Cele mai bune povești din 2019

La final de an, ne uităm la poveștile care ne-au plăcut cel mai mult, care ne-au marcat și ne-au ajutat să învățăm ceva și să înțelegem mai bine lumea în care trăim. Iată topurile echipei pentru 2019.

Cristian Lupșa, editor
Pentru mine a fost un an dedicat dezvoltării capacităților mele de management și leadership; așa că am direcționat și selecțiile mele – trei podcasturi și două cărți – către povești despre cum putem lucra mai bine împreună.

  • StartUp
    Alex Blumberg, Gimlet Media
    Povestea producătorului de podcasturi Gimlet, spusă intermitent în podcastul StartUp încă din toamna lui 2014, s-a încheiat. Compania a fost vândută către Spotify într-un moment în care cei doi fondatori ajunseseră la cuțite. Matt credea despre Alex că e un copil răsfățat care nu-și îndeplinește rolul de CEO și-și petrece timpul făcând „proiecțele artististice” (adică petrecea prea mult timp editând). Iar Alex credea despre Matt că e un capitalist superficial care nu înțelege că podcasturile astea care necesită timp sunt cele care i-au adus aici. În ultimul sezon cei doi fac pace și o vânzare monumentală.
  • How’s Work
    Esther Perel, Gimlet Media
    Podcastul recent al psihoterapeutei Esther Perel spune că azi vrem totul de la un loc de muncă: să fie același lucru cu cine suntem, să ne protejeze și să ne păzească de tensiuni și disconfort și să ne facă oameni mai buni. Cum am ajuns să punem așa de multă presiune pe muncă și cum ieșim din încurcătura asta?
  • WorkLife
    Adam Grant
    Sezonul 2 din WorkLife, un podcast găzduit de psihologul organizațional Adam Grant, e minunat. Chiar dacă nu treceți prin toate episoadele, opriți-vă măcar la astea – o să vă facă viața (de la muncă) mult mai ușoară: de ce n-ar trebui să permiți agresivitate și bullying la locul de muncă (episodul 4), de ce „urmează-ți pasiunea” e un sfat periculos (episodul 5) și cum poți să-ți revii după un rateu (episodul 7).
  • The Culture Code (Codul Culturii)
    Daniel Coyle
    O colecție de analize a unora dintre cele mai de succes culturi organizaționale din lume – de la Pixar, la restaurante, la trupe de commando – și ce le face să funcționeze armonios și independent de o figură autoritară care le știe (și cere) pe toate. Încrederea – care provine din sentimentul de siguranță – e ingredientul cel mai important.
  • Reboot: Leadership and the Art of Growing Up
    Jerry Colonna
    O carte despre leadership care nu e despre „cum”, ci despre „de ce”. Jerry e cel care i-a făcut pe fondatorii Gimlet (vezi mai sus) să plângă într-un episod în care au ajuns să-și dea seama cât din cine sunt ca lideri – și implicit cât din cum se poartă (între ei și cu alții) – vine de undeva departe din copilărie sau experiențe formatoare. Jerry spune că devii un lider mai bun știind cine ești și că încercând să devii un lider mai bun pentru alții, devii tu însuți un om mai bun.

Nicoleta Rădăcină, reporter DoR

  • The Quickening
    Leslie Jamison, The Atlantic
    Un eseu despre sarcină și naștere după ani de anorexie și o relație complicată cu propriul corp.
  • Three Women (Trei femei)
    Lisa Taddeo
    O radiografie a dorinței feminine. Taddeo ridică perdeaua din viețile intime a trei femei extrem de diferite și totuși atât de familiare, care te ajută să te simți mai puțin inadecvată în raport cu propria sexualitate.
  • Unbelievable
    Susannah Grant, Michael Chabon & Ayelet Waldman, Netflix
    O adolescentă de 18 ani a spus că a fost amenințată cu un pistol și violată, apoi a declarat în fața poliției că a inventat totul. Ce s-a întâmplat de fapt? O miniserie bazată pe reportajul An Unbelievable Story of Rape, de T. Christian Miller (reporter la ProPublica) și Ken Armstrong (reporter la The Marshall Project), pe care îl puteți citi aici.
  • When twenty-six thousand stinkbugs invade your home
    Kathryn Schulz, The New Yorker
    Știți gândacii ăia marmorați pe care nu-i stârpim de teama mirosului pe care-l emană la finalul vieții? Iată cum arată o adevărată criză – a se citi invazie – și care-s potențialele soluții de a scăpa de ei.

