[TIFF 2016] EducaTIFF. Un festival în festival
De la debutul din 2009, EducaTIFF a crescut de la o secțiune de filme pentru copii la un program-instrument de…
De la debutul din 2009, EducaTIFF a crescut de la o secțiune de filme pentru copii la un program-instrument de educație cinematografică, socială și emoțională pentru tineri, profesori și părinți.
Foto: EducaTIFF
Ramona Șărbu a început prima zi de TIFF din acest an la fel cum a petrecut luni bune înainte de festival, când a avut de pregătit a opta ediție de EducaTIFF, programul de educație cinematografică pe care îl coordonează: a dat mailuri, telefoane, a mai aranjat întâlniri și a mai verificat rezervările la proiecții ca să vadă dacă trebuie să suplimenteze locurile.
EducaTIFF s-a lansat în 2009, ca secțiune de filme în cadrul Festivalului Internațional de Film din Transilvania, iar Ramona, 31 de ani, l-a luat în grijă trei ani mai târziu. De la un an la altul secțiunea s-a dezvoltat, i s-au adăugat componente noi : câteva conferințe și traininguri pentru profesori, apoi mai multe filme și invitați, competiția Tineri critici de film și seminarii de critică de film, ateliere de animație, ajungând ca în prezent să însemne, practic, „un festival în festival”, spune Ramona. „Cel puțin la această ediție avem activități din prima zi până în ultima zi de TIFF, cu proiecții de film pe categorii de vârstă, 6+, 8+, 11+, 15+, ca să acoperim toate segmentele de învățământ preuniversitar, urmate de discuții post-vizionare cu critici de film sau invitați din partea filmelor.”
Anul acesta EducaTIFF a crescut și mai mult. Lecțiile de cinema s-au extins pentru liceeni (în anii trecuți erau acoperite în special clasele II-VIII), iar printre lectori sunt Paul Negoescu (participă și la Zilele Filmului Românesc cu Două lozuri) și cehul Petr Oukropec, care le va ține o lecție de regie după proiecția filmului lui „Vezi să nu”, programată pe 31 mai. Dragoș Bucur, Alexandru Papadopol și Dorian Boguță vor ține și ei o lecție de actorie, iar directorii de imagine Marius Panduru și Tudor Lucaciu îi vor învăța despre imaginea de film. S-au adăugat și ateliere de desen ilustrativ pentru copii cu vârste între 6 și 10 ani, conduse de un grafician ilustrator de carte din Cluj, Adrian Barbu. „Vrem să lărgim echipa de traineri din Cluj, scopul fiind ca în viitorul foarte apropiat să avem mai multe etape EducaTIFF pe parcursul anului. Avem deja dar vrem să extindem cât mai mult. Și criticii de film, și trainerii de ateliere de animație, și trainerii de desen ilustrativ sunt toți de aici din Cluj”.
Când a preluat coordonarea EducaTIFF, Ramona lucra de ani buni în industria filmului. Din 2009 coordonează proiecte în Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc, iar din 2010 coordonează și Noaptea Albă a Filmului Românesc. În 2012 a devenit și coordonatoarea Galei Premiilor Gopo. La TIFF a început să lucreze în 2009, la secțiunea pentru invitați din cadrul Zilelor Filmului Românesc. După trei ani și-a dat seama că-și dorește un proiect în festival prin care să-i bucure într-o măsură mai mare pe cei care iau parte la el. EducaTIFF a devenit la un moment dat liber și asta a fost ocazia perfectă pentru Ramona. Îi plăceau copiii și-i plăcea să lucreze și să învețe cot la cot cu ei. Așa că a preluat coordonarea secțiunii și în fiecare an se bucură de festival „de la un capăt la altul” și se simte norocoasă că poate fi prezentă la bucuria copiilor, a părinților și a profesorilor.
