Tim Howard și drumul de la muzică la radio
Tim Howard este producător executiv la Reply All, unul dintre cele mai populare podcasturi Gimlet Media. În timpul…
Tim Howard este producător executiv la Reply All, unul dintre cele mai populare podcasturi Gimlet Media. În timpul liber, compune și cântă sub numele Soltero.
Înainte să-și dea seama că vrea să lucreze în radio, Tim Howard a petrecut câțiva ani muncind în baruri și cafenele ca să-și susțină pasiunea pentru muzică. A început să compună și să producă cântece în 2001, după ce-a absolvit Universitatea Wesleyan din Middletown, Connecticut. Seara avea concerte, iar ziua lucra în cafenele, magazine de muzică, ONG-uri sau fabrici dărăpănate. Așa și-a descoperit pasiunea pentru limbi străine și călătorit. „Lucram într-o cafenea în Boston, imediat dupa ce am terminat facultatea. Nu știam deloc spaniolă și ocazional aveam clienți care vorbeau doar spaniolă. Și încercam să vorbesc cu ei, luam o carte în mână și încercam să învăț. E ridicol cum momentele alea în care mă conectam cu cineva într-o limbă străină îmi schimbau ziua, chiar săptămâna”.
Dragostea pentru limbi străine l-a făcut să călătorească mult, iar în timpul unei excursii în America Latină în 2009 s-a decis să încerce o carieră în radio. Avea 30 de ani, iubea programele publice de radio, inclusiv This American Life, și își dorea să facă ceva mai mult cu viața sa. Așa că a decis să se mute în New York, să stea la un prieten și să aplice la internshipuri.
A fost momentul în care muzica sa l-a ajutat. A aflat de la un prieten că Lulu Miller, una dintre gazdele podcastului Invisibilia în prezent, la vremea aia producător la Radiolab, era un fan al muzicii lui. Așa că atunci când a aplicat la un internship la Radiolab, i-a scris și ei. A fost chemat la interviu în scurt timp și curând făcea parte din echipa emisiunii, pentru care a documentat povești despre limbi străine, știință și politică. Acum, Tim e producător executiv la Reply All, un podcast despre internet despre care Jad Abumrad de la Radiolab spune că „este o emisiune incredibilă; e emisiunea preferată a echipei noastre”.
Lui Tim îi place radio-ul pentru că i se pare „cea mai rapidă rachetă către mintea altcuiva. Auzi pe cineva vorbind la persoana întâi, dar nu-l vezi și, dacă nu ești vigilent, vocea aia poate deveni a ta; apoi și sentimentele și deciziile pot deveni ale tale. Mai e puterea incredibilă pe care o are muzica de a sugera orice emoție care a existat vreodată. E greu să ignori asta. Dacă povestea e bine spusă, nu ai cum să rămâi indiferent în timp ce asculți – e fie motivul pentru care trăim, sau consolarea.”
Pentru a-i cunoaște mai bine munca înainte să-l întâlnești la The Power of Storytelling, am adunat câteva episoade produse și documentate de Tim de-a lungul anilor:
Why Isn’t the Sky Blue?, ultima bucată din episodul Colors de la Radiolab, în care Tim discută cu lingvistul Guy Deutscher despre culoarea albastră și de ce lipsește din Odiseea și Iliada. Tim a fost ajutat în documentare de prietena lui de la vremea aceea, acum soția sa, bibliotecară la Biblioteca Publică din New York.
Adoptive Couple v. Baby Girl, povestea unui caz disputat de custodie. Când Tim a citit pentru prima oară despre el, l-a marcat ca fiind unul trist, dar destul de simplu. Dar pe măsură ce a stat de vorbă cu avocați, oameni de istorie și cu familiile implicate, și-a dat seama că e mult mai mult de atât.
Mr. Bliss, prima parte din episodul Bliss de la Radiolab, pentru care Tim a documentat povestea incredibilă și tristă al lui Charles Bliss, un supraviețuitor al lagărelor de concentrare naziste care credea că războaiele sunt, cel mai adesea, rezultate ale utilizării greșite a limbajului. Așa că a încercat să construiască un limbaj perfect, bazat pe simboluri și logică.
Galapagos, unde și-a folosit din plin cunoștințele de limbă spaniolă, pe care acum o vorbește fluent. Stând de vorbă cu nativi, a descoperit o tensiune recentă și stranie între localnici și cei care doresc să prezerve ecosistemul arhipeleagului.
Quit Already!, un episod Reply All despre cum opiniile noastre, în special cele politice, sunt supra expuse pe Facebook. Tim apare în prima parte a episodului.
Îi poți asculta muzica aici.
Tim vine în octombrie la a șasea ediție The Power of Storytelling. Îți poți rezerva locul de aici, iar aici găsești detalii despre toți vorbitorii.
S-ar putea să-ți mai placă:
[24/7] Există răspunsuri corecte în antreprenoriatul creativ?
În volumul II din Ghidul 24/7, fiecare din cele 40 de povești de la antreprenori creativi din țară răspunde la…
Ultima olimpiadă
La 29 de ani, Cătălina Ponor e singura gimnastă româncă de la Jocurile Olimpice de la Rio. Ce spune asta despre…
[Corespondență Anim’est] Andreia și umorul ei întunecat
Andreia Dobrota are 24 de ani și tocmai a câștigat o finanțare de 1000 de dolari pentru următorul ei film.