Silent Film Night la București

Ce pot avea în comun un videogame celebru, matematica vizuală de avangardă, o animație sofisticată despre păsări,…

Ce pot avea în comun un videogame celebru, matematica vizuală de avangardă, o animație sofisticată despre păsări, o poveste despre un tată singur și fetița lui, universul domestic al unui compozitor, o paranoia alb negru cu un accent de roz și o poveste dintr-o peșteră?

Web

Răspunsul îl dă de patru ani InnerSound New Arts Festival, printr-un eveniment pionierat pentru spațiul românesc, Silent Film Night, scurtmetraje contemporane fără cuvinte, la care tinerii compozitori scriu muzică originală, interpretată live în Festival de un ansamblu cameral cu dirijor.

În 2015, conceptul Silent Film Night a călătorit mai întâi în Estonia, realizat de Ensemble for New Music Tallinn, care vor acompania live filme din întreaga lume pe 3 decembrie, de la 19:30, la InSpayer.

 

 

Cu Ensemble for New Music Tallin ne-am întâlnit toți cei din echipa InnerSound în aprilie, la un festival de muzică contemporană din Barcelona. Abia mult mai târziu, după concertul de la Tallinn, am avut ocazia să stau de vorbă cu dirijorul Arash Yazdani despre această colaborare, dincolo de lungile corespondențe organizatorice:

 

Cum ai acceptat atât de repede să realizezi  Seara de Film cu ansamblul pe care îl dirijezi?

Adevărul este că am crescut într-un mediu impregnat de artele vizuale: am crescut lângă o soră pictoriță, un cumnat tot pictor și un frate care a studiat design industrial, iar toți trei au lucrat la un moment dat în animație. Am fost format să îndrăgesc cinema-ul și tot ce ține de arte. Mai mult, două dintre lucrările programului pe care îl veți vedea la București îmi erau apropiate, Bird Flu de Priit Tender și Hello de Alexander Schubert, și eram în căutarea unei posibilități de a construi un program în jurul lor. Apoi voi mi-ați propus acest proiect, care a fost exact ceea ce căutam. Am ales câteva din producțiile voastre, am adăugat altele noi care ne-au plăcut și cred că a fost o potrivire perfectă. Aș spune că decizia aceasta rapidă a fost una foarte naturală.

 

Cum funcționează un ansamblu care cântă muzică clasică contemporană? Prespun că este foarte diferit de o trupă de rock.

Oh, e o întrebare puternică, iar răspunsul nu-l pot da decât în câteva straturi. Din punct de vedere financiar, ansamblul este susținut de câteva organizații și de Ministerul Culturii din Estonia.

Dar din punct de vedere al deciziilor artistice, întrebarea este: de ce avem un ansamblu? Eu am studiat mai întâi compoziția, apoi dirijatul, ceea ce mi-a dat o viziune puternică despre muzică, mai mult decât un simplu gust muzical și simt că există niște probleme cu  scena muzicii noi.

Începînd cu secolul XX, mulți oameni au renunțat la muzica timpului lor, muzică ce a devenit un soi de cerc închis, snob și elitist de oameni evident foarte inteligenți, dar care au considerat că trebuie să posezi o anumită educație pentru a putea înțelege muzica lor, și dacă nu reușești, este doar vina ta, iar eu nu sunt absolut deloc de acord cu așa ceva.

Unii compozitori au fost extrem de fascinați de alte idei puternice ale timpului lor, care nu se pot translata mereu fericit în muzică. Poate din cauza vremurilor sau a contextului social au fost atrași de sisteme, algoritmi, diverse teorii și mijloace tehnice, exact cum în epoca noastră oamenii sunt fascinați de computere, jocuri și gadgets, ca un soi de fetișism. Ceea ce este perfect în regulă la nivel personal, însă eu, ca public, nu sunt interesat de teorie și hobby-uri personale și de ce ascunde muzica ta, am venit la un spectacol și îmi doresc să fiu fascinat de muzica în sine.

De aceea am înființat acest ansamblu, îmi doresc să aduc în fața publicului o muzică de înaltă calitate, dar fără a fi pretențioasă din punct de vedere teoretic sau academic, ci care te atinge, care te impresionează, e proaspătă. Nu mă interesează să cântăm compozitori celebri ai timpului nostru, de aceea caut mereu compozitori care pot atinge o coardă sensibilă în sufletele oamenilor, ceea ce este extrem de important în muzică.

 

Pe Arash Yazdani și Ensemble for New Music Tallin îi puteți vedea în 3 decembrie 2015, la Inspayer, ora 19:30, interpretând muzică diversă, scrisă pentru filme diferite, cu acea notă de onestitate care atinge sufletele. Silent Film Night este un concert dedicat memoriei fotografei Teodora Maftei, prietenă și participantă InnerSound încă din stadiul de proiect, dispărută dintre noi mult prea devreme în incendiul de la Colectiv. Programul concertului îl găsiți aici.