[Documentare One World] Waiting for August
Avanpremieră One World Romania: vizionează integral documentarul Waiting for August, regizat de Teodora Ana Mihai,…
Waiting for August, primul film documentar regizat de Teodora Ana Mihai, a avut premiera românească în toamna lui 2014, la Astra Film Festival. Luna asta, îl poți vedea la cinema în cadrul One World Romania, festivalul de film documentar dedicat drepturilor omului, care are loc la București între 16 și 22 martie.
Dacă nu ajungi la cinema, îl poți viziona integral aici, prin platforma Dafilms.com, care găzduiește în avanpremieră câteva dintre filmele din festival.
Teodora, care locuiește în Belgia de la opt ani, a realizat că, dacă în comunism părinții fugeau din țară din cauza opresiunii politice (ai ei au primit azil politic în 1988, iar ea li s-a putut alătura abia în 1989), acum o fac din motive economice. Și-a dorit să spună povestea copiilor rămași acasă.
Documentarul ei urmărește șapte copii din Bacău cu vârste între cinci și 17 ani, care trebuie să se descurce singuri în timp ce mama lor e plecată la muncă în Italia (tatăl e evident absent din viața lor și nu este adus în discuție niciodată în timpul filmului). Capul familiei devine, de nevoie, Georgiana, care, la 15 ani abia împliniți, jonglează menajul și îngrijirea fraților mai mici, pregătirea pentru testele naționale și adolescența trăită printre picături.
Teodorei i-a luat opt luni să-și găsească personajele și o familie care să fie de acord cu expunerea. A filmat pe parcursul a nouă luni, străduindu-se și reușind să-i împrietenească pe copii cu camera într-atât încât să ajungă s-o ignore cu desăvârșire. A surprins momente prețioase: ziua Georgianei, încheiată cu lacrimi, pachetul și scrisoarea trimise de mama când nu poate veni acasă de Paști, Georgiana chinuindu-se să se izoleze de larma din casă pentru a învăța. A surprins, de asemenea, nopțile nepermis de lungi petrecute de copii în fața televizorului, discuțiile pe Skype cu mama, pregătirile pentru bâlci, discuții de-ale Georgianei cu prietenul ei.
Rezultatul e un film cu o imagine care Teodora a ținut să fie frumoasă și cu un ton care stă departe de melodramă. Sunt în el absența mamei, dar sunt și iubire și grijă cât pentru o mie de zâmbete, sunt așteptarea exasperată și maturizarea forțată, dar și veselie și tinerețe care explodează în artificii în toate colțurile casei Halmac, luminând ecranul.
Waiting for August a obținut premiul pentru Cel mai bun film documentar la Karlovy Vary în 2014 și a fost nominalizat la European Film Awards, categoria Best European Documentary.
Festivalul One World Romania are ca temă anul acesta „kino-maidan” și 35 de documentare grupate în 10 secțiuni. Detalii despre program și abonamente, aici.
2 comentarii la [Documentare One World] Waiting for August
Comentariile sunt închise.
S-ar putea să-ți mai placă:
Matematica din spatele cerințelor speciale
Maria Diaconu-Hegyi lucrează de 17 ani cu copii cu cerințe educaționale speciale și știe că incluziunea socială începe cu incluziunea la școală.
Cine în lume sunt eu? Versiune audio
Până la 25 de ani eram convinsă că sunt doar eticheta etniei mele și că lumea mea urma să rămână între patru pereți de sticlă murdară. Apoi am plecat.
[Autor] Fragilitate
Cum se transformă pasiunea pentru artă într-o carieră pe termen lung.
Multumesc! Sunteti minunati ca puneti la dispozitie asemenea materiale emotionante si deschizatoare de perspective. Acesti copii sunt o adevarata si superba familie. Bravo Georgiana!
oare putem sa il vedem?