Interesul profesorilor și al copiilor pentru EducaTIFF a crescut de-a lungul timpului. Anul ăsta Ramona avea peste 2.000 de rezervări înainte să înceapă festivalul și speră să ajungă la final cu peste 3.500 de participanți. Și e foarte posibil să se întâmple asta. La premiera de vineri, când filmul Blanka a deschis și TIFF, și EducaTIFF, cei din staff a trebuit să aducă scaune în plus ca să aibă loc toți doritorii. Iar la Aventurile lui Nelly, (povestea unei adolescente nemțoaice venită în vacanță în România, unde are aventura vieții și copii români au rol de salvatori), au fost cei mai mulți participanți de până acum la o proiecție din EducaTIFF. Au fost invitați regizorul, producătorii, actrița principală, o parte dintre actorii români. „Dintre cei 700 de spectatori, jumătate au fost copii din Pata Rît, Cojocna, copii din centre de plasament și medii defavorizate, pentru care festivalul a oferit o experiență de neuitat, iar bucuria și aplauzele lor în sală, pe tot parcursul proiecției, au fost cadoul lor pentru noi”, spune Ramona.
Ce oferă EducaTIFF față de alte programe e gratuitate pentru elevii din școli speciale și pentru cei care vin din afara municipiului și au, deci, costuri suplimentare de deplasare. În ultimii ani, publicul a crescut de la Cluj-Napoca la alte orașe din județ și mai ales la zonele rurale.
De regulă, atunci când alege filmele pentru festival, Ramona are grijă să fie filme noi, care nu au circulat la alte festivaluri de profil, dar și să aibă un mesaj puternic: „(Trebuie să fie) filme din care (copiii) pot învăța, pe care le pot asocia cu realitatea, din care pot descrie personaje, își pot formula păreri despre ele și pot argumenta de ce le-a plăcut filmul respectiv. (…) În general, sunt filme care îi pot influența și care îi pot ajuta.” Pentru Ramona, feedback-ul cel mai bun e atunci când copiii pun întrebări și când profesorii îi spun cât de mult i-a impresionat un film pe micuți. Anul trecut, copiii și chiar și adulții au plâns în sală la un film despre discriminarea în școli, iar un film despre o adolescentă anorexică i-a lăsat pe copii vorbind zeci de minute în șir după proiecție.
Anul acesta, Life Animated, un documentar despre un copil cu autism care a învățat tot ce știe despre emoții, viață și comportament din filmele de animație Disney, a fost proiectat alături de reprezentanți de la Asociația Autism Transilvania, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă, copii cu deficiențe de auz, tineri, familii și adulți cinefili. Ramona a fost curioasă să vadă dacă cei care lucrează cu elevi cu deficiențe le-ar proiecta filme copiilor, dacă vor să aibă un program cu animații și discuții pe marginea celor vizionate, ca să analizeze împreună importanța filmului aplicat în lucrul cu copiii cu nevoi speciale.
După primii ani, EducaTIFF s-a extins mai departe de TIFF și evenimente cu proiecții pentru copii au fost organizate în afara festivalului umbrelă. Un exemplu e Săptămâna filmului pentru elevi, eveniment pe care Ramona l-a lansat în 2014, tot în Cluj, ca să vadă dacă profesorii și copiii mai sunt interesați de proiecții atunci când TIFF se termină și magia festivalului nu mai funcționează ca un plus de atracție. A fost un succes încă de la prima ediție, cu peste 2.000 de elevi care au participat din peste 20 de unități de învățământ.
Ramona se bucură că, față de primii ani de EducaTIFF, copiii au depășit pragul în care nu mai voiau să rămână 10 minute după proiecție pentru întrebări. Acum, când se pun primele două-trei întrebări după un film, toți copiii sunt cu mâinile sus. „Atmosfera e fascinantă și te umple cu multă energie și entuziasm. Altfel ieși din camera de hotel și te îndrepți spre cinema, când știi că te așteaptă o sală ce stă să se umple. Nu vreau să renunț la EducaTIFF prea curând, vreau să-l extind cât mai mult și să facem lucruri frumoase, e loc de mult mai bine și de mult mai mult”.
***
TIFF a ajuns la ediția a 15-a și se desfășoară anul acesta între 27 mai și 5 iunie, la pachet cu zeci de secțiuni de filme și evenimente speciale. EducaTIFF continuă; verifică programul ca să vezi la ce filme poți să mai prinzi bilete.
S-ar putea să-ți mai placă:
Dragă client, aș vrea să știi…
O scrisoare din spatele barului.
[EduDoR] Directoarea care nu educă doar elite
În iunie 2012 Violeta Dascălu a participat alături de reprezentanți ai ONG-urilor și ai mediului universitar la…
[24/7] Murmur
Cum îți extinzi afacerea în toată lumea fără să pleci din România?