[DoR & Julius Meinl] Gastronomie în doi
Mihai și Coline se bucură de relația lor cu toate simțurile, dar mai ales cel gustativ. O poveste realizată împreună…
Mihai și Coline se bucură de relația lor cu toate simțurile, dar mai ales cel gustativ.
Pe 6 ianuarie, francezii sărbătoresc Boboteaza cu o prăjitură din foitaj, galette des rois, în care ascund o figurină cu pruncul Iisus. Cel care o găsește în bucata sa de prăjitură e desemnat rege. Acesta își alege regina și amândoi poartă coroane din hârtie aurie tot restul zilei.
La începutul lui 2016, Coline Auguin l-a invitat pe Mihai Mija să sărbătorească Boboteaza împreună cu ea și familia ei, în Franța. El a mușcat din prăjitura regilor, a descoperit figurina mică roșie și a ales-o pe Coline să-i fie regină.
Se cunoșteau din iulie 2015, când Coline a venit la București pentru un internship la Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil. În prima zi, a ieșit în oraș cu noii colegi și așa l-a cunoscut pe Mihai.
Coline își imaginase că România era o țară gri cu oameni bătrâni. Dar a decis să vină tocmai aici pentru că, după trei ani în care studiase Dreptul în Paris, orașul ei natal, simțea nevoia unei schimbări – să plece departe, dar nu pe alt continent. Și-a luat o grămadă de cărți, crezând că o să stea mult singură. Din prima zi, când l-a cunoscut pe Mihai, și-a dat seama că experiența ei o să fie diferită. A fost ghidul ei prin București. I-a arătat străzile și cartierele lui preferate: Cotroceni, cartierul armenesc și cel evreiesc. Au vizitat Muzeul Satului și Palatul Parlamentului. Au văzut artiști români, precum Brâncuși sau Adrian Ghenie, și au mers la Muzeul Theodor Aman și la Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck. Treptat, Coline s-a îndrăgostit de România.
Au descoperit că amândoi sunt gurmanzi încă din prima săptămână când au mers în Vamă și, la prima masă împreună, Mihai i-a oferit din musacaua pe care și-o comandase. Amândurora le plăceau aceleași gusturi.
În august 2015, internshipul s-a terminat și Coline s-a întors la Paris. Au continuat să vorbească și, după trei luni, Mihai a mers să o viziteze. A fost rândul ei să-l ghideze printr-un oraș în care nu mai fusese niciodată. Reperele gurmande au creat o hartă numai a lor. Aki, un restaurant japonez de pe strada Saint-Anne, e localul lor preferat. Acolo mănâncă supă miso, ramen sau salată de varză. Tot în Paris, Mihai a descoperit produsele de patiserie cu care Coline a crescut: croissante, pain au chocolat și palmieri, pe care se ducea să le cumpere în fiecare dimineață. De la prima vizită a lui Mihai, au făcut naveta între Paris și București și au pierdut șirul zborurilor. Iar toamna aceasta, Coline a revenit în România pe termen mai lung: e masterandă în drept la Sorbona și studiază aici cu bursa Erasmus. De atunci, stă cu Mihai.
Faptul că locuiesc împreună le-a creat alte obiceiuri gurmande. Pentru ei mâncarea reprezintă mai mult decât gust. Adesea, mesele sunt doar pretexte pentru a petrece timp împreună sau pentru a-l surprinde și răsfăța pe celălalt. Mihai crede că poezia dintre ei doi în asta constă: lucruri simple și la îndemâna oricui, dar pe care de fapt foarte puțini le fac. Precum micul dejun în pat. Mihai organizează evenimente în industria creativă, așa că se trezește devreme. După ce se pregătește pentru muncă, Mihai stoarce portocale și prăjește două felii de pâine. Înainte de a pleca, îi duce lui Coline micul dejun în pat. De ziua lui, care e la două săptămâni după a ei, ea a fost cea care a coborât la o patiserie și a luat croissante și pain au chocolat. Seara îi aduce înapoi în bucătărie: își fac împreună salate din ingredientele proaspete pe care le cumpără din piață. E un moment tihnit, în care se bucură de compania celuilalt.
Coline se gândește să își prelungească perioada petrecută în România de la un semestru la un an. Mai ales pentru că, după aproape un an de relație la distanță și zboruri între București și Paris, e minunat să petreacă în sfârșit atât de mult timp împreună. De la musaca la miso, harta lor culinară este o poezie pe care vor să continue să o scrie. ●
S-ar putea să-ți mai placă:
Cât valorează un bilet la meciul echipei tale?
Pe drum spre Anglia-Țara Galilor, cu un suporter englez care își dorește neapărat să intre pe stadion. O poveste…
[Mobilizăm excelența] Mai mult decât reciclare
Două asociații de mediu lucrează împreună pentru a forma viitorii specialiști în managementul deșeurilor și pentru a educa oamenii să vadă valoarea gunoaielor pe care le lasă în urmă. Acestea sunt 10 lucruri pe care le-am învățat în ultimele două luni la Centrul de Dezvoltare Durabilă: Din cauciucuri uzate poți face: canapele, șezlonguri, fotolii, taburete. […]
[Interviu] Teodora Ana Mihai și Waiting for August
Waiting for August, primul film documentar regizat de Teodora Ana Mihai, a avut premiera românească toamna trecută…