Ana Maria Ciobanu, reporter Școala9

  • What would mister Rogers do?
    Tom Junod, The Atlantic
    De ce ne deranjează bunătatea radicală și de ce ne simțim inconfortabil când cineva vede genul acesta de bunătate în noi? Un eseu personal al lui Tom Junod despre Fred Rogers, omul din spatele Mister Rogers’ Neighborhood, o emisiune TV cu scop educativ care punea respectul pentru copii în prim plan, difuzată în vreo 1000 de episoade între 1966 și 2000. Varianta desen animat de astăzi se numește Daniel Tiger’s neighborhood și e preferata copiilor mei de 2 și 4 ani.
  • Educated: A Memoir (Învățare. Memorii)
    Tara Westover
    Cum descoperi puterea educației într-o familie în care mama crede că antibioticele sunt Satana iar tata crede că școala e o spălare de creier făcută de Guvern și de Iluminati?
  • Ira Glass: The Man Who Launched a Thousand Podcasts
    Alex Blumberg, Without Fail
    Alex Blumberg își intervievează fostul șef și mentor, omul care a modelat ce știm despre audio storytelling astăzi, încă dinainte de apariția termenului „podcast”. Indiferent ce faci, n-o să ai succes dacă nu îți pasă și dacă nu faci partea grea și nesuferită a muncii, dincolo de pasiune sau motivație.
  • Back when I was older
    Hanna Rosin, Invisibilia
    Ce te faci când puștiul tău de 4 ani insistă că are amintiri dintr-o altă viață, cu altă casă și alți părinți, cu alt nume? Ce faci când nu e „doar o fază” și începe să vă dea viața peste cap?

Andreea Vrabie, gazda Pe Bune

  • Dolly Parton’s America
    Jad Abumrad, WNYC Studios
    Nu trebuie să fii fan al muzicii country sau al lui Dolly Parton ca să te îndrăgostești de acest podcast care te trece prin feminism, experiențe complicate de viață care influențează un artist să compună hituri ca Jolene sau I Will Always Love You și dorința de a uni oamenii prin muzică într-o Americă divizată.
  • In the Dark, Sezonul 2
    Madeleine Baran și Samara Freemark, American Public Media
    În al doilea sezon In the Dark, podcastul care a primit un premiu Peabody pentru primul sezon, spune povestea condamnării la moarte a lui Curtis Flowers pentru o crimă pentru care a fost până acum judecat de șase ori și investighează un sistem de judecată care nu este întotdeauna drept.
  • Without Fail
    Alex Blumberg, Gimlet Media
    O serie de interviuri găzduite de co-fondatorul Gimlet, Alex Blumberg, în care vorbește cu profesioniști din diverse domenii despre riscurile pe care și le-au asumat în carieră ca să aibă succes, dar și despre eșecurile de care au avut parte. Mi-a plăcut în special interviul cu Ira Glass, creatorul podcastului This American Life.

Andreea Giuclea, reporter DoR

  • The Quickening
    Leslie Jamison, The Atlantic
    Un eseu ireal de frumos de Leslie Jamison (speaker la The Power of Storytelling în 2015), despre ce înseamnă maternitatea pentru o femeie care s-a confruntat cu anorexia în adolescență și ce a învățat-o experiența nașterii despre durere și relația cu propriul corp.
  • The Beating Heart
    Gene Weingerten, The Washington Post
    Povestea unui transplant de inimă, a donatorului – un tânăr care şi-a ucis iubita şi apoi s-a sinucis –, a mamei singure căreia i-a salvat viața, a medicilor care au făcut prima astfel de operație dintr-un spital din Virginia, acum peste 30 de ani. Din cartea lui Gene Weingarten, One Day, despre poveşti dintr-o zi aleasă la întâmplare.
  • Liverpool Rising
    Wright Thomson, ESPN
    Nimeni nu spune povestea unui loc prin filtru sportiv așa cum o face Wright Thompson. Aici, despre ce înseamnă fotbalul pentru un oraș cu o istorie complicată cum e Liverpool, și despre legătura strânsă care s-a construit în timp între club și fani, bazată (și) pe experiențele tragice prin care au trecut, împreună. E și echipa mea preferată, deci e posibil să fiu subiectivă.
  • Unbelievable
    Susannah Grant, Michael Chabon & Ayelet Waldman, Netflix
    O miniserie răscolitoare, bazată pe articolul câștigător de Pulitzer An Unbelievable Story of Rape, care urmărește povestea unei tinere violate care n-a fost crezută de polițiști și a celor două femei detectiv care au rezolvat cazul, ani mai târziu.

