Un an de la Colectiv
La un an de la incendiul din Colectiv, ne amintim de cei care au murit acolo sau în spital, despre cei care luptă să se recupereze și familiile lor.
Pe 30 octombrie 2016 se comemorează un an de la incendiul din Colectiv. Am strâns mai jos poveștile pe care le-am scris de-a lungul anului, despre oameni care au murit acolo sau în spital, despre cei care luptă să se recupereze și familiile lor.
Colectiv – Ce (ni) s-a întâmplat în noaptea de 30 octombrie. O reconstituire a nopții care ne-a schimbat, din discuții cu câteva zeci de oameni care au fost acolo, medici, pompieri și alte persoane care au ajutat la salvarea răniților.
11 lucruri pe care le știam despre incendiu o lună și jumătate mai târziu.
Oamenii noi – Protestele din luna noiembrie au dus la căderea guvernului politic și formarea unui guvern tehnocrat. I-am întrebat pe 16 dintre secretarii de stat și consilierii, care pentru aproximativ 12 luni și-au dat o șansă în sistemul public, cine sunt și de ce au făcut-o.
Balada lui Nelu Tilie – Povestea lui Nelu Tilie e de pe vremea când casetele se derulau cu pixul, metalul era subiect de primă pagină, iar revistele străine de muzică erau obiect de trafic. Ana Maria Ciobanu și-a făcut drum în arhivele prietenilor și familiei lui ca să-l cunoască pe „Neluțu”, rocker-martor, cea mai în vârstă victimă în urma incendiului din Colectiv.
Aripile – La aproape șase luni de la incendiul din Colectiv, trei trupe prietene au strâns peste 100 de oameni într-un club din București pentru muzică și lansarea unui clip dedicat prietenilor care mai sunt și celor care nu mai sunt.
Portretul unei luptătoare – După ce a fost operată de șapte ori din cauza unui chist pe creier, Teodor Maftei și-a pierdut viața în urma incendiului din Colectiv. Ca să afle povestea lui Teo și drumul ei de luptătoare, Medeea Stan a stat de vorbă cu peste 30 de persoane: familie, prieteni, colegi și medici.
Mătușa Doina și cei cinci copii – Marioara a mers pe 30 octombrie anul trecut la muncă în Colectiv; era femeia de serviciu și cei 100 de lei pe noapte erau importanți în creșterea celor cinci copii. Astăzi, sora ei, Doina, încă încearcă să facă rost de o casă pentru familia extinsă și așteaptă în continuare un răspuns de la primăria Capitalei.
Lumea fără Alexis – Alexis Matache avea 26 de ani și era barmaniță în Colectiv. La un an de la moarte, mama ei încearcă să înțeleagă alegerile pe care le-a făcut și continuă să scrie într-un fel de jurnal pentru Alexis, povestindu-i cum își duc mai departe viața de familie de când ea nu mai e.
50% șanse – Cristian Matei a filmat 42 de secunde din incendiul din Colectiv, din care a scăpat în ultimul moment. A stat trei săptămâni în comă și de atunci muncește să-și recapete viața de dinainte.
Invizibilă nu pot să devin – Mariana Oprea, sau Tedy, este unul dintre cei mai cunoscuți supraviețuitori din Colectiv. A povestit cum își folosește rănile ca să ne amintească de ce a fost acolo și să ne învețe despre urmările incendiului.
S-ar putea să-ți mai placă:
Târgu Mureș în 24 de ore
Scene din decursul unei zile în oraș, de dimineață până în miezul nopții.
Bucureşteanul: Fiona şi Alexandru
Fiona iese în fiecare zi prin București, cu Alexandru. Ea are 46 de ani, el, 31, și sunt împreună din august 2007.…
[DoR & Julius Meinl] Gastronomie în doi
Mihai și Coline se bucură de relația lor cu toate simțurile, dar mai ales cel gustativ. O poveste realizată împreună…