Cele mai bune povești din 2017
Din 2017 rămânem cu o sumedenie de povești care ne-au cucerit prin voce, structură, și prin cum ne-au ajutat să înțelegem lumea în care trăim.
Anamaria Tataru, business manager
1. My Family’s Slave
Alex Tizon, The Atlantic
My Family’s Slave prezintă biografia unei femei filipineze, Eudocia Tomas Pulido, care a trăit vreme de 56 de ani cu familia autorului, în cea mai mare parte a timpului în „rolul” de menajeră-dădacă-sclavă.
2. Seria de 10 materiale despre Liviu Dragnea
RISE Project
Din punctul meu de vedere, cea mai bună investigație jurnalistică românească din 2017. RISE Project a investigat modul în care și-a construit Dragnea puterea politică și economică și a descoperit că premierul Grindeanu nu este singurul interpus al șefului PSD. În ultimii zece ani, Dragnea și-a consolidat influența, folosindu-se de un cerc restrâns de oameni de încredere.
*
Gabriela Pițurlea, reporter-editor
1. My Family’s Slave
Alex Tizon, The Atlantic
Cum accepți ideea că femeia care te-a crescut a fost toată viața o sclavă? Cum îndrepți lucrurile? Cum spui povestea? Alex Tizon a murit în martie. Ultimul lui articol arată cum nu se putea mai bine ce am pierdut.
2. How Albert Woodfox Survived Solitary
Rachel Aviv, The New Yorker
Despre puterea de a supraviețui și a crește chiar și strâns în cleștele unei celule de 1.8 pe 2.7 metri.
3. On the Milo Bus with the Lost Boys of America’s New Right
Laurie Penny, Pacific Standard
Înainte să citim despre Richard Spencer și Andrew Anglin, despre marșul din Charlottesville și cum își antrenează agresivitatea grupurile de white supremacists, am citit despre Milo Yiannopoulous și tinerii care vedeau în el un model. Un text cu nervi și fără pretenții de neutralitate, cam așa: „I knew Yiannopoulos before he was Yiannopoulos, and we are still not friends, because I’m not friends with anyone who puts my real friends in danger for fun and fortune, and, anyway, his tour bus smells of sweaty teenage trolls”.
4. How Poland’s far-right government is pushing abortion underground
Alex Cocotas, The Guardian
Protestele din toamna lui 2016 împotriva propunerii de lege care prevedea interzicerea totală a avortului în Polonia au fost un succes și un exemplu pentru mișcările de protest ale femeilor din întreaga lume. Dar nu multe s-au schimbat de atunci – avortul e un lux ilegal care se plătește în clinici private și în țările învecinate, pastilele pentru întreruperea sarcinii se obțin cu greu și pe sub mână, iar guvernul plănuiește să facă viața femeilor cu sarcini nedorite și mai grea.
5. How Nan Talese Blazed Her Pioneering Path through the Publishing Boys’ Club
Evgenia Peretz, Vanity Fair
În timp ce Gay Talese scria articol după articol de pus în ramă și se vântura prin lumea mondenă lăsând dâre de egomanie, Nan Talese construia în liniște o carieră de editor, cucerind și lucrând cu scriitori precum Margaret Atwood și Ian McEwan. Unul din cele mai spectaculoase cupluri din mediul literar american povestit cu accent pe ea.
Ani Sandu, reporter
1. Tell Me How It Ends: An Essay in Forty Questions
Valeria Luiselli
O carte-eseu despre copiii din America Latină care caută o viață nouă în Statele Unite ale Americii și riscă să fie deportați. Luiselli, o scriitoare de origine mexicană emigrată în SUA, pornește de la experiența sa de interpret pentru acești copii și structurează eseul în jurul celor 40 de întrebări pe care trebuia să le pună pentru a le afla poveștile. O carte subțire, construită înșelător de simplu, despre cum ne construim identitățile și cum îi îngrijim pe cei care vin după noi.
2. The Rules Do Not Apply: A Memoir
Ariel Levy
Nu știu ce m-a atins mai mult la această carte de memorii: povestea mamei care își pierde copilul născut prematur, a femeii care luptă să-și construiască o viață dincolo de convenții sau cea a scriitoarei care se redefinește prin experiența traumatizantă.