Nicoleta Coșoreanu, reporter Școala9

  • The 1619 Project
    The New York Times
    La 400 de ani de la începuturile sclaviei în America, NYT  a lansat acest proiect – o publicație de sine stătătoare – în încercarea de a prezenta adevăruri istorice despre care încă nu se discută în societatea americană. E o inițiativă atât de importantă încât multe școli au fost interesate să o folosească drept punct de pornire în predarea istoriei sclaviei.
  • What Cancer Takes Away
    Anne Boyer, The New Yorker
    În acest eseu personal, Anne Boyer vorbește despre experiența transformatoare care a fost lupta împotriva cancerului pentru ea: de la gândurile înfiorătoare cu care s-a confruntat, la trauma fizică a chimioterapiei, iar apoi la conștientizarea faptului că a devenit altă persoană în acest timp. Textul ăsta m-a lăsat cu goluri în stomac.
  • The Battle for Europe
    The Daily, The New York Times
    NYT a dedicat cinci episoade ale podcastului The Daily acestei serii despre tendințele tot mai pronunțate ale țărilor europene de a ceda în fața valului naționalist care a cuprins continentul în ultimii ani. Reporterii au mers în Germania, Franța, Italia și Polonia și au vorbit cu oameni de ambele părți ale baricadei: de la politicieni, până la victime ale acestui curent.
  • The Beating Heart
    Gene Weingarten, Washington Post
    The Beating Heart e unul din capitolele celei mai noi cărți scrise de Gene Weingarten – una în care încearcă să afle dacă în realitate există ceea ce numim „o zi obișnuită”. Aici, Weingarten a scris povestea unui transplant de inimă care a salvat viața unei femei, a schimbat carierele unor medici și a avut ca punct de plecare o crimă oribilă. Și, cumva, a răspuns și la întrebarea legată de ziua obișnuită.

Georgiana Ilie, COO Media DoR

  • Educated: A Memoir (Învățare. Memorii)
    Tara Westover
    Când am auzit de cartea Tarei – și vorbea multă lume despre ea în jurul meu – am crezut că este despre puterea educației (formale) de a da cuiva șanse mai bune în viață. Surpriza cea mai mare, citind, a fost că este de fapt despre dorința de învățare și puterea ei de a schimba viața, dar și despre cum educația te ajută să te descoperi pe tine.
  • You and I Eat the Same: On the Countless Ways Food and Cooking Connect Us to One Another
    Chris Ying, Rene Redzepi
    Peste tot în lume oamenii învelesc carne într-un fel de aluat. Peste tot în lume se împachetează carne tocată în frunze de la vreo plantă și se fierb. Peste tot în lume mâncarea este păstrătoarea identității culturale. Despre acest adevăr universal – că toată lumea mănâncă la fel – este această colecție de eseuri curatoriată de doi chefi care au reinventat mâncarea tocmai pentru că știu că mâncarea e mereu la fel.
  • How’s Work
    Esther Perel, Gimlet Media
    Psihoterapeuta belgiană Esther Perel stă într-o cameră cu câte doi oameni care lucrează împreună – care au făcut afaceri împreună, care au dansat la bară împreună, care au fost concediați împreună, care sunt rude și lucrează împreună – și discută despre cum moștenirea emoțională de acasă vine cu noi la muncă și ce trebuie să știm despre ea ca să ne ajute în relațiile cu ceilalți, nu să ne saboteze.
  • My Friend Mister Rogers
    Tom Junod, The Atlantic
    Când avea 40 de ani, Tom Junod era un jurnalist cinic și sigur pe el. Norocul lui a fost că l-a cunoscut pe Fred Rogers, un pastor american și realizator de emisiuni pentru copii, care a văzut în el tot potențialul pe care și-l ignora. Potențialul de a fi un om bun și de a avea o viață bună.
  • The Pint-Sized Nation Off the English Coast
    Ian Urbina, The Atlantic
    O familie excentrică se consideră stăpâna unei platforme maritime abandonate, pe care o declară stat independent. Sună amuzant, dar implicațiile legale sunt imense. Iar rețetele de trafic de droguri și de arme s-au prins.

Cătălina Albeanu, digital editor DoR

Sleep: a user’s guide
The Guardian
Dacă nici tu nu poți să adormi atunci când vrei, sau te simți constant obosită chiar dacă ai dormit 7-8 ore, această serie de la The Guardian te va ajuta să contextualizezi mai bine cauzele. Articolele discută miturile și știința din spatele insomniei, explică cum putem construi rutine de seară mai sănătoase și de ce este important să ne odihnim destul, chiar dacă pe termen scurt pare că ne descurcăm cu mai puține ore de somn pe noapte.


Carla Lunguți, community manager

  • How’s Work
    Esther Perel, Gimlet Media
    Noul podcast al lui Esther Perel vorbește despre muncă și despre așteptările pe care le avem azi de la un job: să ne ajute să creștem, să ne susțină, să ne scoată din zona de comfort, dar și să ne protejeze și să fie un spațiu în care să putem fi noi înșine. 
  • The Anxious Achiever
    Morra Aarons-Mele, Harvard Business Review
    Un podcast care vorbește despre cum anxietatea, depresia și alte probleme de sănătate mintală ne afectează modul în care muncim. Lideri de organizații din lumea întreagă vorbesc despre întrebările complicate pe care și le pun și luptele mentale prin care trec. 
  • The Culture Code (Codul Culturii)
    Daniel Coyle
    O carte care îți arată cum sunt cele mai de succes culturi organizaționale din lume și cum încrederea și sentimentul de siguranță este tot ce au nevoie ca să le ajute să funcționeze. 

