Cele mai bune povești din 2012

Când vrei să înveți să faci jurnalism narativ, cu personaje, cu acțiune, cu un deznodământ, cea mai bună lecție e munca făcută de alți reporteri.


Când vrei să înveți să faci jurnalism narativ, cu personaje, cu acțiune, cu un deznodământ, cea mai bună lecție e munca făcută de alți reporteri. Noi la DoR citim mult pentru că vrem să știm să facem lucrurile mai bine. La fiecare sfârșit de an (vezi 2011), facem o colecție a celor mai bune povești (reale) pe care le-am citit; iată selecția din 2012.

Notă: Știm că The Inocent Man, Never Let Go și Animals sunt pe aproape fiecare dintre listele de mai jos; luați-o ca un semn că nu puteți încheia anul fără să le citiți.

__________________________________

Cristian Lupșa este editorul Decât o Revistă.

1. „Is he coming? Is he? Oh God, I think he is.”
Sean Flynn, GQ
Pentru acuratețea și suspansul cu care reconstruiește masacrul din Norvegia, din 2011.

2. The Most Amazing Bowling Story Ever
Michael J Mooney, D Magazine
Pentru răbdarea și viziunea de a găsi cea mai importantă poveste din viața unui om obișnuit, care într-o seară de bowling era cât pe ce să devină o legendă.

3. The Honor System
Chris Jones, Esquire
Pentru lecția de structură pe care o predă; Jones știe de la primul rând unde vrea să te ducă. Știe că vrea ca experiența lecturii să fie similară unui moment de magie. Reușește.

4. Never Let Go
Kelley Benham, Tampa Bay Times
Pentru stăpânirea cu care autoarea folosește povestea personală a bebelușului ei născut prematur ca să ne învețe pe toți despre soarta acestor copii, despre ce trebuie să facă familia și despre medicii care încearcă să-i țină în viață

5. The Innocent Man
Pamela Colloff, Texas Monthly
Pentru răbdarea cu care autoarea a pus la cap probabil mii de pagini de documentare ca să explice cum a ajuns un om nevinovat să stea 25 de ani după gratii pentru că și-ar fi omorât soția.

6. Losing Sleep but Not Hope at a Diner in Elyria, Ohio
Dan Barry, The New York Times
Pentru frumusețea cu care Dan Barry face din povestea unui restaurant de oraș mic, o epopee.

7. Crossroads
Pat Walters & Jad Abumrad, Radiolab
Pentru că e incredibil de greu să spui povești care n-au un final clar, dar Pat și Jad găsesc concluzia ideală pentru aventura lor de a găsi răscrucea unde divolul i-a cumpărat sufletul unui cântăreț de blues.

8. Groundhog Dayne
Tig Notaro, This American Life
Pentru că umorul vine din situații banale, povestite pas cu pas și piperate ici-colo cu repetiții inteligent. Și pentru că Tig Notaro e senzațională.

__________________________________

Lavinia Gliga este senior editor la Decât o Revistă.

1. The Story of a Suicide
Ian Parker, The New Yorker
Un puști se sinucide, un coleg de-al lui e acuzat că l-ar fi făcut să se sinucidă postând un clip cu el pe net. O poveste despre relația complicată pe care o avem cu internetul, despre echilibrul fin dintre public și privat.

2. Animals
Chris Jones, Esquire
Un text ca un film care reconstruiește noaptea în care polițiștii din Zanesville, Ohio, au ucis zeci de animale sălbatice scăpate la o fermă.

3. „Is he coming? Is he? Oh God, I think he is.”
Sean Flynn, GQ
Filmul înfiorător al celor 198 de minute în care un bărbat îmbrăcat în polițist a împușcat zeci de tineri din tabăra de pe insula norvegiană Utøya.

4. The Throwaways
Sarah Stillman, The New Yorker
Poliția americană se folosește de civili – cu antecedente infracționale, dar nu numai – în misiuni din războiul împotriva drogurilor. Unele misiuni sunt mortale.

5. The Truck Stop Killer
Vanessa Veselka, GQ
O femeie se întoarce în trecutul de adolescentă rebelă ca să ia urma unui criminal în serie care a ucis mai multe femei luate cu autostopul. Femei care fugiseră de acasă. Femei cărora nu le ducea nimeni lipsa. Invizibile. Așa cum era și ea.