3. Long Distance – part 1, part 2
Reply All
Un episod în două părți al podcastului Reply All care pornește de la înșelătorii prin telefon și ajunge din America în India și de la telefoane între necunoscuți aflați la mii de kilometri depărtare, la o relație între reporter și sursă. Pentru că e mânat de curiozitate pură și perseverență și arată că și într-o poveste aparent trivială se găsește una cu un înțeles mai mare.
4. Podcastul Invisibilia, sezonul 3
Episoadele din acest sezon din Invisibilia sunt despre cum interpretăm realitatea și ce putem schimba la noi și în lumea în care trăim. Dacă ar fi să aleg un episod, probabil că ar fi cel despre emoții. Pentru că vorbim rar despre ele și avem impresia că nu le putem controla, dar de fapt ne construim realitatea prin ele (și conceptele din spatele lor).
5. The Sorrow and the Shame of the Accidental Killer
Alice Gregory, The New Yorker
O poveste despre cum trăiești după ce ai ucis pe cineva din greșeală. E despre vieți care se schimbă brusc, oameni care cară vini aparent invizibile și care, în lipsa unui sprijin instituționalizat, învață să se ajute unul pe celălalt.
*
Luiza Ilie, reporter
1. What Bullets Do To Bodies
Jason Fagone, Huffington Post’s Highline
Amy Goldberg este chirurg de urgență de 30 de ani. Lucrează într-unul dintre cele mai bune spitale din America, într-un oraș destul de periculos. A scos mai multe gloanțe din pacienți decât norma. Aceasta este atât povestea ei cât și un prim plan despre ce fac, concret, gloanțele.
“As a country,” Goldberg said, “we lost our teachable moment.” She started talking about the 2012 murder of 20 schoolchildren and six adults at Sandy Hook Elementary School. Goldberg said that if people had been shown the autopsy photos of the kids, the gun debate would have been transformed. “The fact that not a single one of those kids was able to be transported to a hospital, tells me that they were not just dead, but really really really really dead. Ten-year-old kids, riddled with bullets, dead as doornails.” Her voice rose. She said people have to confront the physical reality of gun violence without the polite filters. “The country won’t be ready for it, but that’s what needs to happen. That’s the only chance at all for this to ever be reversed.”
2. Fighting for my son with cystic fibrosis
Jen Gann, The Cut
Un eseu personal zguduitor despre o mamă care își iubește copilul diagnosticat cu o boală genetică, dar care este absolut sigură că nu l-ar fi născut dacă doctorii și-ar fi făcut datoria să îi spună.
3. The Lost Children of Tuam
Dan Barry, The New York Times
În micul oraș irlandez Tuam, dominat de o catedrală catolică, a existat vreme de 36 de ani o instituție unde familiile creștine își exilau fetele însărcinate dar necăsătorite. Era o instituție de reabilitare condusă de călugărițe catolice sub oblăduirea guvernului irlandez, una din multe împrăștiate prin țară. În 36 de ani, la instituția din Tuam au murit aproape 800 de copii. Nici unul dintre ei nu a fost înmormântat în cimitirele din zonă, întro-o țară creștină care idolatrizează ritualul funerar. Catherine Corless din Tuam i-a căutat. Dan Barry scrie despre căutarea ei. O poveste tristă despre o țară, o religie și o atitudine față de femei deloc pierdută.
4. Children under fire
John Woodrow Cox, The Washington Post
Imaginați-vă o țară în care 23 de copii sunt împușcați, fatal sau nu, intenționat sau din greșeală, în fiecare zi. Hai, va aștept. Un copil pe oră, aproape. S-a întâmplat în America în 2015 și continuă să se întâmple. Aceasta este povestea lui Carter, un puști de patru ani, împușcat în cap prin geamul mașinii de un șofer furios. Povestea face parte dintr-o serie de patru despre cum afectează gloanțele copiii. Toate patru merită citite.
5. The loneliest polar bear in the world
Kale Williams, The Oregonian
și
A Very Old Man for a Wolf
Emma Marris, Outside
Da, două povești despre animale, pentru că am umplut lumea de plastic și pentru că doar ce am văzut imagini cu un urs polar flămând și pe moarte. Prima este povestea Norei, un urs polar născut într-o grădina zoologică. Este despre singurătate, despre doctori și asistenți veterinari, despre minusurile grădinilor zoologice și, în cazul de față, plusurile lor, pentru că lumea în care trăim nu mai este una în care Nora ar supraviețui în libertate.
