Corespondență Pelicam: Orașele cresc grădini
De vorbă cu Dan Susman, regizorul documentarului „Growing Cities” și invitat special la Pelicam, festivalul internațional…
De vorbă cu Dan Susman, regizorul documentarului Growing Cities și invitat special la Pelicam, festivalul internațional de film despre mediu și oameni.
Când s-a întors în Omaha, de la facultatea unde s-a specializat în biologie și studii de mediu, Dan Susman a simțit că lipsește ceva. Prin orașele mari din Statele Unite începuseră să apară din ce în ce mai multe grădini și ferme, chiar el lucrase într-o fermă urbană din Portland, dar la el acasă trendul nu părea să-și fi luat avânt. Curios să afle mai multe despre tendința oamenilor de a (re)aduce agricultura în oraș și de a învăța să-și crească singuri mâncarea, a cooptat un prieten, pe directorul de imagine Andrew Monbouquette, s-au urcat în minivanul mamei lui Andrew și, folosind banii pe care i-au strâns împreună pe Kickstarter, au pornit la drum, să facă un documentar.
Dan, care planta dovleci împreună cu ai lui în grădina din spatele casei când era mic, crede că să fii fermier e o idee tot mai atractivă pentru americani. „Când eram eu mic nu era mare lucru, dar acum puștii pleacă de la Harvard sau Stanford și decid că vor să se facă fermieri pentru o perioadă sau poate pentru toată viața. Cred că oamenii încep din nou să realizeze că asta poate fi o ocupație, nu e numai ceva ce fac bătrânii. Prin toate locurile în care am fost am auzit că se întâmplă astfel de proiecte și asta-mi arată că nu e numai o chestie minoră care se întâmplă prin locurile cool.”
Dan și Andrew au vizitat peste 100 de ferme în călătoria lor de trei luni, strângând povești despre orășenii care au înțeles că, dacă vor hrană sănătoasă și un oraș mai verde, trebuie să învețe cum se întâmplă o legumă. Au filmat oameni care cresc legume pe balcon sau pe acoperișul blocului, oameni care transformă clădiri abandonate în sere, dar și ONG-uri care transformă comunități întregi prin crearea de grădini unde acestea să muncească împreună. Au dat de un bărbat care crește capre, păsări și albine în grădina lui din Berkeley, și își scoate caprele la plimbare pe stradă, de o grădină comunitară care facilitează interacțiunea și schimbul de experiență dintre imigranții dintr-un cartier, de alta care le oferă șansa unor foști condamnați să capete skilluri utile pentru reintegrarea în societate. Our School at Blair Grocery, unul din proiectele preferate ale lui Dan, e o școală alternativă din New Orleans unde adolescenți care au crescut cu arma în mână pentru că numai așa puteau supraviețui cartierului dominat de droguri și violență, au în grijă o fermă urbană, ocupându-se de ea în cele mai mici detalii, de la plantări la împachetarea și vinderea produselor.
Growing Cities, filmul de 55 de minute prezentat la festivalul Pelicam, nu e doar despre interesul pentru mâncare sănătoasă și despre cum poți avea propria ta grădină în oraș (un prim pas spre transformarea felului în care ne raportăm la viața în oraș), ci și despre cum agricultura urbană poate înzdrăveni comunitățile în care e practicată. „O grădină e un loc minunat unde poți împărtăși lucruri”, spune Dan „chiar dacă nu lucrezi cot la cot cu cineva. Înveți mult nu numai despre grădinărit, ci și despre oameni.”
La 26 de ani, Dan crește legume și chiar găini în curtea lui din San Francisco, și e de părere că oricine poate folosi spațiul în care locuiește, oricât ar fi el de mic, pentru a cultiva ceva. Totul e să alegi o plantă care-ți place, să le pui întrebări oamenilor cu experiență în grădinărit despre semințe, îngrijire și tot ce ai de făcut, și, mai ales, să nu te grăbești. „Investiția de timp și de bani trebuie să fie mică la început. Ia-o ușor, cu niște busuioc, de exemplu. Fă tot mai mult în fiecare an, dar nu-ți lua de la început o capră și trei iepuri, că sigur vei da greș.”
După ce s-a întors din călătoria de documentare pentru Growing Cities, Dan a cumpărat o camionetă Chevy și a plantat în spatele ei o mică grădină de legume pe care o duce prin școli și pe la evenimente, arătându-le copiilor cât de distractiv și ușor poate fi grădinăritul. Tot mai multe școli și grădinițe din Statele Unite încep să aibă propriile lor grădini, spune el, ceva important pentru educarea celor mici și un alt lucru care poate contribui la niște orașe ale viitorului mai verzi și mai cu picioarele pe pământ. ●
Descoperă în DoR #16 una din inițiativele de grădinărit urban din România.
S-ar putea să-ți mai placă:
Te abonezi și câștigi: Dizainăr
Cadoul de astăzi este dăruit de Dizainăr: Stan, un cuier cerb care se potrivește perfect în spații mici. Stan…
Vor face oamenii un pact cu mediul?
Două luni de izolare au însemnat și un respiro pentru natură, explică Tibor Hartel. Pe viitor, depinde de noi cum vrem să negociem relația cu mediul.
Mini-povești de iubire (XI)
Cerința a fost iubirea, valențele au fost multe.