Mici Victorii Civice: Tineri + inițiativă = cetățeni
În perioada octombrie-noiembrie 2013, Decât o Revistă a organizat trei dezbateri cu tineri, despre articolele…
În perioada octombrie-noiembrie 2013, Decât o Revistă a organizat trei dezbateri cu tineri, despre articolele din proiectul editorial „Mici Victorii Civice” – o serie de povești despre oameni cu inițiativă, care schimbă lumea din jurul lor.
La Centrul de Resurse pentru Organizații Studențești/CROS (17 octombrie), participanții au fost studenți, în special la studii economice și jurnalism. Discuția s-a purtat în jurul motivației jurnaliștilor de a scrie despre inițiative civice, despre efectele produse de jurnalismul despre civism și granița între jurnalism și activism.
La Facultatea de Jurnalism și Ştiințele Comunicării (30 octombrie), cei prezenți fiind viitori jurnaliști sau comunicatori, au fost interesați în special de experiențele de pe teren ale reporterilor implicați în proiect. Reporterii și editorii DoR au răspuns întrebărilor despre procesele de documentare și editare și au discutat despre jurnalism și cetățenie activă.
La Fundația Friends for Friends (15 noiembrie) au participat în majoritate elevi de la Colegiul Național „George Coșbuc” din București, care au preferat să discute despre personajele din articolele rubricii Mici victorii civice. Ei și-au exprimat opinii despre diferențele de oportunități ale tinerilor din orașe mari față de cei din localități mici, despre voluntariat și civism, despre libertatea presei.
În urma dezbaterilor cu elevi și studenți, participanții au avut posibilitatea de a se înscrie într-un concurs de idei de inițative civice.
Ideile, care trebuiau să vizeze o schimbare în comunitățile din care făceau parte tinerii, au fost evaluate în funcție de relevanță, fezabilitate și argumentare.
Trei câștigători vor primi fiecare câte un abonament Decât o Revistă pentru anul 2014, iar Asociația Media DoR le va facilita acestora conexiunea cu o organizație care îi poate ajuta să își implementeze ideea.
Cei trei câștigători sunt:
- Daria Nedelcu (cu o idee despre realizarea de tabere de jurnalism)
- Anamaria Condrat (cu o idee despre informarea tinerilor din orașe mici și zone rurale despre ofertele educaționale ale universităților din țară)
- Andreea Popescu (cu o idee despre organizarea de programe de educație sexuală în școli)
Asociația Media DoR, Centrul de Resurse pentru Organizații Studențești/CROS și Fundația Tineri pentru Tineri sunt cele trei organizații care pot sprijini eventualele demersuri de punere în aplicare a acestor idei.
Dezbaterile și concursul de inițiative au fost organizate în cadrul proiectului “Mici Victorii Civice”, realizat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanțat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, sponsorizat de Raiffeisen Bank, administrat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, în perioada iulie-decembrie 2013.
S-ar putea să-ți mai placă:
De ce câștigă Germania?
Nu e niciun dubiu că Germania conduce astăzi Europa. Am fost curioși să aflăm cum o face și de ce funcționează atât de bine și am trimis doi reporteri și un fotograf – la München și Dortmund – în căutarea câtorva răspunsuri.
Pasărea colibri și incendiul din educație
La 17 ani, Ariana Dudună înfruntă miniștri, navighează legi și e neobosită în lupta pentru drepturile elevilor.
Ultima soluție în lupta cu o bacterie dificilă: transplantul de fecale
O poveste despre scaunul perfect și despre microbii care ne fac oameni. În lupta cu o baterie dificilă în transplant de fecale.