6. The Innocent Man
Pamela Colloff, Texas Monthly
Un bărbat e acuzat că și-a ucis soția și ajunge să fie condamnat la închisoare pe viață. După 25 de ani reușește să convingă justiția că e nevinovat. 

7. Never Let Go
Kelley Benham, Tampa Bay Times
Povestea lui Juniper, o fetiță care s-a născut prea devreme, mult prea devreme, și a părinților ei, care au trebuit să ia niște decizii pe care niciun părinte nu ar trebui să le ia.

__________________________________

Ani Sandu este editor asociat la Decât o Revistă.

1. The Innocent Man
Pamela Colloff, Texas Monthly
O poveste foarte bine documentată și excelent scrisă despre cum un bărbat nevinovat a fost condamnat pentru că și-ar fi ucis soția și cum a fost exonerat. E povestea unui om și a sistemului care l-a adus în situația asta. Mi-a stat inima-n loc când am citit întrebarea copilului către părinte la duș. Micile detalii ca ăsta, victorii ale documentării exhaustive, dau cea mai mare valoare textului.

2. The Battle Over Billing Codes
Gregory Warner, Marketplace
Pe zi ce trece apreciez tot mai mult poveștile explicative bine făcute, care transformă un lucru complicat în ceva ce oricine poate înțelege. Reportajul lui Gregory Warner, despre sistemul de coduri prin care medicii americani își decontează serviciile oferite pacienților, e cea mai bună poveste explicativă de radio pe care am ascultat-o anul acesta. Dacă vi se pare că sună a This American Life și Radiolab, nu-i nicio coincidență. Gregory Warner a făcut reportaje pentru ambele emisiuni. Acum e corespondent în Africa de Est pentru NPR.

3. The Yankee Comandante
David Grann, The New Yorker
Sunt o fană de ceva timp a lui Grann, ale cărui articole sunt povești extraordinare cu suișuri și coborâșuri incredibile, povești care pot fi adaptate cu ușurință în scenarii de film. The Yankee Comandante e despre William Alexander Morgan, americanul care s-a implicat în revoluția din Cuba, despre transformările prin care a trecut, aventurile pe care le-a căutat, cele pe care le-a găsit și cele care uneori l-au găsit pe el. Grann este genial, cel mai bun jurnalist american când vine vorba de povești cu fire narrative încâlcite la finalul cărora îți vine să spui doar „Uau!”.

4. Davis Sedaris citește Roy Spivey, o poveste a Mirandei July publicată în The New Yorker în 2007.
Pe Miranda am descoperit acum câțiva ani când i-am văzut filmul Me and You and Everyone We Know. Nu am apucat să și citesc ce a scris, dar povestea asta, despre o întâlnire întâmplătoare cu un actor celebru în timpul unui zbor, m-a convins să o fac.
David Sedaris zice că după ce a terminat de citit Roy Spivey s-a simțit ca și cum ar fi o persoană diferită și că s-a întrebat cum a putut trăi până atunci fără să știe de Miranda July. David citește minunat, povestea este minunată, unul dintre cele mai frumoase lucruri pe care le-am ascultat anul acesta.

5. Wild
Cheryl Strayed
Cheryl Strayed e cea mai puternică nouă voce pe care am descoperit-o în 2012. Wild e despre călătoria ei de acum câțiva ani prin sălbăticie, pe Pacific Crest Trail, în vestul Statelor Unite, făcută cumva pentru a scăpa de fantomele trecutului și de monștrii prezentului. Cel mai mult la cartea asta îmi place cum călătoria se transformă de fapt în drumul lui Cheryl către a deveni o scriitoare și a accepta cine/ce este. Puteți asculta două scurte fragmente audio din cealaltă carte pe care a publicat-o anul acesta, Tiny Beautiful Things, aici.

__________________________________

Simina Mistreanu este editor asociat la Decât o Revistă.

1. The Lethal Presidency of Barack Obama
Tom Junod, Esquire
Articolul meu preferat din 2012, pentru că are toate componentele jurnalismului de calitate: abordează o tema dificilă și importantă, o investighează, îi oferă context și îi asociază personaje, totul într-o scriitură nemaipomenită, așa cum numai lui Tom Junod putea să-i iasă.