Alina Șincu, asistent de producție Pe Bune

  • I Love You, Now Die: The Commonwealth Vs. Michelle Carter
    Erin Lee Carr, HBO
    Documentarul urmărește povestea unui tânăr de 18 ani care se sinucide, încurajat sau susținut de iubita sa. E un caz controversat, o poveste deopotrivă delicată și complicată, pe care filmul le aprofundează ridicând în discuție modul în care e privită, abordată și gestionată depresia.
  • Hunger: A Memoir of (My) Body / Foame. Memoriile corpului (meu)
    Roxane Gay
    N-am mai recomandat-o până acum, pentru că este cea mai grea (de dus, emoțional) carte pe care am citit-o. Roxane Gay povestește cum în urma unui eveniment traumatic a dezvoltat o relație complicată cu mâncarea, cu ea și corpul ei, iar ulterior cu societatea care ar fi vrut ca ea să fie altceva. E de o un curaj și totodată vulnerabilitate aparte.
  • Jurnalista care vorbește cu membri ISIS: „Nu sunt un om fără frică”
    Diana Meseșan, Scena9
    O poveste care m-a  lovit anul acesta într-un mod suprinzător e cea a lui Rukmini Callimachi, corespondent extern la The New York Times și unul dintre jurnaliștii cu cea mai mare expertiză pe ISIS sau al-Qaeda. E de asemenea născută în România. Terorismul nu este un subiect de care să vrem să ne apropiem foarte mult, dar dincolo de această teamă, se află un om care vrea îl înțeleagă și te trage cu el. Îți dă fiori și te face să vrei să înțelegi mai multe, de aceea următorul lucru pe care vei vrea să-l faci va fi să-i asculți podcastul, Caliphate.

Valentina Nicolae, reporter Școala9

The End of Empathy
Hanna Rosin, Invisibilia
Mi-a rămas în minte pentru că m-a făcut să-mi pun întrebări despre cum abordezi un subiect, cum te poziționezi față de cei despre care scrii, care-s limitele empatiei. 


Oana Barbonie, art director Școala9

A Walk With Dad
Ryan O’Connor
Șapte minute. Început : “În 2001, mama mea a murit. Au trecut 12 ani de când am vizitat ultima oară piatra ei de mormânt. Recent, tata și cu mine ne-am întors.” În film, cei doi ajung să se întrebe cine a evitat reîntoarcerea, râd, plâng, sunt împreună. Ia-ți niște pauză și uită-te la el.


Ruxandra Pătrașcu, outreach manager

  • Vox Explained
    Joe Posner & Ezra Klein, Netflix
    O serie de documentare care încearcă să exploreze marile întrebări din zilele noastre. 
  • The Mind, Explained
    Netflix
    Ultimul sezon din serie caută răspunsuri la întrebări legate de ceea ce se întâmplă în mințile noastre. 
  • Vox Borders
     Vox
    Johnny Harris ne plimbă cu el prin lume pentru a ne confrunta cu diferitele realități și sensuri ale granițelor fizice pe care le construim între noi. 
  • Missing Chapter
    Vox
    O serie de videojurnalism explicativ prin care Ranjani Chakraborty revizuiește momente din trecut care au fost prea puțin explorate, pentru a oferi un context mai amplu prezentului.  

Oana Sandu, reporter DoR

  • He Cyberstalked Teen Girls for Years—Then They Fought Back
    Stephanie Clifford, WIRED
    O detectivă (singura dintr-un oraș mic) a reușit să-l prindă și condamne la opt ani de închisoare pe un tânăr care agresa adolescente pe internet și le hărțuia ca să-i trimită poze cu ele dezbrăcate. E o poveste complicată pe care reporterul a făcut-o simplă în scris și a ținut-o în control, iar eu venerez scriitorii care pot face asta. 
  • No visible bruises. What We Don’t Know About Domestic Violence Can Kill Us
    Rachel Louise-Snyder
    O carte-document despre fenomenul violenței în familie în America, care te poartă printr-o istorie internațională, dar mai ales națională a cum s-a dus lupta împotriva violenței domestice din punct de vedere civic, legal și societal. Ideea care te pune pe gânduri este îndemnul de a conștientiza că actele de violență domestică sunt total diferite față de celelalte acte criminale. Se întâmplă acasă, iar autorii sunt printre cei mai apropiați și adesea iubiți oameni ai victimelor. The Atlantic a publicat un fragment din carte.
  • The Double Shift
    Kateherine Goldstein
    Un podcast despre maternitate și ce strategii găsesc mamele ca s-o strecoare prin celelalte identități ale lor, dinainte de a deveni mame. L-am descoperit chiar în perioada în care eu și colega Ana Maria Ciobanu puneam punct ultimului sezon (pentru moment) al mame, podcastul DoR despre muncă și maternitate (și singurul din România pe tema asta). Și, chiar dacă nu sunteți părinți, poate vă prinde bine să intrați măcar și pentru un episod în viețile unor oameni diferiți.
  • What if Your Abusive Husband is a Cop?
    Rachel Aviv, The New Yorker
    Ce se întâmplă când soții abuzivi sunt polițiști? Jurnalista Rachel Aviv spune povestea unei femei, mamă a trei copii, și victimă a unei relații în care aproape tot ce făcea era controlat.

