Matei Sumbasacu

30 de ani, inginer, fondator Re:Rise

Inginer constructor cu masterat în analiza și structura clădirilor cu risc seismic, Matei a înființat Re:Rise, împreună cu alți ingineri și activiști, pentru că vrea să ajute la reducerea riscului seismic. Re:Rise lucrează cu Departamentul pentru Situații de Urgență, Banca Mondială și ONG-uri pentru a implementa planuri de răspuns la dezastru folosind tehnologii noi: de la o bază de date cu utilaje de construcții și disponibilitatea lor pentru a fi împrumutate serviciilor de urgență, la crearea unui catalog cu clădiri protejate din oraș (cu ARCEN). Toate pentru ca, într-un oraș în care clădirile sunt vulnerabile la cutremur, oamenii să nu fie.

3 comentarii la Matei Sumbasacu

  1. Salut Matei Sumbasacu !!! Paul Serghie te deranjeaza .

    Citem mai demult ca nu exista cladire fara risc seismic intr-o zona expusa ca Bucuresti … si uite ca am gasit exceptia , care confirma regula … blocul in care locuiesc sta mandru in lista cu un OK cu litere mari in coloana ClasaRiscSeismic .

    La restul , numai litere de genul U1/U2/U3/RS1/RS2/RS3… ori spatiu gol ori un semn – ( minus ) … asta ” al meu ar fi cel mai OK din capitala cel putin dintre cele evaluate … sa iti scriu ce mai este pe acolo in dreptul blocului ”OK” :

    – An constructie 1965
    – An expertiza 1996
    – Experti atestat MUDRACENCU S. CORNELIU

    Iti multumesc pentru timpul acordat si te rog frumos , imi poti trimite un raspuns aici sau pe mail serghiepaul@yahoo.com cand ai timp ??? Multumesc anticipat !!!

    1. Salut Paul,
      Conform normelor in vigoare, rezultatul oricarei expertize tehnice structurale este clasarea imobilului intr-una din cele 4 clase de risc seismic – RS I,RS II, RS III, RS IV.

      Mentiunea de care vorbesti este ori o greseala de redactare ori, daca blocul a fost expertizat inainte de revizia din `96 a codului P100, se poate ca expertul sa nu fi considerat ca se impune clasarea intr-o categorie de urgenta (U1, U2 sau U3), conform clasificarii vechi.

      Pana in 96, expertizele aveau ca rezultat clasarea imobilelor PERICULOASE in categorii de urgenta, prioritizandu-le interventia, dar nicio clasare pentru cele care nu erau considerate periculoase.

  2. Buna ziua! As dori sa va intreb cum as putea afla care dintre doua blocuri este mai sigur in caz de cutremur: unul este un bloc construit in 82, situat pe str Banu Manta, cu 10 etaje , iar celalalt construit in 2008, cu 13 etaje si situat langa pod Constanta, pe str Telega, chiar langa calea ferata. Multumesc mult.

Comentariile sunt închise.