2. The Honor System
Chris Jones, Esquire
Pentru că e o lectură superbă pe care Chris Jones a reușit să o transforme într-un act de magie.

3. Never Let Go
Kelley Benham, Tampa Bay Times
O poveste puternică și umană, care te ține cu sufletul la gură până la ultimul paragraf. E o combinație excepțională de poveste personală scrisă superb, documentare robustă și componente multimedia.

4. Apple, America and a Squeezed Middle Class
Charles Duhigg si Keith Bradsher, The New York Times
E articolul care a pornit valul gigantic de discuții despre producția Apple în China, și, mai departe, despre nevoia Statelor Unite de a se reorienta către productia industrială internă pentru a-și recăpata statutul de cea mai mare putere globală. Recent, Apple a anunțat că va începe producția de Mac-uri în Statele Unite.

5. The Koch’s quest to save America
Bill Wilson și Roy Wenzl, The Wichita Eagle
O țară întreagă a vorbit anul acesta despre frații Koch, doi dintre cei mai bogați, influenți și implicați politic americani. Cei care se temeau că Mitt Romney va câștiga alegerile o puneau în mare parte pe seama milioanelor investite de frații Koch (sau simplu, The Brothers, cum le spunea The New Yorker). Toate ziarele, revistele și televiziunile din țară au încercat să obțină interviuri cu ei. Singurii care au reușit au fost doi reporteri de la ziarul local din Wichita, Kansas, unde Koch Industries își are sediul. Mi-am petrecut vara în redacția de la Wichita Eagle, în timp ce cei doi lucrau la material. Fiecare mic pas a presupus enorm de multa muncă, dar rezultatul a fost excepțional și oferă o fereastră rară către motivațiile celor 1 la sută.

__________________________________

Georgiana Ilie este editor asociat la Decât o Revistă.

1. Angel Killer
Deborah Blum, The Atavist
Povestea incredibilă a unui criminal în serie prins în anii 20 care a recunoscut că a omorît (și ocazional mâncat) peste 400 de copii din zona New Yorkului. Şi semnificația acestui criminal în serie pentru cercetarea științifică în domeniul psihopatiei. Scrisă extraordinar, documentată impecabil.

2. Animals
Chris Jones, Esquire
Povestea cinematografică a dramei din Ohio în care un colecționar de animale exotice – tigri, lei și alte pisici mari, printre altele – le-a dat drumul în natură și apoi s-a sinucis. Narațiunea urmărește echipele de intervenție și modul (și motivul) în care au fost nevoiți să împuște toate frumoasele animale, cu trauma personală și regretele care au urmat.

3. Can You Call a 9-Year-Old a Psychopath?
Jennifer Kahn, The New York Times
Un articol disputat despre sănătatea mintală a copiilor și provocările specialiștilor în a defini boala mintala la copii, care nu se supun acelorași criterii de evaluare pentru că mintea lor e în formare. Mi-a plăcut enorm că a găsit povestea cea mai banală, a unor părinți preocupați de copil, dar care nu reușesc să ajungă la el, și că nu a dat niciun fel de sentințe, din contră, a reușit să includă toate nuanțele și variabilele unui asemenea diagnostic, precum și faptul că nu e de fapt ceva sigur.

4. Why Women Still Can’t Have it All
Anne-Marie Slaughter, The Atlantic
The Atlantic are în fiecare an un feature important despre gen. Anul trecut a avut The End of Men, anul acesta este acesta. Textul a generat multă dezbatere publică, mai ales că a fost scris de o femeie care părea că le are pe toate: o carieră în guvernul american, o alta academică, un soț și doi copii adolescenți care aveau o viață normală. Numai că nu e atât de simplu și asta încearcă să arate Slaughter, că de la femei se așteaptă acum să le facă pe toate, dar că e foarte greu să faci sacrificiile necesare unei cariere de top fără să-ți neglijezi copii și fără să suferi crunt pentru alegerea pe care o faci. Ea, în final, a renunțat la poziția în guvern pentru a putea fi lângă copiii ei.