Anca Iosif, reporter La noi

  • Right to be Forgotten
    Molly Webster, Radiolab
    Un episod marca Radiolab despre o redacție din Cleveland care a început să șteargă povești din arhivă la cererea surselor și despre acest nou drept care se formează în era internetului: „Dreptul de a fi uitat”. Cererile vin de regulă din partea persoanelor despre care s-a scris în presă când au comis infracțiuni și au mers la închisoare. După ce își ispășesc pedepsele, unii își dau seama că e complicat să-și găsească joburi sau s-o ia de la zero sau să se mai uite în ochii copiilor, pentru că e tot bagajul ăsta online despre ei, deși au plătit pentru ce-au făcut. Cât de drept e de fapt să ceri dreptul ăsta
  • The Fight to Protect Grizzly Bears
    Doug Peacock, Outside Podcast
    Tot aud comparația asta că poveștile urșilor bruni din România seamănă cu cea din State cu cei grizzly. Tabere opuse, unii vor să le protejeze specia, alții vor să-i împuște pentru că produc pagube. 40 de minute food for thought: o discuție despre istoria urșilor grizzly și despre provocările din misiunea de a proteja specia asta în fața unei lumi care se schimbă mult prea repede, cu un om căruia urșii i-au salvat viața. Acum s-a gândit să întoarcă favorul. Să-i protejeze.
  • Suffering unseen: The dark truth behind wildlife tourism
    Natasha Daly, National Geographic
    O călătorie în lumea dureroasă a turismului cu animale sălbatice. Pentru mine, fotografia cu trei urși legați de un perete cu lese, lanțuri și botnițe doare cel mai tare din tot materialul. Dar o să mai vedeți și elefanți avariați, maimuțe și delfini care definesc un model de business, fabrică de selfies. Câștigă lumea celor puternici, care cuvântă. 

Anca Vancu, reporter La noi

  • The Jungle Prince of Delhi
    Ellen Barry, The New York Times
    Timp de 40 de ani, jurnaliștii au scris despre istoria faimoasă a familiei regale musulmane din Oudh, care locuia izolată într-un palat ruinat dintr-o pădure în capitala Indiei, New Delhi. Cât era de adevărată aflăm într-o poveste fascinantă care bate orice scenariu, la doi ani de la moartea ultimului membru al familiei regale. E și o lecție foarte bună despre ambiția jurnalistei de a cunoaște povestea, pornind uneori de la cele mai mici detalii – o chitanță rătăcită –, care se dovedesc piste esențiale pentru a afla adevărul. Mi-a rămas în minte citatul ăsta: „Either way, this article would have crushed him. And yet, why do you invite a journalist into your life, if you do not expect this to happen? That is like asking a dog not to bark. I must admit, it offends me a little when people think they can lie to reporters.” P.S. Găsiți povestea și sub formă de podcast, în trei episoade, pe The Daily de la NYT.
  • The Money Farmers: How Oligarchs and Populists Milk the E.U. for Millions
    Selam Gebrekidan, Matt Apuzzo & Benjamin Novak, The New York Times
    O investigație desfășurată în nouă țări (din centrul și estul Europei) arată cum mare parte din cele 65 de miliarde de dolari pe care UE îi cheltuiește pe subvenții agricole nu ajung la fermieri, ci în buzunarele politicienilor, oligarhilor, baronilor, contribuind astfel la finanțarea corupției. 
  • Sonia ridică mâna
    Lavinia Braniște, Editura Polirom
    Trișez puțin și strecor în top cartea de proză a Laviniei Braniște, povestea mea preferată de citit la 30 de ani de la Revoluție. Căutările Soniei, o tânără freelancer născută în anii 90, care încearcă să scrie un scenariu de film despre Zoia Ceaușescu, scot la iveală probleme ale societății de azi care ne sunt atât de familiare: cum se raportează cineva la comunism cineva care n-a trăit în perioada aia, întrebări despre relațiile de familie și de cuplu, despre sexualitate, anxietăți și viitorul care pare să se lovească de o întrebare-paravan: „De ce batem pasul pe loc?”.

