinamica dintre ce putem controla în viață (decizia) și ce nu (rezultatul). Așa că se apucă de poker, ghidată de unul dintre cei mai titrați jucători din circuit (și unul care nu abordează jocul ca un statistician) și ajunge, după un an de zile, să câștige turnee importante. (Cartea va apărea și în limba română în 2021.)

  4. Rabbit Hole
    Kevin Roose, The New York Times
    Un reporter se afundă în algoritmii YouTube ca să descopere cum au ajuns să producă dependență, să sedimenteze convingeri și să fie asociați cu acte de violență. De la saga lui PewDiePie la cea a QAnon, podcastul e un scurt thriller despre la ce ne uităm când ne uităm la video pe net.

  5. The Other Latif
    Latif Nasser, Radiolab
    Un podcast-serial despre cum e să știi că există în lume un alt tip cu numele tău și e închis la Guantanamo. Puțini reporteri au curiozitatea și curajul lui Latif, iar această călătorie alături de el e cuceritoare.

Gabriela Grozavu, ilustratoare

  1. Să urle, să ardă
    Leslie Jamison, Editura Publica
    A fost prima carte de jurnalism narativ pe care am citit-o și am rămas suprinsă de cât de tare m-a prins o carte de nonficțiune într-un joc de suspans. Mi-au plăcut mai ales lejeritatea și sinceritatea cu care scrie și își descrie propria viață, cum face orice lucru banal să devină important și interesant. M-am regăsit în multe capitole, mai ales în partea în care era in her twenties și m-am putut simți mai puțin singură in my overthinking, învățând în același timp din experiențele ei. Cred că ce m-a frapat a fost vulnerabilitatea pe care a arătat-o.

  2. Iubirea, de la Platon la Tinder: vârste, clişee, capcane
    Cristian Iftode, Scena9
    Probabil din căutarea mea pentru răspunsuri, intersul pentru filosofie, dorința fără success de a ocoli capcanele și a înțelege de unde pornesc clișeele – articolul asta aterizează la fix. De la titlu la imagini, la ideile pe care le prezintă. L-am parcurs mai greu, a trebuit să recitesc paragrafe că să le înțeleg, dar m-a pus pe gânduri.

  3. Podcastul DOI
    Anca Blaga
    Nu se întâmplă să discutăm prea des despre ce se întâmplă behind the scenes într-o relație. Ascultând poveștile mai multor cupluri, atât perspectiva masculină cât și cea feminină, am înțeles mai bine dinamica unei relații. Cel mai tare m-a ajutat să văd că nu sunt singura care se confruntă cu astfel de probleme, gânduri și frustrări.

Andreea Vîlcu, newsroom manager

  1. PCM, numitorul comun între Bill Clinton și selecția astronauților de la NASA pentru misiunile spațiale
    Paul Olteanu, MindArchitect.ro
    Am învățat despre cele șase tipuri de personalitate din modelul Process Communication Model, despre cum toți avem trăsături din cele șase dar unul singur reprezintă baza și despre cum reacționăm la nivel înalt de stres. Asta ne ajută să comunicăm mai eficient cu persoane cu care simțim că „nu suntem pe aceeași lungime de undă” și ne oferă instrumentele necesare pentru a-i înțelege în profunzime pe ceilalți.

  2. Finding fit with self-management
    Rodney Evans & Aaron Dignan, Brave New Work podcast
    Un episod genial despre ce înseamnă autonomia cu adevărat, cu ce skilluri vine la pachet și cum ne putem cultiva trăsăturile necesare pentru a ne organiza mai bine.

  3. Poate ar fi bine să discuți cu cineva
    Lori Gottlieb, Editura Litera
    A fost prima carte citită din 2020 și m-a cucerit cu fiecare pagină. Psihoterapeuta povestește experiențele câtorva clienți din cabinetul ei și drumul pe care l-a parcurs cu fiecare, în timp ce și ea trecea printr-o perioadă de criză și a apelat la un coleg de breaslă pentru îndrumare. Pe lângă poveștile amețitoare, toată cartea e presărată cu citate și insight-uri bune de tatuat sub piele. (Pe Gottlieb o găsești și în podcastul Dear Therapists, alături de psihologul Guy Winch.)