5. The Fragile Teenage Brain
Jonah Leher, Grantland
Un text emoționant despre riscurile fotbalului american pentru sănătatea adolescenților care îl practică și cum tocmai încercarea de a-i proteja va duce la moartea acestui sport.

6. When Illness Makes a Spouse a Stranger
Denise Grady, The New York Times
Drama familiilor în care unul dintre soți suferă de o formă de demență senilă care se instalează devreme. Ce mai înseamnă angajamentele pe care ți le-ai luat la căsătorie când stai cu un străin? Un text greu de citit despre ce înseamnă, de fapt, căsătoria.

__________________________________

Gabriel Dobre este senior editor la Decât o Revistă.

1. Finding the Devil
William Langewiesche, Byliner
E cea mai detaliată variantă a poveștii celor 33 de mineri din Chile care în urmă cu 2 ani au trăit, timp de 69 de zile captivi sub pământ. M-a impresionat pentru profunzimea detaliilor. Are tensiune, personaje și arată onest lumea săracă din care proveneau minerii și modul în care s-a intersectat cu nebunia mediatică ce a urmat. În plus, e un narativ foarte bun vândut ca ebook, un trend foarte important în 2012.

2. We Are Alive
David Remnick, New Yorker
Profilul lui Bruce Springsteen. Profilul de vedetă care mi-a plăcut cel mai mult anul ăsta. E un definitive piece a la New Yorker din care afli tot ce e de aflat despre un personaj și care îți fixează pentru totdeauna o imagine a acelui personaj. Remnick are o voce auctorială lejeră, care te poartă ușor prin esența celor 62 de ani ai lui Springsteen și a celor din jurul său.

3. Marie Colvin’s Private War
Marie Brenner, Vanity Fair
Despre Marie Colvin, unul dintre jurnaliștii care au murit în Siria în 2012, corespondent care a văzut de la fața locului mai toate războaiele din ultimii 20 de ani. Siria e poate cel mai important subiect al anului, pentru acoperirea căruia mulți jurnaliști și-au riscat viața, unii au murit. E un text despre război, jurnalism, demoni personali și oameni care nu pot trăi altfel.

4. What’s a Monkey to Do in Tampa?
Jon Moolaem, New York Times Magazine
O poveste amuzantă despre un macac maidanez și rebel care hălăduiește printr-un orășel din Florida și pe care autoritățile nu reușesc să-l prindă de vreo trei ani. Dar e și despre ceva mai mult de atât: despre politică, despre cetățeni și stat, și despre compromisul de a trăi într-o comunitate.

5. Sark Spring
Lauren Collins, New Yorker
Cea mai ciudată și amuzantă poveste pe care am citit-o anul ăsta. În Canalul Mânecii există o insulă cu vreo 600 de locuitori, care se numește Isle of Sark, și în care încă funcționează feudalismul ca formă de guvernământ. Viața locuitorilor e dată peste cap de doi gemeni miliardari care au cumpărat mai multe proprietăți pe insulă și care, pentru că feudalismul îi împiedică să-și dezvolte afacerile, vor să aducă democrația pe insulă.

__________________________________

Luiza Ilie este reporter la Reuters și prieten al Decât o Revistă.

1. Never let go
Kelley Benham, Tampa Bay Times
Seria de trei eseuri personale despre Juniper French, o fetiță nascută prematur la limita viabilității a ajuns în vârful listei mele aproape în ciuda mea. Povestea este singura de pe listă care m-a făcut să plang și să mă întreb pagină dupa pagină: „Și? Apoi ce s-a întamplat?” Scrisa excelent, un du-te vino intre „Va trai? Nu va trai?”, explorand drama, dar și defectele părinților, m-a facut să îmi pese adânc despre un subiect străin mie.

2. At the Corner of Hope and Worry
Dan Barry, The New York Times
Poveștile lui Dan Barry se regăsesc adesea în topurile mele, mici bijuterii narative despre orașele americane mici și oameni obișnuiți surprinși în actul extraordinar de a-și trăi vietile. Pe lânga toate acestea, Barry mai are și un simț extraordinar al locului, poveștile lui reușind să arunce cititorii în mijlocul străzilor despre care scrie.