Maria Bercea, editor Școala9

  • Patient H.M.: A Story of Memory, Madness and Family Secrets (Pacientul H.M.)
    Luke Dittrich
    O carte extrem de complexă, care urmărește în paralel istoria neurochirurgiei, povestea pacientului Henry Molaison, posesorul celui mai cunoscut creier din istoria cercetării medicale, și a chirurgului care i-a îndepărtat o parte din el într-o încercare eșuată de a-l vindeca de epilepsie, dar care i-a luat astfel capacitatea de a crea noi amintiri pe termen lung, William Beecher Scoville – bunicul autorului. Cartea te lasă cu multe întrebări incomode despre costul cercetării medicale, valoarea vieții omenești, memorie și familie. 
  • The Chernobyl Podcast
    Peter Sagal & Craig Mazin, HBO / Pineapple Street Media
    Gazda Peter Sagal descompune împreună cu Craig Mazin, scenaristul și producătorul executiv al seriei HBO Cernobîl, fiecare episod din serial scenă cu scenă sau fir cu fir, fiecare decizie scenaristică, fiecare suprapunere sau divergență față realitate. Deși serialul TV folosește unele personaje compozite, elipse și omisiuni, podcastul este o lecție excelentă despre narațiune în non-fictiune. Bonus: îți dă și mai multă înțelegere asupra catastrofei de la Cernobîl, a ce era blocul comunist și, prin extensie, a cum era și România comunistă.

Cătălina Penciu, co-editor Omnivor

  • The Feedback Fallacy
    Marcus Buckingham & Ashley Goodall, Harvard Business Review
    Care-i treaba cu feedback-ul? E asta o metodă prin care să ne facem mai buni, sau cel mai complicat catalizator de încredere în sine descoperit până acum?
  • 101 Ways To Live Sustainably
    Kayleen Schaefer, Curbed
    Sustenabilitatea e un buzzword în 2019. De la cum facem să reducem plasticul pe care-l folosim, la ce putem schimba în viața noastră de zi cu zi, pentru a afecta cât mai puțin mediul înconjurător. Schimbarea începe cu pași mici și cu o listă scurtă de obiceiuri pe care ne decidem să le schimbăm de acum.
  • The Most Respectful Interpretation
    Farnam Street
    Dacă aș avea o baghetă magică, aș introduce articolul ăsta ca un imn national, de citit dimineață, la prânz și seara: suntem mai buni când credem același lucru și despre ceilalți.
  • Pinch of Salt
    Alexandra Crăciun, EBS Radio
    Un podcast autohton despre lumea restaurantelor, cum mâncăm, producători și specialiști din domeniul ospitabilității.
  • Fragmente
    Fragmente este un serial de mâncare și muzică din zone ale României pe care o să-ți dorești să le vizitezi apoi.
  • Travel Eat Repeat
    Iz Harris face o treabă grozavă în Travel Eat Repeat! Călătorii + mâncare = <3

Ioana Burtea, reporter colaborator DoR

În 2019 am citit mai multe cărți decât în anii trecuți (slavă cerului, pentru că standardul ajunsese periculos de jos) multe dintre ele de nonficțiune. O să încep cu lectura de final de an, pentru că mi-a pansat suflețelul mic și negru cum nu îmi închipuiam că ar putea s-o facă: 

  • Frantumaglia: A Writer’s Journey (Frantumaglia. Viața și scrisul meu)
    Elena Ferrante
    O colecție de interviuri, scrisori și notițe ale scriitoarei fără chip, dar cu munți de personalitate. Colecția începe din anii ‘90, de la primele apariții editoriale și continuă până după publicarea tetralogiei napolitane. Am regăsit o grămadă dintre temele care m-au măcinat pe mine anul ăsta – cum ne raportăm la muncă și cum definim succesul, cât ne protejăm viața privată, cum putem crea o viață care nu urmează acea singură rețetă acceptabilă social și ce înseamnă să fii femeie în industria literară. 
  • How to Do Nothing: Resisting the Attention Economy
    Jenny Odell
    Titlul doar sună a self-help, pentru că n-are nicio treabă cu sfaturi gen „hai să te învăț cum să respiri printre copăcei”. E semi-memoir, semi-manifest, semi-cercetare antropologico-socială despre efectele lumii moderne asupra noastră, mai ales din perspectiva felului în care ne solicită atenția non-stop. Totul a pornit de la acest discurs ținut de Odell (artistă și profesoară la Universitatea Stanford) în 2017, care a aruncat internetul în aer. 
  • Trick Mirror: Reflections on Self-Delusion
    Jia Tolentino
    O excelentă colecție de eseuri despre lucrurile cu care ne mințim, scrisă de această fată-minune care la 30 de ani lucrează la The New Yorker, după ce la 15 ani apărea într-un reality show despre adolescenți pe o insulă pustie, iar în copilărie a făcut parte dintr-o megachurch (acele complexe religioase tipic americane în care slujba e un one-man show cu un pastor care vorbește unor mii de oameni de parcă e Freddy Mercury la Live Aid). Personalitatea ei, luciditatea cu care se privește și curiozitatea pentru experiențe noi fac eseurile cu atât mai bune, mai ales că tratează teme care pe noi, milenialii, ne afectează: internetul, relațiile de cuplu, rolul religiei, munca și presiunea optimizării constante a caracterelor și abilităților noastre. 
  • Educated: A Memoir (Învățare. Memorii)
    Tara Westover
    Nu puteam să n-o menționez, deși cred că apare în toate listele de lecturi preferate din 2019. E cu optimizare și depășirea limitelor, dar dintr-o perspectivă care face treaba asta o rebeliune împotriva normei, împotriva singurului stil de viață pe care-l cunoștea autoarea în comunitatea mormonă în care a crescut. Și îmi mai place pentru că nu e o odă adusă sistemului de învățământ, ci curiozității și deschiderii față de învățare.

