La crescut copii se pricepe oricine
E nevoie de un sat ca să crești un copil? După sfaturile primite de tinerele mame, s‐ar zice că e mai bine să te muţi din sat decât să le asculți.
> Mi se spune des să‐i pun căciulă. odată s‐a oprit o bătrână şi i‐a tras căciula pe urechi, că altfel „răceşte copilul”.
> La mâncare se pricepe toată lumea: „Cum? Încă nu‐i dai brânză de vaaaci?”, „Nu i‐ai dat încă banană?”, „Carne de vită doar de la 10 luni” şi clasicul „dragă, al meu mănâncă orice. ar trebui să îl obişnuieşti şi tu pe al tău”.
> Mi s‐a spus să‐l scot din casă acoperit (adică să pun o pătură peste cărucior) că e nebotezat şi îngerii n‐au putere de acoperire în stadiul ăsta.
> E o obsesie cu fundiţa roşie, antideochi. de Paşte am fost la ţară, în oltenia, şi mi‐au umplut căruciorul de pampoane roşii.
> Unii au zis să nu primesc pe nimeni să‐l vadă în primele săptămâni că nu e bine. alţii au zis că n‐are nimic, dar când pleacă să‐i rog să ia o scamă de pe ei, s‐o lase pe capul copilului şi să zică: „Cum dorm eu, aşa să dormi şi tu!”.
> Au ceva de spus şi cu dieta mamei: am fost sfătuită să nu mănânc ceapă, că prinde laptele miros de ceapă, dar să beau bere cât cuprinde, că berea face lapte.
> Când a făcut copilul o conjunctivită neonatală, mi s‐a spus să‐i mulg câteva picături de lapte în ochi, că laptele de mamă face minuni.
> Când eram însărcinată, am fost într‐o vizită şi, când am venit acasă, a început să mă usture pielea capului. aveam un pumn de sare în păr. Nu ştiu de ce mi‐au aruncat sare pe cap, dar nu vreţi să ştiţi cât de greu e să‐ţi speli părul cu ditamai burta în dotare.
> Dacă copilul e constipat, să îi pun în fund o frunză de muşcată.
> La piaţă, o vânzătoare de roşii a insistat să îi lege o aţă de căruţ copilului, „ca să doarmă”.
> O cunoştinţă ne‐a spus să nu îi facem poze înainte de botez. Dacă totuşi îi facem, să nu i le trimitem şi ei, să nu se încarce şi ea cu păcatul nostru.
> Ni se spune constant să dăm pisicile, că omoară copilul garantat: „E doar o chestiune de timp şi de metodă!”.
Sfaturi nesolicitate primite de Alina Kasprovschi, Vivi Floricică, Claudia Rafiroiu și Monica Jitariuc. Compilate de Georgiana Ilie.
Acest articol apare și în:
S-ar putea să-ți mai placă:
Vin imediat
Timpul e relativ şi ambiguu. Ca să vezi ce culmi poate atinge această afirmaţie, ajunge să arunci o privire la zigzagurile semantice ale cuvântului imediat prin viaţa de zi cu zi a românilor.
Death of a Firefighter
In 45 years, Bucharest firefighters had never lost one of their own in a fire. Then Ionuţ Ungureanu died.
Noi în anul 2050
Peste 40 de ani, în loc să ne ducem nepoții la grădiniță, vom merge la muncă pentru că Statul român nu va avea de unde să ne plătească pensiile.