Noaptea Lungă a Filmelor Scurte: Sau lumea văzută prin scurtmetraj
Echipa ShortsUP, despre cum au evoluat temele selecțiilor din Noaptea Lungă a Filmelor Scurte și ce spun ele despre…
Noaptea Lungă a Filmelor Scurte a ajuns la a 7-a ediție – un maraton de scurtmetraje premiate la festivalurile de seamă ale lumii, dedicat celor mai pasionați (și insomniaci) cinefili. Odată cu trecerea timpului, ne-a devenit clar că scurtmetrajul poate fi un barometru emoțional pentru victoriile, bucuriile, fricile sau angoasele prezentului. Plus un tărâm de joacă pentru artiști de pretutindeni.
Echipa ShortsUP, despre cum au evoluat temele selecțiilor din Nopțile Lungi și ce spun ele despre noi.
2011
Lumea scurtmetrajelor a fost marcată de importanța din ce în ce mai mare a internetului în cinematografie și în viețile noastre. Am avut în program pentru prima dată un film făcut cu telefonul mobil și încă un experiment: o selecție specială de episoade Creative Monkeys, cu RObotzii care pe-atunci stăpâneau internetul.
2012
S-a revenit la teme mai serioase: maturizare, devenire, căutarea identității.
2013
Criza economică a fost un fir roșu, multe filme vorbind despre șomaj și frustările generale legate de lipsa banilor și a siguranței sociale. Highlightul programului a fost un scurtmetraj tragicomic premiat la numeroase festivaluri: 3 minute intarziere / The Mass of Men (Gabriel Gauchet, Marea Britanie, 2012), care pornea de la ce se poate întâmpla când întârzii trei minute la întâlnirea cu un agent de recrutări.
2014
Feelingul n-a fost prea vesel. Filme despre problemele planetei și boli. Marele câștigător la Oscar, Helium (Anders Walter, Danemarca, 2014) era despre un băiețel care suferea de o boală incurabilă dar totuși găsea o lume magică în care să se refugieze.
2015
Anul acesta, am ales cele 25 de scurtmetraje dintre peste 250 de filme premiate la festivalurile din toate colțurile lumii. Cineaștii au experimentat mai mult ca niciodată cu limbajul cinematografic. Majoritatea filmelor aduc ceva inovator – fie în imagine, montaj, regie sau structură a poveștii. Mai mult decât subiectele și poveștile, sunt explorate mixul de animație cu live action și alternarea punctelor de vedere obiective și subiective.
Cum ne influențează tehnologia viața de zi cu zi, dar și viața spirituală, misterul apropierii dintre oameni, moartea, depresia dar și micile lucruri care ne fac să zâmbim sunt abordate de cele mai multe filme din selecție cu mult umor – umorul care uneori ne face să radem, iar alte ori ne dezvăluie fațete noi ale unor lucruri familiare.
– Alexandra Safriuc, selecționer de film ShortsUP
Noaptea Lungă a Filmelor Scurte by ShortsUP are loc sâmbătă, 4 iulie, în Pavilionul Central Romexpo, cea mai mare sală de cinema construită vreodată în România. Filme scurte, cinema interactiv, o instalație multimedia plus un food-court cu bucătării ubane te așteaptă de la ora 19:00 și pân-a doua zi la 05:00. Ia-ți biletul în avans prin MyTicket și Eventim, la prețul de 40 de lei.
1 comentarii la Noaptea Lungă a Filmelor Scurte: Sau lumea văzută prin scurtmetraj
Comentariile sunt închise.
S-ar putea să-ți mai placă:
Lansăm #17 cu DoR Live à la Cluj
Evenimentul este sold-out // Miercuri, 17 septembrie, revista prinde viață. Lansăm Decât o Revistă #17, numărul…
Bucureșteanul mulțumește
Acum o lună v-am cerut sprijinul ca să continuăm proiectul Bucureșteanul. Lucrăm de la el pro-bono de aproape…
„Proiectul 100, o performanță fotografică de ordin emoțional”
Împreună cu Alex Gâlmeanu, în 2018 am fotografiat 100 de oameni pentru o Românie mai bună. L-am întrebat ce înseamnă proiectul pentru el.
Interesant de vazut. Pretul este destul de convenabil.