Pentru alții (#1): Oamenii care fac cumpărături în locul celor vulnerabili

În jur de 200 de voluntari asigură aprovizionarea celor care nu pot ieși din casă în aceste zile.

Fotoreporterul Bogdan Dincă (Documentaria.ro) urmărește inițiativele civice ivite după declanșarea crizei COVID-19, precum și activități educaționale și artistice care s-au mutat online în ultima vreme. Vom publica și alte povești în perioada următoare. Dacă vreți să intrați în legătură cu Bogdan pentru a semnala idei de povești sau personaje o puteți face la adresa contact@documentaria.ro

Seria de materiale publicate până acum este aici

Înainte ca autoritățile să anunțe măsuri menite să-i țină în case pe cei cu vârste peste 65 de ani, membrii asociației Geeks for Democracy – formată după tragedia de la Colectiv pentru a schimba raportarea românilor la viața civică – s-au gândit să vină în ajutorul persoanelor celor mai vulnerabile în fața COVID-19. În jur de 200 de oameni s-au oferit până acum să-i ajute pe cei vârstnici sau cu dizabilități și îi aprovizionează cu produse de bază, prin inițiativa Cumpărături la ușa ta: persoanele din categoriile vizate pot suna la numărul unic 0727.03.03.03, unul dintre voluntari preia comanda, iar zece echipe de livrare ajung la ușile beneficiarilor în aceeași zi. Sunt două tipuri de pachete de strictă necesitate, ce sunt achitate la livrare, în condiții cât mai bune de igienă. 


Marian Rădună, inginer de profesie, coordonatorul proiectului Cumpărături la ușa ta, înmânează un telefon unei voluntare din echipa de call-center. 100 de voluntari care lucrează de acasă preiau comenzile la numărul 0727.03.03.03, pus la dispoziție de Fundația Vodafone România. (București, 20 martie 2020)

În program s-au înscris peste 130 de voluntari care ajută cu livrarea pachetelor. (Tunari, Ilfov, 23 martie 2020) 

Voluntarii preiau pachetele de la magazine și le livrează cu mașinile proprii. (București, 23 martie 2020)

După ce a realizat că petrece prea mult timp cumpărând liste personalizate, Marian Rădună a creat împreună cu medicul Simona Tivadar două pachete standard, cu alimente perisabile și neperisabile. (București, 20 martie 2020)

Pachetele sunt pregătite din timp de retailerii parteneri ai proiectului, iar voluntarii le preiau din magazin. (București, 20 martie 2020)

Plata produselor o fac voluntarii, urmând ca ei să-și recupereze banii la destinație. (București, 20 martie 2020)

Toate pachetele sunt preluate din același punct: magazinul Carrefour din Veranda Mall. (București, 20 martie 2020)

Veranda Mall a pus la dispoziția voluntarilor un spațiu în care aceștia să preia și să distribuie pachetele. (București, 20 martie 2020)

Mircea, unul dintre voluntarii înscriși în proiect, caută adresa de livrare. (Tunari, Ilfov, 23 martie 2020)

Produsele nu sunt înmânate direct, din motive de siguranță. (Tunari, Ilfov, 23 martie 2020)

Voluntarii ajung la oameni în ziua în care aceștia din urmă au făcut solicitarea. (Tunari, Ilfov, 23 martie 2020)

Marian Rădună se pregătește pentru o livrare. (București, 20 martie 2020)

Marian petrece în medie 3-4 ore pe zi pentru coordonare și voluntariat în cadrul proiectului. Spune că vrea să extindă proiectul la nivel național, dar are nevoie de parteneri, retaileri care să pregătească pachetele. București, 20 martie 2020


Voluntarii încearcă să-și ia toate măsurile de auto-protecție în timpul livrărilor. (București, 20 martie 2020)

Un beneficiar preia pachetul livrat de Marian Rădună. (București, 20 martie 2020)

Folosirea dezinfectantului e esențială în aceste zile pentru cei care se ocupă de cumpărăturile oamenilor. (București, 20 martie 2020)

Dacă vrei să sprijini inițativa Cumpărături la ușa ta, poți contacta echipa proiectului pe pagina de facebook.

Editor foto: Andrei Pungovschi