Al doilea text este despre lupi, care au fost eliminați din sălbăticia Americii pentru ca fermierii să poată crește animale (cam tot de aceea au fost izgoniți amerindienii din teritoriile lor). Au fost reintroduși în sălbăticie în anii ’90, în încercarea de a repara ce s-a pierdut. Aceasta este povestea unuia dintre acei lupi, și a pădurarului care l-a monitorizat. De fapt, este o poveste despre frică.
6. Sadiq Khan Takes On Brexit and Terror
Sam Knight, The New Yorker
O poveste despre primarul Londrei într-un moment în care atacurile teroriste asupra orașului au devenit rutină. Sadiq Khan este un mare strateg, cu șanse să devină într-o zi primul premier musulman din Marea Britanie.
*
Cristian Lupșa, editor
1. S-Town
Brian Reed, This American Life
John B McLemore locuiește într-un orășel de rahat din Alabama – cuvintele lui. Într-o zi, îl caută pe Brian, un reporter de radio, ca să-i explice cât de groaznică e viața acolo. Ce s-a întâmplat după e povestit în șapte capitole, în poate cel mai extraordinar serial audio pe care l-am ascultat vreodată.
2. Killers of the Flower Moon
David Grann
La un moment dat în anii 1920, tribul de indieni Osage erau printre cei mai bogați oameni din lume. Sub pământul lor erau zăcăminte incredibile de petrol. Apoi au început crimele. Aproape 100 de ani mai târziu, David Grann spune povestea acestor crime și a agenției guvernamentale care le-a descâlcit, câștigându-și astfel un renume care nu mai e străin nimănui azi: FBI.
3. Reality / Bubble Hopping / The Culture Inside
Invisibilia
Sezonul 3 din Invisibilia a fost ca un album conceptual și a vorbit despre realitate – și cine o percepe cu adevărat corect -, despre bulele în care locuim fiecare și despre dacă ne putem cu adevărat schimba viața. Cele trei episoade de mai sus sunt un fenomenal trio de deschidere; nu m-am mai putut opri după ce le-am ascultat.
4. My Family’s Slave
Alex Tizon, The Atlantic
Familia lui Alex Tizon a emigrat în SUA din Filipine. Când au plecat de acolo, au luat cu ei și fata care îi ajuta în casă. De fapt, o sclavă. Ea a rămas cu familia zeci de ani, departe de țara în care s-a născut și de orice posibilitate de a deveni altcineva. Articolul a fost publicat la câteva zile după moartea bruscă a autorului, care a fost de două ori vorbitor la conferința noastră The Power of Storytelling.
5. The Rules do not Apply
Ariel Levy
Una dintre cele mai puternice voci din stafful The New Yorker, Ariel Levy, despre ce înseamnă să-ți iasă absolut tot ce voiai în viață și apoi să le pierzi pe toate în doar câteva luni: casă, relație, copil.
6. Anthony Bourdain’s Moveable Feast
Patrick Radden Keefe, The New Yorker
De reținut că Anthony Bourdain, bucătarul superstar, nu a prea ieșit din New York până undeva spre 40 de ani. Dar de atunci călătorește non-stop (Vietnamul e destinația lui preferată), mănâncă adesea pe stradă și spune povești despre asta.
7. Why Facts Don’t Change Our Minds
Elizabeth Kolbert, The New Yorker
Trăim într-un prezent în care nu doar că ne contrazicem, dar în care nu acceptăm ca adevăr decât informațiile care vin din tabăra noastră. Elizabeth Kolbert povestește de ce e așa.
*
Ana Maria Ciobanu, reporter
1. S-Town
Brian Reed, Serial Productions
Odată ce intri în povestea lui John, un tip dintr-un orășel din Alabama, care-l invită pe Brian Reed să investigheze o crimă, nu te mai poți opri. Pentru că asculți de fapt un roman de non-ficțiune în șapte capitole, pentru că narațiunea te surprinde, te amuză și te dărâmă episod cu episod. Pentru că ai mereu senzația că poate e prea mult, poate ar tebui să închizi fereastra de la care se vede atât de brută viața personajelor și pentru că naște multe dileme despre jurnalism, relația dintre surse și reporteri și până unde te poate duce o poveste.
