Cum să-ți organizezi cumpărăturile și gătitul
Cum ne planificăm ca să stăm liniștiți că avem toată săptămâna ce mânca, că bugetul e sub control și că sfârșitul de săptămână nu se lasă cu aruncat de alimente.
Aceste sfaturi au apărut inițial în newsletterul Concentrat, în cinci episoade. Aici este o variantă reeditată și reîmpachetată. Citește în ordine sau apasă pe titlul unui capitol ca să ajungi direct la el.
1. Principiile
Meal planning înseamnă să planifici mesele dintr-o perioadă de timp (să zicem, o săptămână), cu tot cu ales rețete, cumpărături, gătit și pregătit (fără a mai trece prin proces în fiecare zi). Dacă te apuci de asta:
- O să ai mai multă varietate: organizând cumpărăturile și gătitul într-un mod recurent, te asiguri că ai mai multe alternative de mese și gustări, fără să umpli frigiderul;
- O să ții sub control bugetul de mâncare: cumperi exact cât mănânci;
- O să consumi responsabil: fără risipă;
- O să ai întotdeauna răspuns la întrebarea „azi ce mâncăm?” (fără să te mai enervezi);
- O să-ți faci timp pentru tine și relația ta cu mâncarea, renunțând la unele lucruri și adăugând altele.
Meal planning nu e despre gătit 10 ore pe săptămână, nici despre gătit 100% în casă, nu e nici măcar despre mâncat sănătos. E un mod de a te organiza eficient și flexibil, cu gândul la resurse (de timp și de bani). Pentru unii, s-a transformat chiar într-un job adevărat.
2. Rețetele
Orice meal planning începe cu alegerea rețetelor, ca să știm încotro s-o luăm cu cumpărăturile, cum să organizăm timpul de gătit și tot ce urmează. Așadar, luăm o pauză de la tot și, cu toate poftele pe săptămâna următoare la îndemână, alegem două-trei rețete de feluri principale și câteva gustări sau idei de mic dejun. Uite niște categorii de rețete pe care eu le iau în calcul de fiecare dată:
- Rețetele cu și despre leftovers o să te ajute să folosești eficient toate resturile care rămân la sfârșitul mesei, fără plictisul aceluiași fel de mâncare în fiecare zi (fie că vorbim de chifteluțe de linte – cu un surplus de linte dintr-o supă-cremă sau frittata cu tot felul de legume – uite o variantă persană cu vinete și pătrunjel).
- Rețetele pe care le știi deja o să te ajute să nu pierzi timp și să nu câștigi anxietate în fața aragazului (dacă alegi să faci piept de pui la grătar/ardei umpluți/salată de roșii cu brânză sau orice altceva știi sigur că iese, măcar tai de pe listă emoții și eventuale nereușite). Raportul pe care îl folosesc eu: o singură rețetă nouă pe săptămână (fie că e un quiche cu brânză, roșii uscate și semințe de pin pe care nu l-am mai încercat, fie că e includerea unui ingredient pe care nu l-am mai folosit – cum e un gălbenuș pus la păstrat în sare).
- Rețetele bazate pe ingrediente comune o să ajute la evitarea risipei alimentare și o să și optimizeze bugetul (dacă cumperi un pui întreg, poți folosi pulpele la o friptură la cuptor, cu cimbru și usturoi, pieptul și aripile la un pilaf și restul de bucăți la o supă; sau, dacă ai 2 kilograme de roșii din care planifici să faci salate toată săptămâna, poți include câteva într-o supă-cremă sau într-un sos pentru o pizza improvizată).
- Rețetele de care chiar ți-e poftă o să contribuie cel mai mult la succesul aventurii. Treaba asta cu meal planningul merge mult mai bine dacă nu e un regim milităresc, ci mai degrabă o urmare directă a tuturor felurilor de mâncare pe care abia aștepți să le încerci.
Sfat: Fă-ți un board pe Pinterest. Sau orice alt loc în care să aduni idei și rețete (cum făceau mamele și bunicile noastre în caietele care rămâneau moștenire). Va fi mult mai simplu să ai un singur loc în care să revii dacă rămâi fără inspirație și în care să marchezi rețetele preferate.
3. Cumpărăturile
Înarmat cu rețetele alese, împărțite în ingrediente componente, scoate o foaie de hârtie și înșiră tot ce-ți trebuie. Primul și cel mai important pas e inventarul prealabil: verific întotdeauna ce am în cămară și congelator înainte să pornesc la cumpărături, ca să știu ce lipsește și ce trebuie completat.
Organizează lista pe culoarele magazinului pe care îl frecventezi cel mai des. A mea e împărțită în patru secțiuni: legume și fructe, zona de articole pentru casă (săpun, detergenți, șervețele, saci de gunoi), zona de paste, orez, zahăr, făină și zona de frigidere (carne, brânză, ouă) – pentru că așa sunt împărțite la Kaufland. Eu fac cumpărăturile o dată pe săptămână, așa că e destul de ușor de planificat.