Ioana Burtea, reporter colaborator

  1. The real Lord of the Flies: what happened when six boys were shipwrecked for 15 months
    Rutger Bregman, The Guardian
    Știi cartea sau măcar ai auzit de ea: niște băieți ajung naufragiați pe o insulă pustie și, well, nu se poartă minunat unii cu alții. E o ficțiune foarte aliniată ideii că oamenii sunt creaturi egoiste – idee care a marcat cultura și științele vestice timp de secole. Însă ceva similar s-a întâmplat, de fapt, acum câteva decenii și, ghici ce: copiii respectivi nu s-au măcelărit. Iar în ultimii 20 de ani, oamenii de știință din toată lumea au migrat către o viziune mai optimistă despre omenire. 

  2. The Other Latif
    Latif Nasser, Radiolab 
    Un pic controversat acest podcast, dar nimeni nu poate nega că e bine documentat și produs. Latif Nasser, producător de radio școlit la Harvard, află că are același nume ca un deținut pentru terorism de la faimoasa închisoare Guantanamo. Drept urmare, încearcă să afle tot ce poate despre omul ăsta și trecutul lui. Urmează o poveste despre guvernul american și războiul împotriva terorismului, valori americane și valori ale lumii arabe și cum o viață aparent banală poate s-o ia complet razna. 

  3. Miniseria One
    The Heart Radio
    Podcastul The Heart – un show art-radio aproape jucat actoricește care abordează teme ca intimitate, queerness și dragoste în zilele noastre tumultoase – nu mai este produs constant din 2018, însă o dată la ceva timp iese cu câte o chestie rupătoare. Anul ăsta, în toamnă, a fost miniseria One despre lecții dinăuntrul singurătății. Nimic mai potrivit în 2020. 

Oana Filip, reporter

  1. The Last Children of Down Syndrome
    Sarah Zhang, The Atlantic
    Analizele prenatale duc la tot mai puțini oamenii care se nasc cu Sindromul Down. Ce înseamnă asta pentru persoanele cu dizabilități, dar și pentru noi ca societate?

  2. What happened in Room 10?
    Katie Engelhart, The California Sunday Magazine
    O incursiune într-un azil de bătrâni care a fost primul focar de COVID din State, unde 46 de oameni au murit. Povestea e spusă prin prisma a două colege de cameră. Una a supraviețuit, una nu. 

  3. Youtubers Myka and James Stauffer shared every step of their parenting journey. Except the last
    Caitlin Moscatello, The Cut
    Un cuplu de YouTuberi a adoptat un copil cu autism din China. Apoi l-a dez-adoptat.

Cătălina Albeanu, digital editor

  1. It is time reparations are paid for Roma slavery
    Margareta Matache, Al Jazeera
    Românii continuă să nu vorbească despre sclavia romilor. Dar ceea ce populația majoritară din România interpretează ca un trecut îndepărtat are astăzi un impact direct asupra vieților familiilor rome.

  2. The pandemic has spawned disinformation campaigns that blend truth, lies, and sincere beliefs
    Kate Starbird, NiemanLab
    Pandemia ne-a arătat cât de ușor putem crede zvonuri sau chiar campanii organizate de dezinformare și că le putem răspândi la rândul nostru către cei dragi. Nu pentru că suntem toți niște conspiraționiști, ci pentru că zvonurile se răspândesc natural atunci când oamenii încearcă să înțeleagă ce se întâmplă într-o situație incertă. Kate Starbird a analizat fenomenul.

  3. A Nameless Hiker and the Case the Internet Can’t Crack
    Nicholas Thompson, WIRED
    Un mister pe care internetul nu a reușit să-l rezolve. După ce un hiker a fost găsit mort în cortul său în Florida, nici autoritățile, nici oamenii cu care s-a întâlnit pe drum nu îi știu numele adevărat și nu îi pot contacta familia. Chiar grupurile de Facebook, subreddituri și celelalte colțuri ale internetului unde oameni încearcă să-l identifice pe baza mărturiilor celor care l-au cunoscut pe drum nu au avut niciun rezultat până acum. Cum poate cineva să nu lase nicio urmă într-o lume în care Facebook știe mai totul despre noi?