2. Long Distance
Reply All, Gimlet Media
Am ascultat episodul într-o după amiază în care făceam curat. E cu un scammer care face greșeala să-l contacteze pe Alex Goldman. După 48 de minute, mi-am dat seama că habar n-aveam când mă așezasem pe podea în fund și oprisem orice făceam pentru că era prea bun ca să mai fac altceva. E cu râs și cu uimire și construit ca o surpriză de la un cap la altul.
3. Seven Days of Heroin
The Enquirer
Peste 60 de reporteri și fotografi primesc sarcina de a monitoriza timp de o săptămână consumul de heroină din comunitățile lor. Doar ziua de luni aduce 20 de supradoze și 4 morti. Săptămâna se scurge cu peste 180 de supradoze, 18 morți și 15 bebeluși care se nasc cu probleme de sănătate cauzate de adicția mamelor. Epidemie.
*
Georgiana Ilie, senior editor
1. My Family’s Slave
Alex Tizon, The Atlantic
Mai întâi a venit vestea morții lui Alex, la 57 de ani, în urma unui atac de cord, în primăvară. Apoi, în iunie, a apărut ultimul lui articol și mi-a frânt inima. Povestea Lolei, femeia care locuia cu familia lui, care l-a crescut și pe care o considera un fel de bunică, dacă nu chiar mamă, și despre care a realizat la un moment dat că nu este o rudă care îi ajută, ci sclava primită cadou de mama lui în copilărie. Povestea lui Alex și a Lolei nu este una care să-ți dea răspunsuri, nu e despre curaj și soluții perfecte. Este lupta unui bărbat cu propria moștenire culturală și cu propriile temeri și limite. Și povestea monstruozității de zi cu zi, atât de întrețesută în viața noastră încât o considerăm normală. Sau de neînvins.
2. Something Is Wrong on the Internet
James Bridle
Pentru că YouTube plătește producătorii de conținut în funcție de numărul de vizualizări pe care îl au, site-ul s-a umplut de conținut făcut de boți care joacă pe cartea celor mai căutate cuvinte cheie. Filmele lor nu au logică și sunt pline de violență psihologică, fizică și sexuală. Audiența principală: copiii foarte mici, pe care părinții îi lasă în fața ecranului pentru a-i ține ocupați câtă vreme următorul videoclip pornește automat.
3. S-Town
Brian Reed, Serial Productions
Am avut dubii dacă S-Town, un serial audio despre Sudul american, își are locul aici. Povestea pornește de pont dintr-o localitate amărâtă, unde cineva crede că a avut loc o crimă și că elita orașului încerca să o ascundă. Ajuns acolo, Reed descoperă că cea mai interesantă poveste este chiar cel care i-a dat pontul. Pe modelul dramelor cinematografice sudiste (de la Wild Things la Palmetto la True Detective), nimic nu e ce pare și nici reporterul nu prea știe ce face când încalcă reguli etice. Podcastul a avut însă un ecou atât de mare și a provocat atâtea discuții utile despre viață privată și interes public încât merită un loc.
4. Hunger, A Memoir of My Body
Roxane Gay
Când avea 12 ani, autoarea a fost violată de un grup de bărbați. I-a fost rușine să spună cuiva, așa că mintea ei a găsit alte moduri de a se proteja de abuzuri și atenție nedorită: a început să mănânce până când a ajuns, la 30 de ani, să cântărească 261 de kg. Cartea nu este însă povestea vreunei vindecări miraculoase sau a unei slăbiri de cartea recordurilor. Este, cum spune și titlul, o biografie a propriului corp care nu se încadrează în normele acceptabile ale societății, mai ales pentru o femeie, și a lipsei de demnitate la care e condamnată o asemenea persoană.
5. Juniper, The Girl Who Was Born Too Soon
Thomas și Kelley French
Juniper s-a născut la limita viabilității: la 23 de săptămâni și șase zile. Și luni întregi la trăit la limita vieții, oricând gata să o treacă. Datorită cadrelor medicale, a unui sistem de sănătate funcțional și a unor părinți care nu au renunțat nicio clipă la ea, a supraviețuit și e azi un copil ca oricare altul. Pentru că povestea supraviețuirii ei le-a schimbat viața, părinții, un câștigător de Pulitzer și un editor și profesor de jurnalism, au documentat-o și au scris-o pentru noi ceilalți.
