Ce a învățat o fotojurnalistă lucrând din America de Sud până în Turcia

Cunoaște-o pe fotografa Elie Gardner, unul dintre speakerii conferinței The Power of Storytelling în 2017.

Elie Gardner, unul dintre speakerii The Power of Storytelling în 2017, și-a început cariera ca editor multimedia și fotograf pentru un ziar local din SUA, dar într-o zi a hotărât că e momentul să pornească într-o aventură proprie.

A ajuns să petreacă patru ani ca freelancer în America de Sud, iar timpul petrecut acolo a ajutat-o mai apoi în fotografie și regie. A înțeles că este pregătită să vadă lumea prin lentilele proprii, că vrea să se conecteze la oamenii și problemele de care îi păsa, așa că următorul pas îndrăzneț a fost să se mute în Istanbul. Acolo locuiește și astăzi și documentează povești despre drepturile femeilor, migranți, refugiați sau educație.

Iată câteva dintre lecțiile învățate de Elie despre fotografie și viață, după nenumărate aventuri și riscuri profesionale:

• Fiecare fotograf visează la momentul în care toate se aliniază: lumină, compoziție, emoție. Caut acest moment pe teren și în viață. Câteodată mă concentrez atât de tare pe asta încât ratez povestea importantă.

• Îmi place să documentez poveștile la limita atributelor de știre. Poate nu voi fi la aeroport făcând fotografii în prima noapte a unui eveniment, dar voi fi interesată să urmăresc povestea mai departe prin oamenii afectați cu adevărat – în casele lor, cu familiile lor, în industriile lor. Astea sunt poveștile care mă interesează.

• Când fac fotografii, îmi place să caut lucrurile pozitive. Urmăresc poveștile oamenilor care într-o situație nefericită reușesc să rămână, per ansamblu, optimiști. Sunt interesată să aflu cum fac să țină capul sus în acele situații.

• Dacă mergi într-o regiune în care nu vorbești limba, poți începe de la asta. Am lucrat cu persoane arabe și nu vorbesc mult din limba lor, dar am lucrat la asta. Să poți să spui „ce faci?” sau ceva drăguț precum „ai grijă de tine” când pleci de la ei poate face diferența în felul în care vor interacționa cu tine.

• Călătorește cât de mult poți. Dacă ești student la jurnalism și nu știi cum să-ți cheltuiești banii, alege călătoriile. Este important să ieși în lume, să-i întreb pe oameni despre problemele lor. Sunt povești peste tot dacă îți faci din timp să asculți și să pui întrebări.

• Muncește și nu te lăsa. Jurnalismul e o industrie grea. Dacă îți pasă într-adevăr de ce faci și îți iei munca în serios, nu ai de ce să nu poți fi jurnalist. Da, modelul de presă se schimbă, dar este o foame mai mare ca niciodată pentru documentări de calitate, fie că e vorba de scris, foto sau video.

• Consider poveștile un dar. Oamenii îmi spun povești intime, așa că m-am hotărât să devin jurnalist pentru a rămâne conectată la oameni și la problemele de care-mi pasă.

• Întotdeauna am crezut că poveștile pot schimba viețile oamenilor, dar n-am putut să fac promisiunea asta celor pe care i-am fotografiat.

• Pentru mine, poveștile sunt călătorii. Am crezut întotdeauna că ascultatul unor povești personale poate schimba vieți. Acum știu că așa este.

La The Power of Storytelling, Elie va vorbi despre experiența ei cu povești despre refugiați și drumul lor spre Europa.


◾️ Elie Gardner se află printre cei 13 speakeri internațonali invitați la The Power of Storytelling 2017, iar joi, 19 octombrie, va ține o prezentare despre cum să documentezi viața de zi cu zi cu telefonul. Detalii și bilete aici.

◾️ Conferința este sold-out, dar poți lua parte la evenimentele din restul săptămânii, adică The Festival (16-22 octombrie).