Georgiana Ilie, senior editor

  1. The medications that change who we are
    Zaria Gorvet, BBC
    Paracetamolul ne face sociopați, statinele (medicamentele de colesterol) ne provoacă road rage, medicamentele pentru astm produc ADHD la copii. Și toate astea par să fie cercetate prea puțin.

  2. Baking Bread in Lyon
    Bill Buford, The New Yorker
    Anul acesta am învățat să fac pâine cu maia și textul acesta mi-a explicat de ce e așa de important să știm și să respectăm pâinea. Toate valorile noastre sunt în ea.

  3. This is How You Live When The World Falls Apart
    Jon Mooallem, The New York Times
    Marele cutremur din Alaska din 1964 (9,2 Mw) putea fi începutul sfârșitului pentru o comunitate nouă într-un stat care abia exista de cinci ani. A fost, în schimb, dovada că oamenii, în cele mai negre momente, întind o mână de ajutor și reconstruiesc împreună. Ce putem învăța de la acest exemplu pentru a depăși împreună pandemia?

  4. Să urle, să ardă
    Leslie Jamison, Editura Publica
    O balenă singuratică, un muzeu al relațiilor eșuate, o escapadă în Second Life și alte ființe, locuri și momente sunt pretexte pentru a analiza lumea și a ne pansa suferința.

  5. De ce peștii nu există
    Lulu Miller, Editura Publica
    Despre obsesia oamenilor de a cataloga totul și de a face ordine unde nu există (în natură) și cum aceste preconcepții ne împiedică să explorăm și să cunoaștem lumea așa cum e de fapt. Și despre moștenirea complicată a vizionarilor ca David Starr Jordan, eroul și anti-eroul acestei cărți. Și despre pești. Care nu există.

Andreea Giuclea, reporter colaborator

  1. When the World Went Away, We Made a New One 
    Leslie Jamison, The New York Times Magazine
    Un eseu-meditație despre singurătate și cum e amplificată de pandemie, izolarea ca mamă singură, recent divorțată și testată pozitiv cu COVID și cum învățăm să trăim cu tot ce pierdem anul ăsta. 

  2. Heavy Medals
    Alyssa Roenigk și Bonnie Ford, ESPN
    Un podcast despre ascensiunea și decăderea antrenorilor Márta și Béla Károlyi și despre felul în care au schimbat gimnastica feminină românească și americană, construind sisteme care produceau campioane pe bandă rulantă, indiferent de prețul plătit pentru medalii.

  3. The Legacy of Mambacita
    Mirin Fader, Bleacher Report
    Jurnalista Mirin Fader a vorbit cu peste 30 de oameni care au cunoscut-o pe Gianna Bryant, care a murit împreună cu tatăl ei, fostul baschetbalist Kobe Bryant, într-un accident de elicopter în ianuarie, și a scris un text despre cine era, dincolo de fiica unei legende: o adolescentă de 13 ani iubită de prieteni și familie, care iubea baschetul, smoothie-urile cu ciocolată și unt de arahide și TikTok-ul.

  4. The Last Dance
    Jason Hehir, Netflix
    Un documentar despre ultimul sezon al lui Michael Jordan la Chicago Bulls și mecanismele care țin o echipă împreună. Pentru privirea în intimitatea echipei și în mintea unui om super-competitiv, dar și pentru cum ne-a adus împreună în jurul unei povești ne-pandemice care ne-a oferit, timp de 10 episoade, o pauză mentală de la lockdown-ul din primăvară.