*
Medeea Stan, reporter
1. My Family’s Slave
Alex Tizon, The Atlantic
“We spent our first decade in the country trying to fit in. Having a slave did not fit. Having a slave gave me grave doubts about what kind of people we were, what kind of place we came from”. În ultima lui poveste, jurnalistul Alex Tizon – din martie nu mai e cu noi – ne plimbă prin viața Lolei, cea care a avut grijă de el și de ai lui, întâi în Filipine și apoi în Statele Unite. În anii ’90, Lola încă muncea fără să fie plătită. E, în fond, o poveste despre oamenii care au fost forțați să trăiască pentru alții.
2. The First White President
Ta-Nehisi Coates, The Atlantic
Un eseu despre rasismul și puterea de-atunci și de-acum.
*
Cătălina Papari, mag administrativ
1. Choosing a School for My Daughter in a Segregated City
Nikole Hannah-Jones, The New York Times
O poveste despre cum sistemele de educație nu pot depăși sau corecta niște prejudecăți rasiale, ci din contră, întăresc niște convingeri prin modul lor actual de organizare. Nikole Hannah-Jones a investigat discriminarea rasială și manifestările ei în sistemul educațional din Statele Unite, punând accent pe segregare. Ce m-a atras cel mai mult în poveste, pe lângă întrebările ridicate asupra principiilor democratice, a fost implicarea personală a jurnalistei și a fetei sale în tot procesul de documentare și în încercările de schimbare a unor mentalități.
2. Rediscovering Joy After War, a Photographer Returns to Africa
Finbarr O’Reilly
Timp de 10 ani, Finbarr a documentat zonele cele mai periculoase de conflict din întreaga lume și a povestit despre jurnaliștii de investigație și despre cum ei sunt cei mai expuși în situații de criză. A scris despre cum a fost victima unui război în care a intrat împins de dorința unui „revealing” jurnalistic. Nu pot alege doar una dintre poveștile lui, doar documentarul Underfire sau cartea Shooting Ghosts, așa că Rediscovering Joy After War mi s-a părut că aduce esența lui Finbarr prin fotografiile surprinse în Dakar, în perioada în care și-a redescoperit pasiunea.
Bianca Aelenei, mag administrativ
1. Podcastul Invisibilia
National Public Radio
Îmi place overall pentru că abordează teme legate de comportamentul uman, lucruri la care nu ne gândim în fiecare zi, dar care explică de ce suntem și gândim într-un anumit fel. Fiecare episod pe care l-am ascultat m-a ajutat să mă înțeleg mai bine și să văd dincolo de aparențe.
2. The Value of Deep Work in An Age of Distraction
Podcastul Hidden Brain, National Public Radio
E veche regula că trebuie să te concentrezi pe lucruri ca să poți da randament mai bun, însă îmi place că în podcastul ăsta se vorbește și despre faptul că uneori e inevitabil să fii cu mintea în mai multe părți și e normal să se întâmple asta, dar că în cazurile astea intră în schemă o educație organizațională pe care trebuie să ne-o facem singuri.
3. World Nomads
E un podcast de călătorii pentru cei care vor să fie mai mult decât turisti și să descopere cum e viața într-un anumit loc, trecând peste sightseeing și ce fac majoritatea turiștilor într-o excursie. Îmi place că în fiecare episod îmbină subtil și bine prezentarea unor locuri cu dezbaterea unor dileme despre cum pot ajuta sau afecta turiștii locurile în care merg.
Lavinia Gliga, senior editor
1. The Lost Children of Tuam
Dan Barry, The New York Times
Un secret cutremurător din istoria inconfortabil de recentă a Irlandei, care n-ar fi ieșit la lumină fără încăpățânarea unei detective improbabile. O poveste care ne pune tuturor întrebarea: Ce se întâmplă cu oamenii pe care îi considerăm rebuturi?
2. Humans Made the Banana Perfect
Rob Dunn, WIRED
Poate chiar azi-dimineață ai mâncat o banană. Oricine, de oriunde din lume, a mâncat poate chiar azi-dimineață o banană. Și e foarte probabil să fi fost aceeași.
3. In the Land of Giants
Jon Mooallem, The New York Times Magazine
O reverie printre coloșii care vor fi trăit întotdeauna mai multe decât noi. (Și o poezie, poate un imbold să te duci să asculți și să vorbești cu un copac.)
4. When Things Go Missing
Kathryn Schultz, The New Yorker
O căutare a înțelesurilor pierderii – ne pierdem cheile, mănușile și portmoneele, ne pierdem mințile și ne pierdem cu firea, pierdem oameni dragi la fel cum, în cele din urmă, și noi vom fi pierduți.