Nu pleca fără pungi de acasă (eu pornesc de fiecare dată cu două sacoșe mari, din material textil). Și nu te aventura niciodată la cumpărături pe stomacul gol, fiindcă asta o să garanteze în coș mâncare mai multă și mai orientată după pofte temporare (dulciuri, ronțăieli, sosuri și tot ce mai visează un creier pofticios într-un supermarket plin de mâncare).
4. Gânditul și gătitul
Pune deoparte niște ore în fiecare săptămână pentru pregătirea ingredientelor și gătitul propriu-zis, dar înainte de toate, pune deoparte niște timp pentru gânduri.
Încearcă să afli care e relația ta cu prospețimea mâncării gătite pe care vrei s-o ai în frigider. Dacă ești OK să mănânci de două ori din același fel, poți găti doar de două ori pe săptămână, de exemplu. Dacă ești OK să mănânci de patru ori din același fel, doar o dată. Eu fac prima variantă și ajung să gătesc duminică și miercuri.
Duminică: Dacă sunt chestii de tranșat/tăiat (carne sau legume mari – conopidă, varză etc.), fac asta duminică și pun chestii la marinat sau gata tăiate în caserole pentru următoarea tură (de miercuri). Pentru o friptură la cuptor din a doua parte a săptămânii, pun pulpele la marinat de duminică. Aleg un fel principal care să ne ajungă la prânz două zile (deci pregătesc patru porții, că suntem doi în familie) – pilaf, mâncare de cartofi, musaca – și o supă/ciorbă/zeamă pe care o mâncăm seara, alternativ cu salată.
Așa acopăr mesele de prânz pentru zilele de luni și marți (pentru două persoane), plus toate cinele dintr-o singură rețetă de fel principal și o oală de ciorbă (presupunem că timpul aferent încropirii unei salate este neglijabil).
Miercuri: Este o zi cu mult mai puțin timp (gătesc seara după birou) și fac un singur fel principal pentru următoarele două zile – spaghete cu chiftele, mâncare de praz, mazăre cu pui.
Nu prea sar peste micul dejun, așa că mă asigur că am în frigider și: iaurt și cereale, fructe, ouă (câteodată avocado), castraveți, roșii, spreads, pâine sau wasa, nuci. Am observat că proteinele îmi țin cel mai mult de foame, așa că încerc să le includ cât mai des dimineața. Pentru gustări nu pregătesc mai nimic, doar mă asigur că am la îndemână fructe, nuci, semințe.
5. Tips & tricks
- Folosește planuri săptămânale digitale și liste de cumpărături gata construite (găsești multe variante pe Pinterest) sau chiar aplicații de organizare a meselor (Yummly, Mealime);
- Încearcă să gătești mai multe porții și să congelezi o parte pentru săptămânile următoare;
- Gândește-te care e echilibrul cu care ești confortabil între prea multă varietate => prea scump / prea puțină => prea fad;
- Paste + salată = ❤️ , pizza + salată = ❤️ (dacă nu mă crezi pe mine, confirmă cu food coach-ul Ana Naie);
- Încearcă meatless Monday (sau planifică măcar o zi fără carne, dacă de obicei alegi un meniu omnivor);
- Nu uita de resturi! Cu cât reușești să le integrezi creativ în meniu, cu atât mai bine.
Mai ai nevoie de idei? Începe de aici.
Dacă vrei să vorbim despre organizare de orice fel, coaching, time management, meal planning și mai ales MÂNCARE, mă găsești la catalina.penciu@decatorevista.ro.
Acest articol face parte dintr-o serie de sfaturi de upgrade personal care va continua în luna septembrie. Citește toate episoadele aici.
1 comentarii la Cum să-ți organizezi cumpărăturile și gătitul
Comentariile sunt închise.
S-ar putea să-ți mai placă:
Cum să scrii mai bine
Indiferent că scrii rapoarte, eseuri ori e-mailuri, o bună parte din această îndeletnicire e meșteșug.
Cum să porți conversații dificile despre virus
Cum rogi pe cineva să poarte mască, cum răspunzi când cineva îți spune că ești spălat pe creier și cum te comporți cu apropiații care nu cred în virus.
[Omnivor] Dor de roșii
Povești cu roșii, de la cititori și de la redacție.
acum 8 ani dupa munca mergeam la cursuri asa ca am inceput sa fac meniul pe o saptamana. Cu surpriza si incantare am ajuns sa injumatatesc timpul in bucatarie dar si bugetul, iar la sanatate nu pot calcula dar constata ca nu s-a mai imbolnavit nimeni de multi ani. Greul a fost sa inteleg ca gatit nu inseamna neaparat foc si mancare calda, cum am vazut la mama si mamaia, inseamna si o salata!