Anca Iosif, reporter

  1. All We Can Save: Truth, Courage, and Solutions for the Climate Crisis
    Ayana Elisabeth Johnson și Katharine K. Wilkinson, One World
    O colecție de conversații nuanțate și orientate spre soluții pentru reconstruirea societății, cartea aduce expertiza mai multor specialiste în schimbări climatice: cercetătoare, jurnaliste, profesoare, activiste, avocate dintr-un spectru larg de vârste, rase și arii geografice. Surprizele vin din paginile cu poezie și artă – la care nu m-aș fi așteptat neapărat de la o carte despre climă, dar sunt balsamul care îi dau luciu. (Johnson, una dintre editoare, este și gazdă a podcastului How to Save a Planet.)

  2. How an unprecedented gift built a legacy of conservation in South America
    David Quammen, National Geographic
    Soții Tompkins încep să cumpere sute de mii de hectare în Chile și Argentina pentru a le transforma în parcuri naturale și a le repopula cu specii de animale dispărute. Povestea e un festin atât vizual, datorită fotografiilor lui Tomas Munita (m-am oprit la cea cu rangerul care trage după el o pumă sedată, ca să-i pună o zgardă cu GPS), cât și scris, despre cum sunt percepuți doi străini înstăriți care vin să cumpere mult pământ. Anul trecut, Fundația Tompkins a donat unul dintre parcuri în grija statului chilian, cum promisese că va face.

  3. Dunărea decimată: Eforturile de revitalizare a sturionilor ignoră cauzele braconajului
    Ana Maria Luca, Dumitrița Holdiș, Mira Bălan și Marcel Gascón Barberá, Balkan Insight
    Sturionii au început să mă fascineze anul ăsta, când am aflat că ajung și la câteva sute de kilograme greutate și că nu-și permite oricine caviarul lor: un kilogram poate costa și 1.000 de euro. Am interzis pescuitul lor ca să protejăm specia, am început repopulări, însă braconajul a continuat, piața neagră la fel, iar pescarii recunosc că și dacă vor prinde un sturion din greșeală nu-i vor da drumul înapoi în apă.

  4. Mafia pădurilor, descrisă din interior
    Alex Nedea, Recorder
    Recorder continuă seria de investigații dedicate pădurilor, începută anul trecut. Un episod despre un om de la vârful sistemului silvic care vorbește despre implicarea partidelor politice în tăierile ilegale de pădure. Bonus: dacă sistemul de administrare al pădurilor ți se pare greoi de înțeles, schema explicată de Nedea la începutul documentarului s-ar putea să ajute. 

  5. These are our best animal photos of 2020
    National Geographic
    Închei cu multe dintre animalele pe care le vedem doar în fotografii. Dar ce recunoscătoare sunt pentru ele. Uitați-vă doar la privirea leopardului de zăpadă sau la urșii bruni care înhață somon într-un râu.

Carla Lunguți, community manager

  1. The Five Dysfunctions of a Team
    Patrick Lencioni, Jossey-Bass
    O fabulă-poveste despre ce presupune să faci schimbări într-o organizație și cât de grele sunt ele de fapt în practică. Cum creezi o cultură a feedback-ului, cum obișnuiești echipa să comunice constant unii cu ceilalți, cum renunți la oamenii care fac rău misiunii și culturii? Și cum înveți să trăiești cu incertitudinea zi de zi?

  2. Tiny Habits: The Small Changes That Change Everything
    BJ Fogg, Houghton Mifflin Harcourt
    Câte liste nu ne-am pregătit cu toții la începutul unui an nou? Mâncat mai sănătos, mers la sală, citit mai mult. Dar de cele mai multe ori undeva în timpul procesului am renunțat. BJ Fogg, cercetător la Stanford, spune în cartea sa că un comportament are loc când trei elemente se aliniază: motivație, abilitate și un declanșator. Dacă vrem să ne creăm un obicei nou (sau să renunțăm la unul) trebuie să lucrăm la aceste trei butoane, mai ales la motivație. 

Sorana Stănescu, senior editor

  1. Baking Bread in Lyon
    Bill Buford, The New Yorker
    O poveste ca o pâină caldă, pe care o frângi cu poftă și-o adulmeci și toate relele lumii dispar pentru moment. O pâine care-ți devine casă imediat ce îi afli misterul. 

