Reportaj video: Școli pierdute (în 360º)
În satele depopulate ale României, școlile închise au devenit semnul decăderii comunităților.
În comuna Dealu Morii din județul Bacău, directorul școlii și primarul sunt de-a dreptul pesimiști. Ei au toate motivele să fie îngrijorați. În 1968, când a fost reorganizată localitatea, satele care o compuneau aveau aproape 7.000 de locuitori. La ultimul recensământ din 2011, mai erau 2.700, iar acum, după estimările celor de la primărie, populația care trăiește efectiv în comună ar fi aproximativ 1.600 de locuitori.
Din cauza îmbătrânirii populației și a emigrației masive, în ultimii 20 de ani în comună au fost închise cinci școli primare și gimnaziale. Nu mai sunt suficienți copii. Cu trecerea timpului, clădirile abandonate „se topesc”. Nu sunt singurele, căci jumătate din cele 14 sate care compuneau odată comuna Dealu Morii au dispărut, iar alte două nu mai au decât un singur locuitor, potrivit primarului Gabriel Savin.
Iar asta se întâmplă în condițiile în care cel puțin ulițele din centrul administrativ al comunei, satul Dealu Morii, sunt toate asfaltate, școala de aici arată decent, există un after school, microbuze pentru elevi, un cămin cultural. Totuși nu este suficient, căci oamenii se simt izolați și nu au cum să-și câștige aici o existență decentă. Așa că aleg să plece în continuare. Nici măcar directorul școlii, Maricel Silion, care predă aici de 20 de ani, nu vede un viitor în sat pentru copiii săi.
Urmăriți mai sus un reportaj video filmat cu o cameră 360. Pentru a explora, rotiți imaginea cu ajutorul cursorului sau al săgeților de pe ecran.
Acest articol a fost publicat în cadrul proiectului Școala9, creat de DoR și BRD – Groupe Société Générale.
S-ar putea să-ți mai placă:
Mai verde dincolo de graniță
Mihai și Lulu au protestat, au rezistat, iar de câteva luni s-au mutat la Praga. Așa o să arate oare viața tinerilor din România de acum încolo?
Simona Halep Gets Her Break
In her struggle to become the world’s number one, Simona Halep’s toughest opponent was herself.
Mici Victorii Civice: Clubul mamelor
O mână de mame din Ferentari schimbă lucruri în cartier.