Fă cunoștință cu 10 dintre cei mai buni regizori români aflați la început de carieră. I-am fotografiat în mișcare, filtrați prin geamuri sau oglinzi, pentru că nu poți pune pe deplin un regizor în fața camerei.
Acest articol a fost publicat în DoR #8 (primăvară 2012) Cumpără revista
Pentru că am crescut în New York, am norocul să cunosc niște artiști foarte buni, mulți dintre ei pictori. Unii sunt printre cele mai inteligente și mai sofisticate personaje din lume – munca lor are un scop, un mesaj, iar cei mai buni dintre ei încearcă să ducă pictura în noi direcții.
Până la urmă, în lumea artistică trebuie să fii diferit înainte să fii bun. Menționez pictorii pentru că istoria domeniului lor a ilustrat mereu ideea de „diferit”. O capodoperă adevărată e aproape întotdeauna și o îndrăzneală artistică, și un avans tehnic, dar, și mai important, face privitorul să simtă ceva. Pentru mine, o pictură mare poate fi mai complexă decât un film, în ciuda (sau poate tocmai datorită) numărului de oameni implicați în creație.
Dar un pictor nu poate să facă oamenii să stea cuminți în întuneric și, timp de două ore, să se uite la ce a pictat el. Numai un film poate face asta. Mereu le spun cunoscuților că filmul e mediul artistic cu cea mai mare putere. Punct. Nu e loc de dezbatere.
Regia cere multă concentrare, sensibilitate și o abilitate neobișnuită de multitasking. Mai presus de toate, un regizor bun e un povestitor bun. Iar spusul poveștilor e mai mult decât simplu divertisment. Cu ajutorul poveștilor înțelegem mai bine lumea în care trăim și, ideal, lăsăm în urmă o generație ceva mai bine informată decât a noastră.
Subiecții acestor fotografii sunt printre cei mai buni tineri regizori români din ce am numit „noul nou val” – adică cineaști tineri care tocmai au terminat sau lucrează la primul sau al doilea lungmetraj. Au fost cu toții niște personaje minunate, puternice, și m-am distrat de minune fotografiindu-i. Așa că faceți-vă comozi. Grupul ăsta merită toată atenția voastră.