  2. Turkey in a Face Mask 
    This American Life
    Cele mai surprinzătoare povești despre mâncare, animalele care ne devin mâncare și relația noastră cu ele. Nu o rata pe cea despre calamari falși și spune-ne dacă vei mai mânca calamari vreodată. 

  3. The Sunday Read: ‘David’s Ankles’
    The Daily
    Ia o oră de pauză de la secolul XXI și ascultă povestea surprinzătoare a lui David, cea mai cunoscută sculptură a lui Michelangelo. E cu istorie, imperfecțiunile statuii perfecte și riscul unui cutremur, pentru că nici măcar arta nu e la adăpost. 

Oana Barbonie, editor vizual

  1. I Want You To Love Me
    Fiona Apple, Fetch the Bolt Cutters
    Cântecul care deschide albumul ei cu numărul 5. 13 piese în total. Toate cu versuri care despică parcă un jurnal: prietenie, iubire, moarte. Eu revin mereu la I Want You To Love Me (deși alte cântece au versuri care mă blochează mai tare, cum e ăsta: And I listened because I hadn’t found my own voice yet). 

  2. Noi împotriva noastră
    Andra Tarara
    Un documentar-dialog, care, la un prim ochi, are narațiunea asta: fiica și tatăl discută și se filmează unul pe altul. În adâncime, e un testimonial vizual puternic despre relația cu tatăl ei: Ion Tarara îi povestește fiicei despre cum în tinerețe visa să lucreze în cinematografie (așa intervin cadre de pe vechile casetele VHS, din arhiva vizuală a familiei), despre pasiunea pentru apicultură, despre lupta lui cu boala (fiind diagnosticat cu schizofrenie cu mulți ani în urmă) și stigma din jurul ei.

  3. The Ha Ha Scroll
    Christopher Hooton, WePresent
    Un val mai vechi, un articol scurtuț, dar care m-a ajutat în anul ăsta pandemic: despre stilul mâzgâlit, dar crud și minunat al câtorva ilustratori, care apar și în scroll-ul meu de Instagram. Sau despre cum empatizăm mai bine cu realitățile complicate ale oamenilor atunci când le primim în desene simple, familiare.

  4. When the World Went Away, We Made a New One 
    Leslie Jamison, The New York Times Magazine
    Un colaj de eseuri din pandemie – la primul semnat de Leslie mă întorc adesea pentru pliurile scrierii ei, de la viața cu un copil mic în pandemie, cu virusul în brațe, cu simțurile pierdute, cu recunoștința (față de lucrurile din trecut) trasă mai aproape de noi, cu secretele primelor Zoom-uri și capcanele recuperării din alcoolism tot pe video. În cuvintele ei: Un cor de voci reîncorporate (…) recunoscând toată pierderea și teroarea din jurul nostru fără a încerca să o răscumpărăm.

Irina Tacu, reporter și editor

  1. De ce peștii nu există
    Lulu Miller, Editura Publica
    Cartea pornește ca o incursiune fascinantă în viața unui biolog revoluționar, pentru care obsesia de a ordona lumea se dovedește a fi o latură întunecată. Cum reușește magnifica Lulu să-i împletească povestea cu propria ei devenire e adevărata recompensă a acestei cărți minunate.
  1. ‘We Take the Dead From Morning Till Night’
    Jason Horowitz & Fabio Bucciarelli, The New York Times
    Cu o împachetare excelentă, fotoreportajul ăsta din martie despre efectele pandemiei în focarul Bergamo, Italia, a fost o proiecție a durerii și a neputinței care urmau să ne cuprindă și pe noi în următoarele luni.
  1. Jeffrey Epstein: Filthy Rich
    Lisa Bryant, Netflix
    Seria documentară despre miliardarul Jeffrey Epstein și rețeaua de abuz și trafic sexual pe care o coordona, pentru care a fost condamnat și închis anul trecut, le dă voce și putere supraviețuitoarelor. Toată narațiunea e a lor, a aliaților lor, a jurnaliștilor care au documentat, a polițiștilor care le-au crezut și a avocaților care le-au reprezentat.
  1. Holy Father
    Andrei Dăscălescu
    Aflat pe punctul de a deveni tată, Andrei pornește într-o călătorie ca să-și confrunte propriul tată și să înțeleagă de ce i-a părăsit pe el și pe sora lui când erau mici și a ajuns să fie călugăr pe o insulă din Grecia. Un documentar intim uneori până la disconfort, pe care sper să-l putem vedea din nou curând.
  1. Noi împotriva noastră
    Andra Tarara
    Un alt documentar personal care m-a marcat în 2020 e acest dialog narativ în care regizoarea și tatăl ei – legați de pasiunea comună pentru film dar îndepărtați de schizofrenia tatălui – se filmează reciproc și discută crud și curajos despre relația lor, stigmatizarea bolilor mintale, educație și familie.

