#TeamTrandafir
Elevii Colegiului „Gheorghe Lazăr” își salvează profesorul de sport. Text de Medeea Stan Fotografii de Bianca…
Elevii Colegiului „Gheorghe Lazăr” își salvează profesorul de sport.
Pe 27 iulie, holurile Arcub forfoteau cu actuali și foști elevi ai Colegiului „Gheorghe Lazăr”, care își asumaseră misiunea de a-l ajuta pe profesorul lor de sport, Constantin Trandafir, să strângă 20 de mii de euro. Cu acești bani ar putea urma ședințe de radioterapie la clinica Anadolu din Turcia. Fie că îl cunoșteau de la ore sau îl știau doar din povești sau din vedere, toți erau #TeamTrandafir. Scopul lor: să fie mai puternici decât cele șase cavernoame cerebrale care îl țin pe Trandafir în pat cât e ziua de lungă.
Tumorile și-au făcut simțită prezența în perioada Bacalaureatului. Atunci, Trandafir, 33 de ani, a leșinat. Vestea diagnosticului a circulat pe Facebook și, tot acolo, elevii și-au construit un grup pentru a pune la cale evenimente de fundraising. După ce a citit pe grupul liceului anunțul despre boala lui Trandafir, Teodora Agarici, acum în clasa a XII-a, a scris în grupul redacției LZR, revista colegiului: „haideți să ne mobilizăm”. De la 10 persoane s-a ajuns la 50. Pentru că toată lumea venea cu idei, dar nu se concretiza nimic, s-au întâlnit. Absolvenții colegiului i-au sfătuit pe cei mai mici cum să ia legătura cu mass-media și cum să se organizeze, ceea ce unii dintre ei știau deja de la voluntariatele de prin ONG-uri. La scurt timp, au făcut pagina de Facebook „Ajutați-l pe Prof. Trandafir”, care a adunat peste 3.400 de like-uri.
La Arcub, As, trupa de teatru a liceului, a prezentat pentru donatori spectacolul Almost, Maine, pe care îl pregătise cu ceva timp în urmă pentru Festivalul Ideo Ideis din Alexandria, unde vor participa pe 8 august.
Au venit elevi, studenți, profesori și părinți, peste 300 de oameni, până când holul de la etajul doi a devenit neîncăpător, iar în cutia cafenie de la intrare s-au strâns 3.500 de euro. Căldura mirosea a zahăr vanilat și a cacao. Salamul de biscuiți costa trei lei, un chec mic doi lei și cel mare trei lei. Borcanele pentru fonduri, de pe-o masă cu brioșe, erau învelite cu sloganul „Să facem echipă”. Acesta era îndemnul lui Trandafir de fiecare dată când elevii urmau să se organizeze pentru a juca volei, handbal sau baschet.
Exigența lui nu i-a îndepărtat pe elevi. Dacă tot le era aproape imposibil să chiulească de la orele de sport, cei mai mulți începuseră să meargă de plăcere. În primele minute, Trandafir făcea prezența și își nota într-un catalog cu multe tabele tot felul de detalii, inclusiv cine își adusese sau nu echipamentul. Cu Teodora a fost indulgent în timpul probei de ștafetă. Nu reușea să scoată 14 secunde pentru a lua un 9 sau măcar un 8.5. „Îți dădea a doua șansă. Dacă vedea că te străduiești, te ajuta”.
Chiar și elevii care abia au terminat clasa a IX-a, și nu l-au avut profesor, știau că a crescut într-un centru de plasament. Și copiii, și cadrele didactice i-au admirat mereu voința. De la toamnă avea de gând să plece împreună cu Anca, prietena lui, în Emiratele Arabe, să lucreze ca profesor de sport. „E foarte iubit”, a spus Anca Roman, profesoară și coordonatoarea revistei LZR. Întotdeauna i s-a părut că elevii țin la el tocmai pentru că e un profesor corect. În cancelarie, de obicei, le însenina diminețile colegilor. Era optimist și plin de energie.
Elevii vor să strângă bani în continuare. S-au gândit la o seară de proiecție a filmului regizat de colegul lor Dan Iliuță, Tibi, ajuns la Short Film Corner, în cadrul festivalului de la Cannes și la un cros. Nimic nu e bătut în cuie, poate le mai vin idei. ●
Medeea Stan e reporter. Acesta e primul ei text pentru DoR. Va continua să urmărească povestea domnului Trandafir pe parcursul acestui an.
6 comentarii la #TeamTrandafir
Comentariile sunt închise.
S-ar putea să-ți mai placă:
Bucureșteanul: Jucăriile de pe Vatra Luminoasă
De la bișniță la libertatea de a închide prăvălia oricând vrei. Bucureșteanul este o serie de articole despre…
[EduDoR] Planurile cadru, faza pe echipe
Dacă e un lucru asupra căruia toată lumea se pune de acord, acela e că suntem în mijlocul unei discuții fără precedent…
[DoR & Julius Meinl] Ionescu la puterea a doua, plus Sasha
De când sunt împreună, pentru Marian și Georgiana plecările au devenit, cumva, laitmotivul relației lor. O poveste…
Foarte frumoasa si emotionanta initiativa. Asta inseamna sa fii alaturi de un om care merita. Spun asta pentru ca na, e totusi generatia care nu este prea atrasa de profesori. Daca acesta a reusit sa obtina admiratia elevilor, inseamna ca merita tot sprijinul din lume. Multa sanatate!
Chiar este o calitate daca stii sa iti atragi elevii la ora.Ceea ce multi dintre profesori nu o au.
Bravo copii ca sunteti alaturi de profesorul vostru. Sper sa strangeti cat mai multi bani.
Copii cu suflet mare. Foarte frumos din partea voastra ca faceti acest lucru pentru profesor.
Bravo copii, un gest foarte frumos, emotionant, demn de lauda!
Cu siguranta profesorul vostru merita tot efortul pe care il faceti. Sa luptati pana la capat.