Pentru alții (#2): Valeriu Nicolae îi strânge pe copiii din Ferentari pe internet
60 de elevi de la marginea Bucureștiului rămân aproape de învățătură și după ce școlile s-au închis.
Fotoreporterul Bogdan Dincă (Documentaria.ro) urmărește inițiativele civice ivite după declanșarea crizei COVID-19, precum și activități educaționale și artistice care s-au mutat online în ultima vreme. Dacă vreți să intrați în legătură cu Bogdan pentru a-i semnala idei de povești sau personaje o puteți face la adresa contact@documentaria.ro.
Valeriu Nicolae lucrează cu copiii din Ferentari de mai mult de 12 ani. La început într-o sală din Școala 136, apoi, după ce primarul Daniel Florea l-a dat afară din școală, într-o casă din comuna Jilava pe care a cumpărat-o și a botezat-o Casa Bună. Până acum câteva săptămâni, se strângeau acolo în fiecare weekend 60 de copii, care își făceau temele cu ajutorul a 40 de voluntari.
După ce criza COVID-19 a închis instituțiile de învățământ, Casa Bună a început să se mute online. Pentru asta, Valeriu Nicolae și câțiva voluntari au umblat din casă în casă pentru a le duce copiilor laptopuri și au instalat hotspoturi, astfel încât copiii să continue lecțiile online.
Unele familii au rămas în această perioadă fără venituri, așa că, pe lângă echipamentele electronice au primit și mâncare și medicamente strânse din donații. Acum, copiii din Ferentari se întâlnesc din nou, chiar dacă #stauacasă.
Voluntarii lucrează zilnic cu copiii, câte o oră pe Skype sau WhatsApp. Anca Sandu, voluntar la Casa Bună, povestește că a început cu un grup de WhatsApp unde a adăugat vreo 15 copii din clasele IV-VII. „Am început să vorbim cu ei, să îi întrebăm ce fac, fără o țintă anume. Apoi am început să ne gândim cum am putea să îi ținem în priză, să nu se plictisească, să se joace, dar în același timp să învețe. Așa că am experimentat cu ei ceva: cum ar fi dacă le-am da câte o provocare pe oră, iar cei care vor răspunde la provocări vor primi punctaj? La final, când se termină toată nebunia asta cu coronavirusul, vom merge toți la pizza.”
Deocamdată fac exerciții de cultură generală, de matematică, română sau engleză, iar copiii le primesc cu bucurie. Au început să întrebe dacă o să mai primească, să se ajute și să se încurajeze între ei: „Bravo, frate, felicitări!” sau: „Uite, frate, suntem amândoi în primii trei!”. „La o săptămână după ce am lansat provocările suntem asaltate de mesaje: «Haide, doamna, mai dați-ne o provocare!». Provocarea mea preferată este cea de dimineață: cine dă trezirea primește 50 puncte.” În fiecare seară copiii, fiecare la laptopul lui, își urează „noapte bună”, iar pentru Anca ăsta e mare lucru.
Dacă vrei să contribui la inițiativele lui Valeriu, poți lua legătura cu el pe Facebook.
Editor foto: Andrei Pungovschi
S-ar putea să-ți mai placă:
Pentru alții (#1): Oamenii care fac cumpărături în locul celor vulnerabili
În jur de 200 de voluntari asigură aprovizionarea celor care nu pot ieși din casă în aceste zile.
„Mă uit în viitor și nu văd nimic”: când coronavirusul te bagă în șomaj
Criza generată de epidemie ar putea să ducă la un milion de șomeri. O parte din efecte se văd deja în viețile oamenilor care și-au pierdut slujbele.
Oameni fără adăpost în fața coronavirusului
Suntem cu toții prinși în panica legată de pandemie, dar mai avem de răspuns la o întrebare: ce facem cu cei care nu au unde să se izoleze?