Vlad Odobescu, reporter

  1. Home of the Brave
    Scott Carrier
    Înaintea alegerilor prezidențiale, un scriitor liberal călătorește prin America lui Trump și încearcă să stea de vorbă cu lumea aceea care o urăște pe-a lui. Carrier, care a avut de-a lungul timpului colaborări cu This American Life, își topește furia în aceste exerciții de înțelegere. 

  2. Rabbit Hole
    Kevin Roose, The New York Times
    Cum se transformă un tânăr american, odată cu playlistul său de YouTube? O poveste despre universul virtual, algoritmi și radicalizare. 

Andreea Vrabie, reporter, gazda Pe Bune

  1. Dispatches from 1918
    Radiolab
    Pentru că s-a făcut des comparație între pandemia de COVID-19 și cea de gripă spaniolă din 1918, acest episod te ajută să înțelegi ce s-a întâmplat atunci, cât e diferit de ce se întâmplă anul acesta și la ce te poți aștepta în perioada următoare.

  2. Day at the Beach
    This American Life
    Într-un an în care puțini dintre noi ne-am bucurat de vacanțe la mare sau de vacanțe așa cum le știam, ascultă o colecție de povești amuzante – de la cum e viața de salvamar la 66 de ani la cum găsești un chiropractician în mijlocul naturii – care să te ducă cu gândul la zile însorite de care sperăm toți să avem parte mai mult în 2021.

  3. My Restaurant Was My Life for 20 Years. Does the World Need It Anymore?
    Gabrielle Hamilton, The New York Times
    Multe restaurante din toată lumea au fost forțate de-a lungul anului să se închidă din cauza pandemiei și nu știm câte vor supraviețui acestei crize. Citește (sau ascultă, în varianta audio) cum se simte o astfel de închidere pentru Gabrielle Hamilton, a cărei viață a însemnat conducerea timp de 20 de ani a unui restaurant din New York.

Silvia Dumitru, product manager

  1. Rough and Rowdy Ways
    Bob Dylan
    Cel mai nou album lansat de Bob Dylan, după 60 de ani de super poezie și muzică de pe altă planetă. O conversație intimă, subtilă, meticuloasă atât despre identitate, cât și o invitație de a privi lumea altfel.

  2. Heavyweight
    Jonathan Goldstein, Gimlet Media
    Un podcast ca o mașină a timpului, care a continuat și în 2020: invitații vorbesc despre momente pentru care și-ar dori să dea timpul înapoi. Doar ca să le facă diferit.

Anca Vancu, reporter

  1. ‘We Take the Dead From Morning Till Night’
    Jason Horowitz, The New York Times
    O poveste grea, dar necesară, din inima celui mai mare focar de coronavirus la începutul pandemiei în Europa, în Bergamo (Italia), care amintește sentimentul de teamă pe care începeam s-o simțim cu toții atunci, când lumea s-a schimbat. Fotografiile făcute de Fabio Bucciarelli mi-au lăsat mari goluri în stomac.