Andreea Vîlcu, newsroom manager

  • The Remote Control Brain
    Christina Chung, InvisibiliaNPR
    Cum ar fi dacă ai fi nevoit să-ți  „setezi” stările printr-o telecomandă? Episodul The remote control brain arată cum e să treci de la euforie la depresie în câteva minute și cum afectează asta relațiile cu cei din jur.
  • You 2.0: Decide Already! 
    Shankar Vedantam, Hidden Brain, NPR
    Despre cum luăm decizii, cum ne afectează și cum ne raportăm la ele înainte de a ne hotărî. 
  • The Culture Code (Codul Culturii)
    Daniel Coyle
    Coyle a documentat munca unor echipe de succes precum SEAL Team Six din USA Marine, cea de la Pixar, a unui renumit restaurant, a unei strălucite bande de hoți, echipa de baschet San Antonio Spurs și a multor altora. Ce anume le leagă? O cultură organizațională și niște oameni cu valori bazate pe cooperare, încredere, comunicare și multe alte elemente subtile care duc spre succes dar nu cu prețul unei echipe destrămate la final.

Mihaela Abagief, manager de comunicare

  • The Mindfulness Conspiracy
    Ronald Purser, The Guardian
    Un material despre neajunsurile fenomenului mindfulness. De la mcdonald-izarea sa până la riscul de a afecta felul în care colaborează oamenii. 
  • The Triangle’s Sharpest Point
    Ingrid Maitland, Modern Love
    La Modern Love apelez după o zi cu prea multe exceluri și prea puțină magie. Dar povestea asta mi-a lăsat un gol în gât pentru mai multe zile, pentru că vorbește despre cât de greu e să te împaci cu deciziile dificile.
  • Intimitate zbuciumată
    Janet G. Woititz
    O carte scurtă dar plină de a-ha-uri despre cum să construim relații de iubire sănătoase, cumva așezate de parcă ar fi revelații notate după ședințele de psihoterapie. Alături de Esther Perel și Domnica Petrovai citite anul trecut, au sedimentat mai bine ideea că nu pot căuta rezolvarea problemelor mele la partener.

Mihai Ciobanu, Front-End Developer DoR

Antifragile: Things that Gain from Disorder
Nassim Nicholas Taleb
O carte despre cum să folosești imprevizibilul ca un avantaj în loc de o piedică. Taleb definește „Antifragil” ca o noțiune mai presus de reziliență, ca trăsătura care te ajută nu doar să câștigi de pe urma haosului, ci și să ai nevoie de haos ca să supraviețuiești și să evoluezi. Reziliența înseamnă că reziști la șoc și rămâi la fel; antifragilitatea înseamnă că după un șoc devii mai bun.


Laura Trocan, events coordinator

  • Itinerarii. Într-o zi, lumea se va schimba
    Regia: Eugen Jebeleanu 
    „A fost odată ca niciodată, în inima Țării Ghețurilor, o familie de pinguini. Erau Tata Pinguin, Mama Pinguin și cei doi copii, Frățiorul și Sora cea mare Pinguin”. Folosind alegoria familiei de pinguini, spectacolul deschide dialoguri pe teme precum migrația, genul, rasismul, discriminarea etnică și de clase prin istoriile personale ficționalizate ale personajelor. Este o narațiune despre cele mai discutate concepte actuale formată prin conectarea tandră a mai multor narațiuni personale. 
  • Frontal
    Regia: Gianina Cărbunariu
    Pornind de la Povestea unui om leneș a lui Creangă ca principală structură narativă, spectacolul vorbește despre asistații social și stigmatizarea construită în jurul acestui subiect, perpetuată constant de opinia publică și facilitată de presă. Spectacolul este construit din mai multe scene, care prezintă, fiecare în parte, situații reale documentate din presă și cercetări de teren, care au fost ulterior ficționalizate. 
  • Evanghelia după Maria
    De Nora Dorogan, Nicoleta Esinencu, Kira Semionov, Doriana Talmazan
    Un spectacol despre reinterpretarea retoricii patriarhale atât a bibliei, cât și a societății, prin perspectivă feminină. 