5. Ten Meter Tower
Maximilien Van Aertryck & Axel Danielson, The NYT Op-Docs
Umanitatea, văzută de la platforma de 10 metri a unui bazin de înot.
(Bonus documentar) Jim & Andy: The Great Beyond
Regizat de Christopher Nicholas Smith, produs de Spike Jonze, Netflix
Delirul absolut din culisele filmului-cult Man on the Moon (Miloš Forman,1997), în care Jim Carrey este Andy Kaufman în cel mai propriu sens posibil. O meta-meta(etc)-poveste despre artă și adevăr, ca o glumă extrem de seriosă la care râzi fiindcă n-ai de ales.
*
Andreea Vrabie, reporter
1. S-Town
Brian Reed, This American Life
S-Town s-ar putea să fie cel mai frumos podcast creat vreodată. Podcast s-ar putea să nu fie cuvântul potrivit pentru că de fapt e o poezie audio plină de emoție care te poartă timp de șase ore prin viața lui John B. McLemore, un om excentric din Woodstock, Alabama, cu o viață complexă ca noi toți, despre care altfel nu am fi aflat nimic niciodată.
2. My Family’s Slave
Alex Tizon, The Atlantic
Deși textul a atras multe critici, eu l-am citit ca pe o declarație de iubire și o cerere de iertare scrisă de Tizon pentru Lola (Eudocia Tomas Pulido), femeia care timp de 57 de ani a fost sclavul familiei sale, dar și femeia care l-a crescut și i-a fost într-un fel mamă.
3. When Things Go Missing
Kathryn Schulz, The New Yorker
Un eseu personal minunat scris despre pierdere. Despre lucrurile pe care nu le mai găsim, dar și despre oamenii dragi pe care îi pierdem.
*
Andreea Giuclea, reporter
1. The Lost Children of Tuam
Dan Barry, The New York Times
O poveste tulburătoare despre un adăpost de copii din Irlanda unde mamele necăsătorite erau exilate de familiile lor, și alungate după un an, fără copii, și despre o femeie devenită istoric amator care a dezgropat adevărul despre cei 796 de bebeluși morți și îngropați în condiții inumane, descoperind pe parcurs și ceva despre propria familie, pentru că nu poți înțelege cine ești, ca individ și națiune, fără să-ți cunoști trecutul.
2. Harvey Weinstein is My Monster Too
Salma Hayek, The New York Times
Un eseu scris de actrița Selma Hayek despre anii în care a lucrat pentru producătorul Harvey Weinstein și a fost hărțuită de el, despre ce înseamnă să fii femeie la Hollywood și despre curajul pe care l-au câștigat actrițele una de la cealaltă, și pe care l-au transmis și altor femei, prin campania #metoo.
3. My Family’s Slave
Alex Tizon, The Atlantic
Ultimul text al jurnalistului Alex Tizon înainte să moară, în martie, a fost despre Lola, femeia care l-a crescut, dar și sclava familiei. O poveste personală incredibilă despre familie, iubire, regrete, convenții culturale și ce ne spunem despre noi, care m-a impresionat până la lacrimi și mi-a rămas mult timp în cap.
4. When Things Go Missing
Kathryn Schulz, The New Yorker
Kathryn Schulz scrie despre ce simțim atunci când pierdem obiecte – chei, umbrele, cercei, bani -, dar și lucruri mai importante: alegeri electorale, speranțe, drepturile, siguranța, oamenii pe care-i iubim; pentru că nimic nu e al nostru pentru totdeauna și e mai important, spune Schulz, ce găsim atunci când trăim fără frică.
*
Carla Lunguți, comunitate și evenimente
1. My Family’s Slave
Alex Tizon, The Atlantic
Un articol scris de Alex Tizon, despre Eudocia Tomas Pulido sau Lola, femeia care l-a crescut și care a lucrat pentru familia lui timp de 56 de ani, dar care a fost mereu tratată ca o sclavă: nu a fost niciodată plătită pentru munca ei.
2. Millennial
Megan Tan
Millennial este primul podcast pe care l-am ascultat pe tot într-un singur weekend. E despre decizii, îndoieli, temeri și despre cât de greu este să devii un adult responsabil după ce termini facultatea.