  2. Wind of Change
    Patrick Radden Keefe, Pineapple Street Studios, Spotify & Crooked Media
    Un podcast în care un jurnalist de la The New Yorker încearcă să răspundă la o întrebare delicioasă: au fost versurile melodiei de la Scorpions scrise de CIA? Povestea în opt episoade este o călătorie documentată timp de zece ani cu bucle de narațiuni despre cum funcționează CIA-ul, cum poți intra într-o gaură neagră scormonind prin teorii ale conspirației în căutarea adevărului până la o confruntare față-n față cu solistul trupei, care, cel mai probabil, te va face să fluieri.

  3. Acasă, My Home
    Radu Ciorniciuc, HBO GO
    Probabil cel mai surprinzător mod de a documenta relația fascinantă a unor copii cu natura. 

  4. Shore
    Fleet Foxes
    În 2017, Robin Pecknold, vocalul trupei de indie-folk Fleet Foxes, a avut parte de o experiență traumatică la surf, când a fost prins într-un curent puternic. Sentimentul de ușurare pe care l-a simțit când a ajuns la țărm l-a influențat să numească albumul lansat anul ăsta Shore și să dea melodiilor un vibe vesel, de alinare, glad-to-be-alive. Muzica și versurile lor au fost ca o mână întinsă după toată perioada asta de incertitudine și pandemie și povestea de care aveam mare nevoie în 2020.

Nicoleta Coșoreanu, reporter

  1. Rabbit Hole
    Kevin Roose, The New York Times
    Dacă e să fac un top al lucrurilor pe care le-am recomandat cel mai des anul ăsta, podcastul Rabbit Hole ar fi cu siguranță pe primul loc. Sunt opt episoade care îți arată – prin povești concrete – cum funcționează și acționează asupra creierelor noastre algoritmii YouTube și cât de ușor e să te radicalizezi în mediul online. 

  2. colectiv
    Alexander Nanau, HBOGO
    Mi-e greu să scriu o recomandare pentru colectiv, pentru că am senzația că e un must see dacă trăiești în țara asta (sau ai plecat de aici). A fost ultimul film pe care le-am văzut la cinema înainte de pandemie: n-a fost cu aplauze la final, ci cu un nod în gât pe care părea că-l împărtășesc cu toată lumea din sală. Dar e un film necesar tocmai datorită disconfortului pe care ți-l provoacă.

  3. An Incalculable Loss
    The New York Times
    E foarte probabil să fi văzut prima pagină din The New York Times, în ziua în care SUA a depășit 100.000 de decese cauzate de COVID-19. La fel de tare lovește și varianta online. E jurnalism care rămâne cu tine: pentru că acele povești de câteva cuvinte te vor face să te gândești la cineva apropiat. 

Ana Maria Ciobanu, reporter

  1. Nice White Parents
    Chana Joffe Walt, The New York Times
    Povestea unei școli gimnaziale din Brooklyn în care bunele intenții ale părinților albi cu putere financiară sunt cel puțin interpretabile și inconfortabile pentru diferențele de clasă de care se ciocnesc. Bunele intenții ajung să saboteze distribuirea echitabilă a resurselor. Reporterul Chana Joffe Walt, un părinte alb la rândul său, cu un acces formidabil la toate întâlnirile părinților și evenimentele de strângeri de fonduri, confruntă prejudecățile și chestionează acțiunile tuturor.

  2. Wind of Change
    Patrick Radden Keefe, Pineapple Street Studios, Crooked Media, Spotify
    Și dacă balada Wind of Change nu a fost compusă de formația Scorpions, ci de CIA? Întrebarea e suficient de dementă încât jocul descoperirii să te poarte prin toate episoadele și să te învețe pe nesimțite istoria Războiului Rece și rolul muzicii în influențarea sufletelor și minților unor națiuni.

  3. When the World Went Away, We Made a New One
    Leslie Jamison, The New York Times Magazine
    Leslie găsește frumusețe și sens chiar și în lucrurile pe care carantina ne face să le pierdem și își povestește experiența gestionării virusului, singură cu fetița de 2 ani. De citit împreună cu Since I Became Symptomatic.