Premianţii Ideo Ideis – categoria Perseverenţă
O trupă de teatru de liceeni face performanță în Panciu, orașul fără teatru. Corespondență de la festivalul Ideo…
O trupă de teatru de liceeni face performanță în Panciu, orașul fără teatru.
O puștoaică cu fața mânjită cu alb și părul prins cu fundă roșie, cu ochelari, și gură înroșită aleargă repede spre scenă pe scările din sala Casei de Cultură din Alexandria. Are un pampers mare, fixat cu scotch peste pantalonii scurți, largi, și asta o ajută să își țină posteriorul și mai bombat. Se oprește în fața scenei și începe să urle că e plângăcioasă. E prințesa plictisită și bosumflată din piesa Prințesa și porcarul, cu care trupa ei a intrat în competiția Festivalului Național de Teatru Tânăr Ideo Ideis, din Alexandria.
Iris Tiron are 17 ani și joacă prințesa bosumflată de aproximativ un an. În trupa de liceeni Protha, din Panciu, județul Vrancea, joacă din vara lui 2011, după ce-a terminat clasa a VIII-a. Mai jucase teatru în școală, acasă cu colegii și la o serbare, și avea nevoie de o nouă ocupație, după ce făcuse dans sportiv și învățase să cânte la chitară. În plus, mătușa ei, actrița Manuela Hărăbor, îi stârnise curiozitatea cu poveștile pe care i le spunea de sărbători, când revenea în Panciu.
La audiția pentru intrarea în trupă, Iris a citit vreo 10 pagini din Molière. „Mi-era teamă că nu fac bine ce fac”, spune ea despre audiție pentru Protha. „Nu mi-au zis nimic după ce am terminat. Aș fi vrut să îmi zică ceva, să mă corecteze dacă era nevoie.” La audiție au mai fost doi elevi și, până la urmă, au intrat toți în trupă.
Protha există din 1993, în 2003 a luat o pauză de opt ani și a repornit în 2011. A înființat-o și o coordonează de atunci Cătălin Sfîrloagă, un bărbat impunător de 43 de ani, robust și cu mustață, care își câștigă salariul din meseria de ofițer de probațiune și e pasionat de teatru – a jucat și el, în Focșani, înainte să înființeze trupa.
Acum sunt 14 elevi în trupă, cea mai nouă fiind Bianca, proaspătă boboacă la liceu. Toate diplomele și trofeele sunt păstrate pe trei rafturi mari dintr-un dulap din Liceul Teoretic „Ioan Slavici”, unde toți sunt elevi.
În Panciu nu există teatru. Primăria le-a dat un spațiu în Casa de Cultură pentru repetiții, pe care le programează în funcție de cât de apropiate sunt reprezentațiile, dar și cât de cunoscută le e piesa. Tot primăria le dă elevilor bilete la teatrul din Focșani și le asigură transportul la concursuri cu un microbuz de 17 locuri.
Debutul celor trei boboci a fost cu piesa Medeea, la festivalul Birlic din Fălticeni, în august 2011, unde au jucat împreună cu trei membri vechi. Iris a avut doar câteva replici, fiind încă începătoare. De atunci, au ajuns la mai toate festivalurile de teatru tânăr din țară, întâi cu Medeea, apoi cu Ţara lui Gufi, iar acum fac turul concursurilor de teatru cu Prințesa și porcarul.
„Noi suntem o echipă, chiar suntem o echipă”, spune Iris, convinsă că ăsta e de fapt succesul lor. „Dacă uită cineva o replică, ceilalți sunt foarte atenți și îl scot pe cel care uită.” Şi la repetiții, și în timp ce joacă, dar mai ales înainte să joace, se încurajează unii pe alții, aleargă de colo colo și aranjează recuzita și se îmbrățișează. Sunt prieteni și în afara scenei și se întâlnesc în oraș, deși opt membri ai trupei locuiesc în afara orașului și vin cu maxi-taxi la liceu și la repetițiile din weekend.
Pe 16 august, la Gala de premiere care a încheiat festivalul Ideo Ideis, după ce s-au împărțit premiile pentru reprezentații, a venit și rândul trupei Protha să fie premiată – pentru perseverență. Liceeni, neobosiți după nouă zile în Alexandria, s-au urcat pe rând pe scenă încântați. A fost prima lor participare la Ideo Ideis, un festival ca niciunul altul – cum a spus Cătălina, aici „trainerii ne-au servit la masă, e ceva unic”. Sunt hotărâți să revină la anul, probabil cu următoarea piesă cu care vor face turul festivalurilor de teatru tânăr.
S-ar putea să-ți mai placă:
[Corespondență SoNoRo] Încă o dată!
Cei mai talentați bursieri ai Festivalului SoNoRo cântă, pe 11 noiembrie, împreună cu maeștrii lor, la Colegiul…
DoR caută: Developeri
DoR caută developeri inventivi care să construiască o infrastructură digitală sustenabilă pentru jurnalismul nostru.
Seminariile The Power of Storytelling – Philip Ó Ceallaigh, 21 martie
Pe 21 martie organizăm al doilea Seminar The Power of Storytelling, o discuție despre meșteșugul poveștilor cu…