Alexandra Țipțer, reporter colaborator

  • The Quickening
    Leslie Jamison, The Atlantic
    Articolul lui Leslie vorbește despre relația complicată cu propriul corp, între o naștere și o luptă cu anorexia pe care o poartă încă din adolescență. 
  • The Surprising Power of Simply Asking Coworkers How They’re Doing 
    Karyn Twaronite, Harvard Business Review
    Când oamenii simt că „aparțin” locului de muncă, devin mai productivi și mai motivați și își exploatează potențialul maxim. Un text despre cât de important este să pornim conversații simple sub formă de „checking in” sau discuții care ne conectează unii cu ceilalți la job. 

Oana Filip, reporter La noi

  • The Beating Heart
    Gene Weingarten, Washington Post
    O crimă groaznică din 1986 a schimbat viața unei asistente medicale cu probleme de sănătate. O primă poveste dintr-un roman de non-ficțiune care încearcă să răspundă la întrebarea: Există așa ceva ca o zi obișnuită?
  • What Happened to Aung San Suu Kyi?
    Ben Rhodes, The Atlantic
    În 1991 Aung San Suu Kyi a primit premiul Nobel pentru Pace. Atunci Suu Ky era ținută în arest la domiciliu în Burma, țara pe care spera să o transforme într-o democrație. Azi Suu Ky e un lider politic important în Burma și este acuzată de liderii lumii că închide ochii la crime împotriva umanității. În liceu, Aung San Suu Kyi era una din eroinele mele, dar în ultimii ani nu mai puteam să spun asta. Articolul asta m-a ajutat să înțeleg cum putem trăi într-o realitate în care Nobelul pentru pace coexistă cu genocidul.
  • The Problem With ”Good” Taste
    Joe Fassler, The Atlantic
    Un eseu despre gust, preferințe culturale și mecanismele din spatele „îmi place, nu-mi place”. O super lectură scurtă pentru oamenii pasionați de artă și critică.
  • Poezia unei dictaturi
    Casa Jurnalistului
    Dictatura din Turcia prezentată sub forma unei poezii. Frumos și trist. 

Vlad Odobescu, reporter DoR

Moonrise
Lilian Cunningham, Washington Post
Călătoria omului spre Lună a început cu povești SF și a continuat cu multă politică. După ce numeroase documente de-acum 50 de ani au fost declasificate, Washington Post a reconstituit una dintre cele mai mari aventuri ale secolului trecut. A ieșit o miniserie audio despre procesul complicat prin care se împletește ce-i mai rău în oameni cu ce-i mai bun în ei.


Irina Tacu, reporter DoR

  • My Cousin Was My Hero. Until The Day He Tried to Kill Me.
    Wil S. Hylton, The New York Times Magazine
    Acum trei ani, la o reuniune de familie, vărul jurnalistului Wil S. Hylton – și prietenul lui cel mai bun – a încercat să-l ucidă. Nimic din comportamentul lui nu prevedea asta. Momentul l-a făcut pe Hylton să pornească o căutare în trecutul vărului ca să înțeleagă ce l-a adus aici. Ce a ieșit e o minunăție de eseu personal, cu o scriitură fantastică, despre masculinitate, violență și traumă. 
  • Losing Religion and Finding Ecstasy in Houston
    Jia Tolentino, New Yorker
    Iubesc vocea Jiei, inclusiv în eseul ăsta în care explorează religia și drogurile ca dătătoare de bucurie și ca liante cu sine și cu lumea în perioade diferite din viața ei.
  • Diary of a Song
    Joe Coscarelli, The New York Times
    NY Times face chestia asta grozavă în care desface povestea și procesul din spatele unei melodii de succes și o explică sub forma unui reportaj-colaj video, viu și multimedia. Îmi place pentru că e un mod dinamic și distractiv de a face jurnalism despre muzică și tehnologie, care în același timp e jurnalism despre o lume în continuă evoluție. Episoadele mele preferate sunt despre: Bury a Friend a lui Billie Eilish, adolescenta-minune a Billboardului; Old Town Road a lui Lil Nas X și Con Altura a Rosaliei și J Balvin.

Ce povești din 2019 încă ți se învârtesc prin minte? Scrie-ne recomandările tale în comentariile de mai jos.