3. Animals
Chris Jones, Esquire
Povestea reacției unui orășel după ce un locuitor cu probleme a deschis cuștile în care ținea tigri, lei, ursi și alte animale sălbatice înainte de a se sinucide, punând o grămadă de oameni și animale in pericol. Chris Jones a zis ca scopul acestei povesti era să îl faca pe cititor să își imagineze ce înseamnă să fii un polițist care caută tigri într-o padure, noaptea, pe ploaie, în Ploiești (adică Ohio). Scris simplu, fără dramă contrafacută, bogat în detalii, plin de suspans și regret. Unul din doua texte geniale scrise de Chris anul asta.

4. You’ll never be Chinese
Mark Kitto, Prospect Magazine
Un eseu personal al unui strain care a locuit, muncit și iubit în China vreme de 16 ani și care a ajuns recent la concluzia că țara asta nu îl va accepta niciodată. Ba mai mult, acum nu mai vrea el să fie acceptat. Plin de argumente bune, eseul avansează ipoteza unui declin nu foarte îndepărtat al Chinei, bazat pe un iminent crash imobiliar, o descindere în revolta populară cu puterea de a ne afecta pe noi toți.

5. A teacher, a student and a 39-year-long lesson in forgiveness
Tom Hallman Jr., The Oregonian
Un exemplu superb de jurnalism în slujba oamenilor. Un om citește un articol în care este menționat profesorul lui din școala generală la care s-a gândit ani de zile și de la care vrea să-si ceară scuze pentru ceva din trecut. Asta este premisa unui text despre o a doua șansă și despre oameni care vor să devina mai buni.

6. Angel Killer
Demorah Blum, The Atavist
Povestea cutremuratoare a unui canibal, ucigaș in serie de copii în America anilor 1920, plina de detalii despre crimele lui, capturarea, procesul și executia sa. De foarte mult timp sunt atrasă iremediabil de astfel de povești, reale sau fictive, pentru că nu înțeleg instinctul de a ucide; nici măcar în autoapărare, dar cu siguranta nu în serie. Mulți dintre noi nu îl înțeleg, dar acesti criminali există. Majoritatea chestiilor pe care le-am citit sau văzut sugerează că ucigașii în serie se fac, nu se nasc, deși cu sigurantă o anumită predispoziție ajută.

7. The Innocent Man
Pamela Colloff, Texas Monthly
Povestea unui bărbat condamnat pentru moartea soției sale, care a petrecut 15 ani în inchisoare în timp ce o echipă de avocați s-a luptat cu sistemul legal din Texas pentru dreptul de a-i dovedi nevinovăția. Este kafkian dar complet adevărat, un reminder că sistemele legale menite să ne apere sunt făcute de oameni, iar oamenii sunt imperfecți. Reportingul este impresionant.

8. The Yankee Comandante
David Grann, The New Yorker
Povestea lui William Alexander Morgan, singurul american din revolutia cubaneza a lui Fidel Castro și singurul strain cu excepția lui Che Guevara ajuns comandant în armata rebelilor, apoi executat de aceasta. Este genul de poveste făcută pentru David Grann și are de toate: intrigă, dragoste, revoluție, spionaj. ●

3 comentarii la Cele mai bune povești din 2012

  1. As vrea sa va sugerez sa preluati si un alt articol din The New Yorker – din 24/31 Decembrie 2012: Elif Batuman, „Stage mothers”, despre un grup de teatru din Turcia, exclusiv pentru femei, la tara, dar confruntat cu teme de anvergura umana speciala, Shakespeareana.
    http://www.newyorker.com/reporting/2012/12/24/121224fa_fact_batuman

    Oarecum in aceeasi ordine de idei, am vazut ca Granta a lansat deja o versiune pentru Bulgaria – stiti cumva de planuri pentru Romania?

    Liliana Pop

    1. I-am intrebat si eu acelasi lucru pe cei de la Granta cand au lansat varianta pentru Bulgaria si au spus ca nu au nimic de declarat, deocamdata:)

  2. “Is he coming? Is he? Oh God, I think he is.”, The Lethal Presidency of Barack Obama, Never Let Go si The Innocent Man mi-au placut cel mai mult pana acum. Inca n-am citit toate articolele.
    Oricum, eu va multumesc pentru recomandari:)

Comentariile sunt închise.