3. The Year of Magical Thinking
Joan Didion
„Anul gândirii magice” de Joan Didion este cartea care m-a făcut să înțeleg mai bine stările prin care trecem fiecare dintre noi după moartea cuiva drag. Joan Didion povestește anul de după infarctul soțului ei, an în care a trebuie să conviețuiască cu durerea, cu singurătatea și, mai apoi, cu boala fiicei ei.
*
Sorana Stănescu, reporter
1. Where Should We Begin?
Esther Perel
Where Should We Begin este un podcast despre fiecare dintre noi care suntem sau am fost vreodată într-o relație. Serialul constă în fragmente de sesiuni de psihoterapie de cuplu reale, în care singurul lucru pe care nu îl afli este numele personajelor. Fără condescendență și fără prea multe artificii de producție, psihoterapeuta Esther Perel reușește să-ți răspundă unor întrebări pe care și tu le ai, în momentele tale de sinceritate cu tine însuți.
2. Choosing a School for my Daughter in a Segregated City
Nikole Hannah-Jones, The New York Times Magazine
Nikole scrie despre inegalitate socială și discriminare în sistemul public de educație dintotdeauna și a trăit pe propria piele procesul desegregării sistemului în anii ’80. Iar când a scris despre cum a decis să-și înscrie fata de patru ani într-o școală publică cu elevi majoritari Latino și de culoare, provenind din medii dezavantajate, a reușit o radiografie excelentă a unei realități încă negate de societatea americană.
3. Two Billion Miles
Channel 4
Deși e produs la sfârșitul lui 2015, am descoperit acest documentar interactiv de abia în 2017. El spune povestea celor peste 700 de mii de imigranți care și-au părăsit casele în 2015 pentru a-și construi o viață fără război în Europa. Folosind imagini video și sunet reale, filmul te obligă să iei deciziile pe care fiecare imigrant a trebuit să le ia: îți riști viața călătorind ilegal într-un camion sau mai împrumuți bani de la familie pentru un bilet? Te urci într-o barcă supraaglomerată către Grecia sau continui drumul pe jos, pe uscat? Te oprești la Munchen sau mai riști, cât să ajungi în Suedia? Fiecare nouă decizie înseamnă un nou episod al filmului.
*
Artemisa Pascu, art director
1. Rebranding Afropunk Festival
Yuma Naito
Proiectul lui Yuma este realizat în cadrul studiilor sale la ArtCenter College la secția de design.
2. HFG Calendar
12 studenți la graphic design și ilustrație de la University of Art and Design din Offenbach au făcut un calendar pentru 2018 care are ca temă curajul.
3. The Killing of a Sacred Deer
Filmul The Killing of a Sacred Deer de Yorgos Lanthimos, cunoscut și pentru filmul The Lobster, a revenit în acest cu o producție foarte bună. Pentru ca un astfel de film să fie susținut și în online, cei de la Digital Creative Boutique Watson DG au dezvoltat un site care îți poate pune un diagnostic în funcție de răspunsurile pe care le oferi. Un alt proiect al celor de la Watson DG este site-ul filmului Moonlight, impecabil și foarte, foarte bine făcut.
*
Adrian Lungu, senior editor
George Osborne’s Revenge
Ed Caesar, Esquire UK
Articolul e o escapadă fascinantă în lumea politicii britanice, mai puțin despre ceea ce vedem de obicei la televizor (discursuri despre reforme și tentative de carismă) dar despre găști, ranchiune, moguli, dorință de răzbunare și căutarea neobosită a puterii.
*
Ancuța Iosif, reporter
1. A very old man for a wolf
Emma Marris, Outside Online
Rămâne povestea mea preferată din 2017 pentru că vorbește despre cum binele cuiva este mereu răul altcuiva. E povestea unui lup sau a grupului de oameni pe care-i atacă, depinde cum alegi să te uiți la ea; despre conviețuirea om-animal până când unul trebuie să-l elimine pe celălalt – legal sau ilegal. E despre răbdare și lipsa ei, totodată. „Man and wolf would meet many times” e laitmotivul care coase întâlnirile din păduri și nu numai. Cum arată lumea la capătul pădurii, aflați singuri.
