Cum am ajuns la 100 de cazuri de COVID-19 în România

Evoluția numărului de îmbolnăviri de COVID-19 și relațiile dintre cei infectați.

Pentru că urmărirea relațiilor dintre persoanele infectate a devenit dificilă, am încetat actualizarea graficului la pacientul cu nr. 113 (14 martie, ora 21).


NOTĂ: În funcție de numărul de îmbolnăviri cu coronavirus, autoritățile române au stabilit patru scenarii și tipul de restricții aferente. La momentul publicării acestui articol, sâmbătă 14 martie, eram încă în scenariul 2. După-amiază am ajuns în scenariul 3, iar președintele Klaus Iohannis a decretat stare de urgență.

Scenariul 1: 1- 25 de persoane infectate
A fost instituit la 26 februarie și a restricționat traficul din zonele fierbinți: nordul Italiei, Iran, Coreea de Sud și i-a obligat la auto-izolare și carantină instituționalizată pe cei care veneau din zonele de focar. 

Școlile au fost închise.

Scenariul 2: 26 – 100 de persoane infectate
Instituit pe 11 martie, presupune restricții și pentru cei neinfectați, cum ar fi interzicerea evenimentelor publice mai mari de 100 de persoane și sistarea exporturilor de medicamente. Intervențiile chirurgicale au fost reduse la cele absolut necesare, s-au închis muzeele, programul angajaților din instituțiile publice a fost modificat, pentru a evita aglomerarea transportului în comun.

Scenariul 3: 101 – 2.000 de persoane infectate
Presupune transmiterea virusului pe scară largă și o presiune crescută asupra sistemului de sănătate. Autoritățile vor putea impune carantină și la domiciliu, nu doar în centre specializate, zonele din spital dedicate persoanelor infectate vor fi extinse, poate fi restricționată mobilitatea oamenilor.

Scenariul 4: peste 2.000 de persoane infectate
Cel mai probabil granițele vor fi închise și se vor impune măsuri restrictive ca acelea din Italia, cum ar fi: izolarea forțată acasă și a celor neinfectați, interzicea adunărilor publice mai mici de 100 de persoane, închiderea restaurantelor, a barurilor, a magazinelor, altele decât cele alimentare. 

Iată evoluția cazurilor din România până la acest moment (14.03.2020) și trasabilitatea fiecăruia, identificată prin anchetele epidemiologice.

Îți recomandăm să vizualizezi graficul de mai jos în varianta desktop. Dacă merge încet e pentru că Tableau e suprasolicitat în această perioadă.

4 comentarii la Cum am ajuns la 100 de cazuri de COVID-19 în România

  1. Foarte informativ

    1. Cred ca de interzic adunările publice mai mari de 100 de persoane, nu?
      Sau ne putem întâlni pedte 100 fara probleme?

  2. Foarte buna harta. E vreo varianta sa o avem updatata zilnic?

    1. Bună, Alexandru. Mulțumim! Din păcate, momentan, nu putem, pentru că din acest moment sunt mult mai greu de urmărit relațiile de contagiune dintre pacienți.

Comentariile sunt închise.