ShortsUP: Ce-am învăţat din cinci nopţi lungi cu filme scurte
Pe 8 iunie, ShortsUP prezintă a cincea ediție Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, un eveniment care adună scurtmetraje…
Pe 8 iunie, ShortsUP prezintă a cincea ediție Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, un eveniment care adună scurtmetraje premiate în ultimul an la Oscar, Cannes, Bafta, Berlin, Sundance, Clermont-Ferrand, L.A ShortFest și alte câteva festivaluri internaționale de calibru. Iată câteva amintiri, peripeții și învățături ale echipei, după cinci ani în care au strâns câteva mii de oameni în jurul poveștilor de cinema scurte.
Cum a început totul: În 2009, de la o constatare simplă: filmele scurte, chiar și cele mai aclamate la nivel internațional, ajung foarte rar la publicul larg. Există destul de puține șanse să vezi un film scurt într-o sală de cinematograf sau alt loc special amenajat. Ideea e să reunim cele mai bune scurtmetraje ale momentului într-o noapte-maraton, cu șapte ore de proiecție, de la 20:00 la 05:00, într-un antrenament intens care testează rezistența cinefililor.
Concept: În fiecare an, am căutat un alt concept care să îmbrace experiența – în 2010, a fost „emoții tari în doze mici”, în 2011, „maratonul filmelor scurte” și în 2012, „o noapte în care covorul roșu e mai scurt, în acord cu filmele”. Anul acesta, scurtmetrajele țin loc de vise. Va fi un exercițiu colectiv de imaginație, o noapte întreagă în care visezi cu ochii deschiși… la filme.
Filme: Scurtmetrajele de la Noaptea Lungă a Filmelor Scurte vin din toate colțurile lumii, au stiluri și subiecte diverse. Cele șapte ore de filme îți oferă reflecție a ce s-a întâmplat peste an în lume, nu doar pe plan cinematografic, ci și social, politic sau economic. De cinici ani de zile, văd scurtmetraje în fiecare zi. Îmi place foarte mult să fac scurte călătorii zilnice, în diverse colțuri ale lumii, prin intermediul filmelor. Dar am mai învățat un lucru esențial: ce funcționează și ce nu în fața marelui public. (Alexandra Safriuc, Film Selector ShortsUP)
Oameni: Noaptea Lungă n-ar fi fost la fel fără oamenii care ne-au acordat de la început votul de încredere. Cristi Puiu a venit numai după ce i-am promis că proiectăm, alături de un scurtmetraj rusesc pe care l-a recomandat publicului, un filmuleț amuzant de pe YouTube. Maria Dinulescu a prezentat a doua ediție alături de colegul nostru Răzvan Crișan, la aproape 40 de grade Celsius. Dragoș Bucur a stârnit multe ropote de aplauze doar prin simpla sa prezență – a fost întrecut doar de Ana Ularu.
Învățături: Am învățat că e mai ușor să negociezi aducerea în România a celui mai recent câștigător la Cannes sau la Oscar decât să găsești un spațiu în București (dar și în alte orașe mari din țară) capabil să găzduiască în condiții optime o astfel de întâlnire. 2.000-3.000 de oameni care să vadă bine din orice unghi și să se bucure de spațiul în care se află, să permită și socializare și pe care – vital pentru proiect – să-l putem susține financiar. Vânăm permanent spații și nu l-am găsit încă pe cel ideal. Așa că am învățat să punem în valoare ceea ce există, să „defilăm” cu ce avem.
Momente: Cea mai frumoasă Noapte Lungă de până acum a fost votată în unanimitate cea din 2011, în curtea Muzeului Național de Artă Contemporană. Vremea a fost ideală și suflul evenimentului incredibil: oamenii au râs și s-au emoționat la unison până în zori, când a venit răsăritul peste noi, exact la finalul proiecției. Cel mai fain moment e când apuci două minute să tragi cu ochiul la public și vezi că oamenii se simt bine. Atunci zici, Da, a meritat tot efortul!.
* Noaptea Lungă a Filmelor Scurte 2013 are loc sâmbătă, 8 iunie, la Turbohalle. Vor fi șase ore de visat cu ochii deschiși la comedii, animații, filme de aventură, filme fantastice sau drame intense. Experiența se prelungește în Lounge Zone, cu DJ Set Electric Brother, visuals, antrenamente ludice și expoziția București Optimixed. Detalii despre program și bilete pe www.shortsup.ro.
S-ar putea să-ți mai placă:
3,5% din impozitul pe venit pentru poveștile care te țin echilibrat
Susține jurnalismul care îți dă curaj să faci schimbări în viața și comunitatea ta redirecționând 3,5% din impozitul pe venit către Asociația Media DoR.
Seminariile The Power of Storytelling – Marian Crişan, 27 aprilie
Pe 27 aprilie organizăm un nou Seminar The Power of Storytelling, o discuție despre meșteșugul poveștilor cu regizorul…
Fii supereroul 102%. Susține poveștile bune.
Te hipercalifici în funcția de erou redirecționând cei 2% din impozitul pe venit către Media DoR, asociația non-profit…