2. Inside the mind of Thru-Hiking’s Most Devious Con Man
Brendan Borrell,Outside Online
Aceasta este o poveste pentru oamenii creduli care vor să dea șanse mereu, dar care trebuie să învețe să fie uneori și sceptici. El îi lasă ei un mesaj online, se cunosc, se plac, se întâlnesc din ce în ce mai des. Sunt amândoi iubitori de outdoors. Toate sunt frumoase până când el începe să profite de bunătatea ei, să împrumute bani pe care nu-i va înapoia niciodată. Pe măsură ce reporterul află că ea nu e prima femeie dusă de nas, începe să se gândească dacă nu cumva e o problemă în interiorul comunității de montaniarzi, în general. Vedem un om cu o geacă și-un rucsac și credem, din oficiu, că putem avea încredere în el. Și dacă n-avem încredere într-un om, asta înseamnă că trebuie să fim sceptici cu restul persoanelor care ne vor ieși în cale sau ne vor cere ajutorul?
3. Our Climate Future is Actually Our Climate Present
Jon Mooallem, The New York Times
Cred că e un eseu de care ar trebui să ne aducem aminte cel puțin o dată pe lună. Și în ziua în care-l citim să facem un pas mic. Poate să lăsăm mașina acasă sau să reciclăm ceva, doar să fie o zi în care să nu mai închidem ochii.
4. Deliverance from 27.000 Feet
John Branch, The New York Times
Proaspăt publicată, povestea urmărește un grup de șerpași care merg să recupereze un corp de pe Everest, un bărbat care fusese văzut în viață ultima oară în mai 2016 și care urma să devină un alt număr în statisticile din zona morții a celui mai înalt vârf. E o poveste despre căutări în gol și mult așteptat, combinat cu iluzia că poate el rătăcește pe undeva, încercând să-și recapete puterile. O regăsire poate aduce mai multă pace decât ne-am fi imaginat, ne dă de înțeles Branch, și pentru asta merită să mobilizezi din nou șerpașii sau pe oricine ai nevoie.
*
Irina Tacu, reporter
1. Why Burial’s Untrue is The Most Important Electronic Album of the Century So Far
Simon Reynolds, Pitchfork
Pentru că n-am mai citit până acum un eseu critic despre muzică atât de bun. Reynolds își folosește frazele ca niște pansamente și coase durerea din muzica năucitoare a lui Burial de durerea din lumea largă, cu atentate la metrou, confuzie generală, inegalitate socială și singurătate.
*
Ioana Burtea, reporter
1. The Trial of a Muslim Cop
Rachel Aviv, The New Yorker
Spune povestea algerianului Bobby Hadid, care a decis să devină polițist după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, pentru a proteja țara care l-a adoptat. Pentru el, munca de polițist în New York suna ca paradisul pe pământ și a urcat în ierarhie foarte rapid. Când a început însă să pună la îndoială tacticile poliției, viața sa a luat-o la vale. Un portret superb scris de minunata Rachel Aviv.
2. Julian Assange, A Man Without a Country
Raffi Khatchadourian, The New Yorker
Khatchadourian s-a întors cu un nou portret al lui Assange după cel publicat șapte ani mai devreme. E printre puținii reporteri care îl cunosc pe fondatorul Wikileaks atât de bine și care au nivelul de acces pe care-l are el. Materialul ne arată viața lui Assange la momentul prezent, problemele legale cu care încă se luptă și nivelul său de implicare în evenimente recente, inclusiv alegerile din SUA de anul trecut.
3. The Making of an American Nazi
Luke O’Brien, The Atlantic Magazine
Luke O’Brien ne arată evoluția unui băiat care ajunge să fie cel mai influent troll al mișcării albilor ultranaționaliști din SUA. După scandalul legat de portretul unui naționalist alb publicat în The New York Times, materialul ăsta vine ca un exemplu de „așa da”, care îți spune o poveste de la cap la coadă, îți arată o evoluție personală și socială, îți oferă context și acces în viața omului, păstrând un ton care nu încearcă să minimizeze pericolul unui personaj ca Anglin și a mișcării din care face parte.
Pentru mai multe liste de lecturi, iată-le pe cele din anii trecuți: 2016, 2015, 2014, 2013, 2012, 2011.
S-ar putea să-ți mai placă:
[24/7] Primitiv Plants: Un București verde la interior
Pentru Primitiv Plants, perioada petrecută de mulți dintre noi în case în 2020 a însemnat diversificarea serviciilor și creșterea businessului.
Mihai Dragomir
40 de ani, fondator Asociația Mioritics
Patricia Blaj
23 de ani, jurnalistă și fondatoare Loud Bodies